1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Revolucija iz Nemačke – veoma brzi superpunjač za električne automobile
Revolucija iz Nemačke – veoma brzi superpunjač za električne automobile
0

Revolucija iz Nemačke – veoma brzi superpunjač za električne automobile

294
0
Podelite sa prijateljima:

Radna grupa koju čini nekoliko nemačkih kompanija predstavila je i stavila u upotrebu novu vrstu superpunjača sposobnog za izuzetno brzo punjenje baterije električnih automobila. 

Navedenu radnu grupu čine Porsche, BMW, Allego, Siemens i Phoenix Contact E-Mobility, a finansijsku podršku pruža im nemačka federalna grupa. Kroz zajednički rad stručnjaka iz navedenih kompanija od 2016. godine došlo je do stvaranja jedinstvenog superpunjača koji nosi zvanični naziv FastCharger.

FastCharger je u zavisnosti od kapaciteta baterije električnih vozila brži u odnosu na aktuelne brze punjače koji se nalaze po evropskim gradovima od tri do devet puta. Primer radi, zarad demonstracije nove tehnologije Porsche je prikačio na FastCharger sopstveni model sa baterijom od 90 kWh. Za samo tri minuta punjenja automobil je imao na raspolaganju dovoljno energije da pređe 100 kilometara!

Kako se navodi u saopštenju za medije koje je poslao Porsche, FastCharger je kompatibilian sa svim modelima koji poštuju evropske standarde Tipa 2 CCS-a (Combined Charging Station). Stanica za punjenje samostalno prepoznaje pri priključivanju automobila da li je u pitanju baterijski sistem od 400 ili 800 volti, te u skladu sa tim vrši prilagođavanje punjenja.

Ipak, nemačka radna grupa postavila je za sada samo dva ovakva superpunjača u svojoj zemlji. Tehnologija je ističu još uvek u razvoju i za sada nema informacija kada bi se moglo očekivati masovnije postavljanje FastChargera.

Ukoliko se predviđanja nemačkih medija obistine, FastCharger mogli bi se naći u daleko većem broju u zemlji Germana za svega dve godine. Na ovaj način rešila bi se neke od mana električnih automobila kao što su nedostatak stanica za punjenje ali i vreme neophodno za punjenje baterije.

 

 

(294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments