1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Lancia danas slavi 112. rođendan
Zanimljivost dana: Lancia danas slavi 112. rođendan

Zanimljivost dana: Lancia danas slavi 112. rođendan

292
1
Podelite sa prijateljima:

Lancia Automobiles je zavisno društvo u odnosu na kompaniju FCA Italija, koja je opet deo veće poslovne grupacije – Fiat Chrysler Automobiles. Jedan od najstarijih italijanskih proizvođača automobila je osnovan 1906. godine u Torinu, a osnivač kompanije je Vinćenco Lančija (naslovna fotografija). Cilj osnivača je bio razvoj kompanije specijalizovane za proizvodnju luksuznih vozila.

Lancia je poslovala kao nezavisna akcionarska kompanija sve do 1958. godine kada je vlasništvo nad akcijama stekao Karlo Pezenti, vlasnik firme Italcementi. Tokom 1969. godine, on je firmu ustupio Fiatu, a 1986., nakon kupovine Alfa Romea od IRI-ja, Fiat je spojio dve marke u jedinstvenu kompaniju koja je ponela naziv Alfa-Lancia Industriale. Dva entiteta su u kasnijem periodu ponovo razdvojena, a rodbinske veze su gradile kroz pripadnost Fiat grupi.

U 2007. godini, Lancia je dobila naziv Lancia Automobiles koja je nakon formiranja matične grupacije Fiat Chrysler Automobiles, postala ćerka firma kompanije FCA Italy.

Koja reč o danima osnivanja kompanije Lancia

Na osnivačkom memorandumu Lancije stoji datum 27. novembar 1906. Tog dana u Torinu, ovlašćeni notar Ernesto Toreta je formalizovao odluku o osnivanju koju su doneli Vinćenco Lančija i Klaudio Fogolin. Prvi naziv kompanije je glasio Lancia & C. Osnovni kapital kompanije je bio mali i iznosio je 100.000 lira, a svaki od partenra je posedovao po 50% kapitala.

Vinćenco Lančijia je već bio poznato ime u automobilskom svetu i to ne samo u Italiji, pre svega zbog svojih vozačkih postignuća za volanom Fiatovih automobila. Klaudio Fogolin je bio dobar prijatelj Lančije, a njih dvojica su se upoznali u Fiatu.

Imajući u vidu da je Lančija mogao svoje ime da koristi kao zalog za komercijalni uspeh, on je odlučio da sa osnivanjem kompanije malo sačeka kako bi mu popularnost porasla i kako bi sakupio dovoljno novca za osnivački kapital sopstvene kompanije.

Nova kompanija je iznajmila svoju prvu halu, koja bi se pre mogla nazvati radionicom, s obzirom da se zapravo radilo o starom skladišnom prostoru koji je ranije koristila torinska fabrika automobila Itala. U novoj kompaniji, Lančija je bio zadužen za tehničko-proizvodni deo poslovanja, dok je Fogolin bio zainteresovan za komercijalno finansijski aspekt biznisa.

Zvezdan Božinović

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa Dimitrov

Lancia~stvarno limuzina !!!