1. Home
  2. Sajmovi
  3. Pariz 2018
  4. Top 5 najinteresantnijih modela sa Salona automobila u Parizu
Top 5 najinteresantnijih modela sa Salona automobila u Parizu
0

Top 5 najinteresantnijih modela sa Salona automobila u Parizu

874
0
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Parizu i zvanično je otvorio svoja vrata za posetioce, a mi izdvajamo pet najinteresantnijih modela sa ove velike fešte. 

Ipak, za početak, valja napomenuti da je uopšteno era automobilskih salona u Evropi u velikoj krizi. Čini se da posetioci salona na Starom kontinentu više ne kupuju automobile na ovakvim manifestacijama, već da dolaze iz radoznalosti. S druge strane, automobilski saloni tek počinju svoj život u Kini, Indiji pa i Africi.

Ove godine u prestonici Francuske nedostaje nekoliko velikih proizvođača, a i oni koji su prisutni nisu oduševili svojim premijerama. Pogotovo je bila siromašna ponuda domaćih proizvođača koji su dozvolili da ih nemačke premijum marke potpuno zasene na domaćem terenu.

Uz Nemce, veoma su bili aktivni i južnokorejski brendovi, što definitivno ukazuje na to koliko je tandemu Hyundai-Kia bitan uspeh na Starom kontinentu. Ako bismo bili primorani da potražimo jedan pridev koji bi opisao ovogodišnji Salon automobila u Parizu onda bi to bio „neubedljivo“. Mada ima stručnih medija koji su bili i nešto stroži te su odabrali reči poput: siromašno, razočaravajuće, pusto, itd…

Elem, ovo je pet najinteresantnijih automobila po našem mišljenju sa manifestacije u Gradu svetlosti.

1. BMW Serije 3 G20

Bilo je vreme da bavarska marka uradi nešto povodom Serije 3. Prodaja nije bila najbolja u prethodnoj godini, a kao jedan od glavnih krivaca navodio se pomalo zastareo enterijer. Sa novom G20 generacijom, BMW-ovi dizajneri su pokazali da i dalje umeju da stvore vizuelno fantastičan automobil. Javnost je posebno hvalila zadnji kraj i unutrašnjost vozila.

BMW je saopštio da će nova „trojka“ na početku biti dostupna samo sa turbo agregatima zapremine dve litre. Kasnije će se u ponudi naći i trolitarski dizel, kao i plug-in hibridna varijanta. Nakon što standardni model bude kompletiran sa pogonskim grupama, Bavarci će plasirati i dve performantne verzije: M40i i M40d, dok će vrhunac ponude činiti naravno novi M3 koji će se na tržištu naći 2020. godine.

2. Audi R8 LMS GTE

Nekoliko dana pred Salon automobila u Parizu, pročulo se da će Audi predstaviti neku varijantu modela R8. Ipak, većina se nadala da će u pitanju biti neki od modela koji su za upotrebu na javnim putevima.

Nemačka marka je ipak prikazala restilizovani R8 LMS GTE, namenjen upotrebi isključivo na trkačkim stazama. Izmene su mahom vizuelnog i estetskog karaktera, dok je agregat ostao isti.

Početna cena za ovaj model iznosiće 398.000 evra, na našem kontinentu, a eventualni kupci moraće uz pomenutu cifru da plate i porez.

3. Peugeot e-Legend

Peugeot je prikazao na domaćem terenu fantastičan konceptualni model. Francuska marka danas je najavila da će prestati sa investicijama u razvoj dizel motora i da se okreću ka elektrifikaciji.

E-Legend je omaž legendarnom 504 Coupe, ali je i demonstracija tehnologije koju Peugeot planira da ugrađuje u buduće modele. Digitalizacija je ključna reč za opis enterijera ovog vozila, s obzirom na to da se tu nalazi čak 16 ekrana različitih veličina. Najveći displej ima dijagonalu od čak 49 inča.

Peugeot je instalirao masivan baterijski paket od 100 kWh u automobil, koji obezbeđuje autonomiju od 600 kilometara po WLTP ciklusu. Ko je u žurbi, biće mu potrebno samo 25 minuta da napuni bateriju za vožnju od 500 kilometara.

Snage ima u izobilju, jer koncept raspolaže sa 340 kW i 800 Nm. Do „stotke“ stiže za manje od četiri sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 220 km/h.

4. Ferrari Monza SP1 i SP2

Dva nova ata iz Ferrarijeve štale stižu sa paprenom cenom. U pitanju su automobili iz linije „Icona“ koju je Ferrari rezervisao za svoje najbogatije, ali ujedno i najvernije mušterije.

Interesantno je da oba predstavljena modela nemaju ni krov, a ni vetrobran, što govori o njihovoj praktičnoj vrednosti. „Igračke“ za milijardere zasnovane su na model Superfast 812, a veći deo panela izrađen je od ugljeničnih vlakana. Oba automobila pokreće izuzetno potentni V12 agregat. Motor čija radna zapremina iznosi 6,5 litara razvija 800 konjskih snaga i omogućava sprint do „stotke“ za samo 2,9 sekundi. Maksimalna brzina je veća od 300 km/h.

5. Infiniti Project Black S

Infiniti je za svoj poslednji koncept rezervisao upotrebu tehnologije iz Formule 1. Iako Infiniti nije učesnik najprestižnije sportske serije na svetu, ipak ima pristup znanju Renaulta i njegovog F1 tima.

Project Black S koristi dva sistema iz F1: MGU-K i MGU-H. Prvi, čiji je pun naziv Motor Generator Unit – Kinetic nastoji da iskoristi kinetičku energiju koja nastaje prilikom kočenja za punjenje baterija, dok drugi čije je zvanično ime Motor Generator Unit – Heat, koristi toplotnu energiju izduvnog sistema za dodatno punjenje baterija.

Ovaj konceptualni model koristi hibridnu postavku čija snaga iznosi 570 konjskih snaga, i mada japanska marka nije saopštila nikakve konkretne podatke, procenuje se da sprint iz mesta do 100 km/h traje manje od četiri sekunde.

 

(874)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments