1. Home
  2. Sajmovi
  3. Pariz 2018
  4. Ko će u Parizu poneti titulu “Kralj lažnog auspuha”?
Ko će u Parizu poneti titulu “Kralj lažnog auspuha”?
0

Ko će u Parizu poneti titulu “Kralj lažnog auspuha”?

3.54K
0
Podelite sa prijateljima:

Sve je krenulo nekako neprimetno: lažni završeci izduvnih cevi. Ali, trend se tako raširio brzinom letnjeg požara, podstaknutog blagim povetarcem, kroz celu automobilsku industriju. Izložbene hale Salona automobila u Parizu, pune su modela sa fiktivnim cevima koje sijaju pri dnu zadnjeg odbojnika.

Audi S4, uzmimo za primer, poseduje par relativno sićušnih završetaka izduvnih cevi, ali onda drugi kandidat iz iste kuće, VW Golf R se šepuri sa dva para “auspuha”.

Ironija je još veća kada shvatite da i čisto električna limuzina Tesla Model S, dakle ona verzija kod koje se pod haubom ne odigrava nikakvo sagorevenje, ipak poseduje lažnjake ispod branika, ali i (bespotrebnu) masku hladnjaka.

Fotografije iz Pariza, koje su pripremili novinari specijalizovanog medija AutoEvolution, jasno dele izložena vozila u tri kategorije. Prvu u koju spadaju modeli sa “polulažnjacima”, zatim drugu koja obuhvata one sa “uobičajenim lažnjacima” i treću kategoriju koju možemo nazvati “hiper lažnjak”. Čak su i modeli koji ne pretenduju na sportske asocijacije, podlegli pritisku.

Na nišanu objektiva su se našli predstavnici Mercedesove game: A klasa, B klasa, pa čak i još jedan atraktivan novitet, veliki krosover GLE 450, čija maloprodajna cena zalazi u šestocifreni broj evropskih novčanica.

Za kategoriju “polulažnjaka” predstavnike je dao BMW, i to primerci opremljeni M Performance paketom, gde jedan izduv funkcioniše na otprilike petini kapaciteta. To već i nije toliko strašno.

Još je jedno čudno rešenje, a ono “krasi” AMG modele iz serije 53, koje pogoni redni šestocilindarski motor, a tu je uključen i AMG GT sa četvoro vrata. Od svih završetaka izduvnih cevi, samo jedan služi svojoj osnovnoj svrsi, ali je on sakriven između dva, ogromna lažna.

Naposletku, kao što možete i pretpostaviti, performantni krosover Škoda Kodiaq RS jeste pravi, ali je samo jedan od njegovih završetaka izduvnih cevi zaista u upotrebi.

A Kinezi? Šta reći, umesto da zavedu red, preuzimaju ružne i “folirantske” običaje evropskih kolega.

Za kraj, da je ovo takmičenje zaista organizovano, utisak je da bi titulu ipak poneo Mercedes-Benz. Njegovi “lažnjaci” deluju najskuplje po gramu “hroma”.

Na temu brojnih lažnih detalja na današnjim automobilima, dosta toga možete da pročitate ovde. Mnogo više toga ima, nego što se na prvi pogled čini.

Foto: AutoEvolution

(3538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments