1. Home
  2. Liste
  3. Najbolje i najgore iz Montereja 2018.
Najbolje i najgore iz Montereja 2018.

Najbolje i najgore iz Montereja 2018.

611
2
Podelite sa prijateljima:

Od fascinantnog Bugatti Diva do mediokritetskog BMW-a Z4, evo pobednika i „gubitnika“ iz Montereja.

Možda najprestižniji automobilski salon na svetu, „Monterey Car Week“, ne da nije razočarao, već je možda i najbolji do sada održan.

Videli smo premijeru rekordera s Nirburgringa, Lamborghini Aventadora SVJ, fascinantnog Bugatti Divo hiperautomobila, dok je BMW predstavio serijsku verziju svog Z4 roudstera. Tu su takođe bili i zapanjujući koncepti sa potpisom Mercedesa, Infinitija i Audija. Što se klasika tiče, oni su na najlepši način oplemenili događaj.

Kao što to obično biva, nije sve bilo „divno i krasno“. Nekim automobilima možda i i nije bilo mesto pored izuzetno impresivnih primeraka.

Najbolji: Bugatti Divo

Veoma često se dešava u svetu automobilskog novinarstva da neki automobil izazove pravu buru interesovanja pre oficijelnog predstavljanja, da bi nakon skidanja vela došlo do razočaranja. Upravo je suprotan slučaj sa Bugatti Divom, koji ne da nije „restilizovani Chiron“, kao što se očekivalo, već je reč o fantastičnom, superluksuznom supersportisti. Bugatti je takođe obećao sjajne vozne osobine, dok će proizvodna serija biti sastavljena od 40 jedinica.

Najgori: BMW Z4

BMW-ov roudster je bio željno iščekivan. O njemu se možda i najviše i najduže pričalo, s obzirom na atraktivan koncept, a zatim i seriju špijunskih fotografija. Samim tim, očekivanja su rasla. Nažalost, bavarski dizajneri su nam podarili estetski jalovo i neubedljivo izdanje, koje kao da je proizvod straha da se slučajno ne „nacrta“ neka avangardnija linija. U segmentu u kojem postoje takva imena poput Mazde MX-5, Jaguara F-Type i Mercedesa-AMG GT, novi Z4 nije uspeo bilo čime da se istakne, naprotiv.

Inicijalna obećanja da će se BMW-ov roudster vratiti tradicionalnim vrednostima uz modernu formu, doživela su pravi fijasko. Novajliji nedostaje karakter.

Najbolji: Ford GT Heritage Edition

Ruku na srce, dotični finiš je dosadio „i bogu i narodu“, ali prosto je neophodan u ovom slučaju. Novi GT odaje omaž pobedničkom automobilu iz Le Mana sa Heritage edicijom i poznatom svetlo plavom bojom u kombinaciji s narandžastom. GT primerci u „Gulf“ finišu će biti dostupni kupcima početkom 2019., a uključiće i opcionu grafiku broja „9“ od ugljeničnih vlakana, koja se može primeniti na haubi, vratima i panelima enterijera.

Najgori: Salaff C2

Karlos Salaf je prethodno dizajnirao atraktivni Mazda Furai koncept, koji je bio pun pogodak, međutim sa Salaffom C2, baziranom na Lamborghini Gallardu je u potpunosti promašio. Lambov model već odlikuju oštri uglovi, tako da je davanje još „oštrijeg“ izgleda dovelo do efekta „crtanog filma“. Što je najgore, tu su i ružni zlatni paneli. Ne radite ovako nešto ni slučajno!

Najbolji: Lamborghini Aventador SVJ

Retko koga novim Lambov supersportista nije oduševio. Na Nedelji automobila u Montereju, praktično je održana oficijelna premijera novog modela, što je prisutnima omogućilo blizak uvid u atrakciju iz Santa Agate u „otrovno“ zelenoj boji.

Aventador SVJ, o čemu smo već pisali, može da se pohvali impresivnim brojkama: 770 ks i atmosferskog V12, 40 odsto više vertikalnog aerodinamičkog pritiska uz 1 odsto manji otpor vazduha. Uz Lamborghinijev ALA sistem aktivne aerodinamike, na cenovnoj etiketi piše 517.700 dolara.

Najgori: Acura NSX/Lexus LC

Bez dileme, Honda/Acura NSX je fascinantan automobil. Ovo „najgori“ se pre svega odnosi na odabir mesta za predstavljanje osveženog superautomobila. I pored sjajne atmosfere Pebl Biča, osvežene palete boja i nekih neznatnih izmena što se trima tiče, nema bilo čega značajno novog, što bi NSX istaklo u nekom pogledu. Doduše, došlo je do izvesnih poboljšanja ogibljenja, ali kada se uporedi sa Bugatti Divom i Aventadorom SVJ, NSX je u senci.

Isto važi i za Lexus LC, koji se nekako „izgubio“ u Pebl Biču.

Najbolji: Audi PB18 E-Tron Concept

Dani „shooting brake“ modela su (nažalost) davno prošli, tako da je zaista lepo videti jedan u modernom izdanju, i to iz Ingolštata. Neki već sada PB18 E-Tron vide kao duhovnog naslednika „nesrećnog“ R8 E-Trona.

Za sada u konceptnoj formi, ovaj izložbeni automobil možda izgleda kao jednosed, ali njegova tesna kabina poseduje dovoljno prostora i za suvozača. Sa sjajnim stajlingom, vremenom kompletnog punjenja baterije od 15 minuta i mesta za prtljag u ravni Golfovog, ovaj super „bela tehnika“ automobil isporučuje 604 električne konjske snage.

Najgori: Speedster koncepti Mercedesa i Infinitija

Bez dileme, i EQ Silver Arrow i Prototype 10 su fascinantne mašine. Međutim, tema spidstera jednoseda je već prilično „ofucana“, a još kada dođe u nekom „supermodernom“ izdanju, izgleda kao kada se na Duesenberg SSJ stave naplaci sa Aventadora SVJ.

Prosto, imali smo previše ovakvih modela u poslednje vreme. Mazda je to uradila, Aston Martin takođe, a Mercedes je i ranije imao spidster primerke (Mercedes SLR Stirling Moss). Infiniti je uradio sjajnu stvar sa Prototype 9, tako da mu ovo nije trebalo.

Najbolji: Hennessey Venom F5 motor

Mala teksaška firma čak nije morala da izađe na Pebl Bič da bi bila na „naslovnim stranama“. Džon Henesi i njegov tim su predstavili 7,6-litarski twin-turbo V8 motor sa monstruoznih 1.600 ks, koji će biti pogonska jedinica novog Venoma F5. Trebalo je ukupno pet godina da se razvije ova mašina, a trebalo bi da pomogne Venomu da probije granicu od 300 milja na čas.

Najgore: Platiti 48 miliona za Ferrari (ili bilo koji drugi automobil)

Na aukciji u organizaciji RM Sothebyja, neko je „iskeširao“ 48,4 miliona dolara za Ferrari 250 GTO Fila Hila, iz 1962. godine. Naravno, na taj način je crveni „automobilčić“ postao najskuplji četvorotočkaš ikada prodat na jednoj aukciji. Reč je o potpunoj besmislici i krajnjoj (bezobraznoj) dekadenciji. Sve iznad „miliončeta“ se čini… da ne upotrebimo težu reč… besmislenim, pa čak i kada se radi o najprestižnijem među prestižni Ferrarijevim klasicima. Pitate se možda šta se može kupiti za sumu od 48 miliona „zelenih novčanica“? Evo odgovora:

  • Ostrvo na Karibima (i da vam ostane više nego dovoljno za gradnju nekretnina)
  • Istorijska palata na Majami Star Ajlendu
  • Polovni spejs šatl NASA-e, a možda i dva ukoliko se cenkate
  • Dovoljno MiG-ova 29 da se napravi ozbiljna vazdušna sila
  • Megajahta od 196 fita (60 metara)

Naravno, neko ko je za Ferrari izdvojio više od 48 miliona dolara verovatno ima dosta toga od navedenog…

Najbolji: Električni Jaguar E-Type

Klasični automobili i ekologija baš i nisu „u ljubavi“. Stari automobili su žedni benzina kao tinejdžeri alkohola tokom noćnih izlazaka, ali Jaguar je ponudio soluciju, elektrifikujući ikonu, E-Type. E-Type Zero Jaguarova divizija će ih proizvoditi ili konvertovati u elektromobile. Ovaj proces ne modifikuje strukturu automobila, tako da se u svako doba vozilo može prebaciti na konvencionalni pogon. Nisu poznati podaci vezani za elektromotor(e), ali ono što se zna je da koncept koristi usluge baterije od 40 kWh. Autonomija iznosi 275 kilometara, a sprint do stotke E-Type obavlja za samo 5,5 sekundi. Što se tiče enterijera, E-Type Zero modeli su dobili novi, digitalni klaster instrumentacije i rotacioni birač jednostepene transmisije.

Najgori: Slupani Porsche 959

Prednosti kupovine havarisanog vozila se ogledaju u značajnom smanjenju cene. Naravno, posle toga treba obaviti sve neophodne popravke, što – košta. Tržišno gledajući, 425.000 dolara je „diskontna“ cena za ekstremni raritet kakav je 959, ali za taj novac se može kupiti gomila sofisticiranih superautomobila, koji nemaju „potpis bandere“ na prednjem delu.

Najbolji: Gunterwerks karoserija od ugljeničnih vlakana za Porsche 911

Čak ni Porscheov Project Gold ne može da se poredi s neverovatnom kreacijom Gunter Werksa. Dizajnirana za 993 Sport Touring, ova karoserija redukuje težinu 911-ice i dodaje nekoliko centimetara širine u visini lukova točkova. Samo 25 ovih „egzoskeleta“ će biti proizvedeno.

Najgori: Porsche Project Gold

Za početak, Project Gold se čak nije pojavio na Pebl Biču. Međutim, Porsche je predstavio automobil u isto vreme. Kompanija je lansirala „tizer“ kampanju koja je trajala nedeljama, bez pružanja nekih detaljnijih informacija u vezi sa ovim automobilom. Tokom tog perioda, proizvođač iz Cufenhauzena se potrudio da tjunerskim kućama „pokaže kako se to radi“, kada su u pitanju moderne modifikacije klasičnih 911-ica.

I tako smo dobili vozilo koje je zapravo pripadnik retke 993 generacije u Turbo S izdanju sa dominantim „zlatnim“ notama. Suvišno je reći da je Porsche u potpunosti potučen od strane tjunera, dovoljno je pogledati kreaciju iznad ili Singerov DLS i sve je jasno. Dakle, najbolje je da svako radi svoj posao, da Porsche proizvodi ono što najbolje zna, a da ostatak prepusti onima koji imaju neophodnu ekspertizu.

Najbolji: Tamiya Sand Scorcher na daljinsko upravljanje

Da se razumemo, Bugatti Divo i Lamborghini Aventador SVJ su fascinantni, ali Tamiya R/C automobil u prirodnoj veličini je nešto o čemu smo svi maštali kada smo bili deca (a ruku na srce i sada u ovom srednjem životnom dobu). Uz „Baja Bug“ registarsku tablicu i (poveći) daljinski upravljanjač, ova kreacija je izašla iz restauratorske radionice u Nemačkoj, Bug Box. Na kraju, stigla je i do travnjaka „The Quaila“.

 

 

(611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Ovaj Mercedesov speedster je izuzetno ružan, čak i za konceptualni model.

Zvezdan Božinović

Po mom skromnom mišljenju, apsolutni pobednik u mom srcu je Audi, a totalni gubitnik ovog skupa je Mercedes. Od Z4 jesam očekivao više, prevashodno zbog fenomenalnog koncepta, ali nije ni ružan. Onako, prosečan, baš kako i piše u textu.