1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Američke vlasti traže od proizvođača automobila da dostave poslovne tajne
Američke vlasti traže od proizvođača automobila da dostave poslovne tajne
2

Američke vlasti traže od proizvođača automobila da dostave poslovne tajne

318
2
Podelite sa prijateljima:

Američki departman za trgovinu je zatražio od proizvođača automobila da otkriju neke od striktno čuvanih tajni, kao deo istrage u vezi sa tim da li su carine na uvoz automobila i komponenti neophodne u smislu zaštite nacionalne sigurnosti.

Upitnik na 34 stranice iz Biroa za industriju i bezbednost je poslat u centrale nekoliko proizvođača automobila ovog meseca. Cilj je dobijanje osetljivih podataka u vezi sa finasijama kompanija, fabrikama, lancima nabavke, kao i drugim temama.

„Širina i dubina ovog zahteva je invazivna, zahteva ogromne količine poverljivih vlasničkih i poslovnih podataka iz globalnih operacija, a sve zbog navodne nacionalne bezbednosti“, rekla je Glorija Bergkvist, portparolka Alijanse automobilskih proizvođača, koja zastupa nekoliko kompanija koje su dobile upitnik. Među njima su General Motors, Toyota Motor i Volkswagen grupa.

„Iskreno, ovo je zapanjujuće od administracije posevećene tome da udalji vlasti od biznisa“, rekla je Bergkvistova.

Na naslovnoj stranici ankete stoji da su primaoci po zakonu dužni da odgovore na upitnik, a oni koji to ne urade, mogu dobiti do godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 10.000 dolara.

Predstavnik Departmana za trgovinu nije bio dostupan za komentar.

Nacionalna bezbednost

Dotični upitnik je deo istrage započete u maju, povodom toga da li uvoz automobila i delova ugrožava nacionalnu bezbednost SAD. Istraga se sprovodi u okviru retko korišćenog zakona o trgovini iz šezdesetih godina, kojeg je predsednik Donald Tramp iskoristio ranije u toku godine, da bi uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma.

„Postoje dokazi koji sugerišu da, već decenijama, uvoz iz inostranstva potkopava domaću automobilsku industriju“, rekao je Vilbur Ros, sekretar za trgovinu, pred početak istrage. „Departman za trgovinu  će sprovesti temeljnu, poštenu i transparentnu istragu u vezi sa tim da li uvoz slabi našu unutrašnju ekonomiju i da li može da ugrozi nacionalnu bezbednost.“

Proizvođači automobila i delova su u podnescima upozorili  Departman za trgovinu da bi implementacija carina mogla da ugrozi njihovo poslovanje, delom zbog prekidanja lanaca nabavke, što bi kao posledicu imalo povećavanje troškova za potrošače.

Prema paragrafu 232 Zakona o proširenju trgovine iz 1962., Ros je od februara pokrenuo istragu i formirao preporuke za Trampa, koji je zapretio carinama od 25 odsto na uvoz automobila.

Ogoljeni proizvođači automobila

Upitnik Departmana za trgovinu je od kompanija zatražio odavanje osetljivih podataka, mimo onih informacija koje su kompletirane u podnescima za Američku komisiju za berzu i hartije od vrednosti.

Trampova administracija želi te podatke, koji otkrivaju koliko svaka kompanija izdvaja za budžete za specifične oblasti kao što su autonomna vožnja, električni pogon, digitalno povezivanje vozila i tehnologija smanjivanja mase vozila. Upitnik takođe zahteva listu dobavljača za glavne sisteme vozila, kao i njihovu lokaciju.

Administracija američkog predsednika takođe želi da sazna detalje u vezi sa biznis planovima kompanija do 2020. godine. Jedan deo upitnika je vezan za planove za svaku globalnu fabriku, zahtevajući od kompanija da otkriju podatke u vezi sa tim da li će doći do eventualnog proširenja pogona, modernizacije, izgradnje ili zatvaranja. Uz to, Trampova ekipa traži objašnjenje zašto kompanije imaju proizvodnju u stranim trgovinskim zonama.

Anketa takođe postavlja pitanja da li uvoz ugrožava prodaju, profit ili marže. Tu je i direktno pitanje: „Koliko je konkurencija iz uvoza uticala na vaše američke proizvodne operacije, prodaju, zapošljavanje, planirana proširenja, investicije itd., vezano za proizvodnju putničkih automobila, komercijalnih vozila, SUV-a i vanova od 2013. do drugog kvartala 2018.?“

Departman za trgovinu je zakazao saslušanje u okviru istrage, za 19. jul u Vašingtonu. Oko 45 osoba, koje predstavljaju strane i domaće kompanije, radnu snagu i druge entitete, predviđene su da svedoče. Saslušanje je prvobitno trebalo da se održi tokom dva dana, ali je naknadno određeno da to bude obavljeno za jedan dan.

Dejv Saliven, analitičar automobilske industrije iz firme AutoPacific, rekao je da je nivo detalja koje vlasti zahtevaju „uznemiravajući“.

„Jedini put kada sam video ovako nešto je slučaj kada snabdevač ne funkcioniše najbolje finansijski a proizvođač pokušava da razume njegovo finansijsko stanje i perspektivu“, rekao je on. „U potpunosti ogoljuju proizvođače automobila i način na koji oni posluju, što je veoma uznemiravajuće.“

Sektor odbrane

Biro za industriju i bezbednost je sproveo na desetine anketa u prošlosti, u najvećoj meri se fokusirajući na sektore usko povezane sa vojnom industrijom, rekla je Suzan Helper, bivši glavni ekonomista u Departmanu za trgovinu tokom Obamine administracije, sada profesorica na Case Western Reserve univerzitetu u Klivlendu.

„Ovo je posledica toga što je Trampova administracija proširila definiciju nacionalne bezbednosti“, rekla je Helperova. „Mogu jasno da vidim obe strane u ovome, to je mukotrpno za kompanije, ali s druge strane, važno je da oni koji kreiraju politiku razumeju globalne lance nabavke, jer oni vrše sve veći uticaj na ekonomiju SAD.“

Upitnik je znak da Departman za trgovinu „nema slučaj“ u vezi sa tim da li uvozni automobili i delovi ugrožavaju nacionalnu bezbednost“, rekao je Džon Bozela, predsednik Asocijacije globalnih proizvođača, glavne trgovinske asocijacije za nekoliko automobilskih kompanija sa sedištem van SAD, uključujući Hondu Motor i Nissan Motor.

„Oni nisu mogli da utvrde i artikulišu neki konkretan slučaj kada su započeli istragu. Oni nisu uvideli bilo kakav slučaj u preko 2.000 materijalnih dokaza koji su podneti, a i dalje pokušavaju da ga pronađu“, zaključio je Bozela.

Zaključak

Za kraj, navešćemo jedno: Da li znate kako se zove ideologija koja podrazumeva državu kao temelj ljudskog društva, odnosno instituciju koja treba u potpunosti da nadzire svaki aspekt ljudskog života, uz radikalno ograničavanje ljudskih prava radi „veće stabilnosti i bržeg napretka“? Mislimo da znate.

Izvor: Bloomberg

Naslovna fotografija: Saul Loeb

Priredio: Pavle Barta

 

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaista uznemiravajuce.

Zvezdan Božinović

Kako se svet ubrzano menja…. Bez patronata USA, koje su zainteresovane samo za sebe najogoljenije do sada, mnoge okolnosti i odnosi u svetu se menjaju. Naša sreća je što smo mali i nedovoljno interesantni bilo kome od velikih sila 🙂