1. Home
  2. Vesti
  3. Consumer Reports troši milione na automobile koje testira
Consumer Reports troši milione na automobile koje testira
3

Consumer Reports troši milione na automobile koje testira

168
3
Podelite sa prijateljima:

Automobili koji stižu redakcijama na testiranje dolaze na dva načina: jedan je da vas prodavac pozove i zakaže vam termin koji vam odgovara a drugi je da redakcije kontaktiraju prodavce i informišu se o dostupnim demo vozilima. Pored toga, često se organizuju promotivne vožnje potpuno novih modela. Novinari tokom testiranja/vožnji stiču utiske koje prenose javnom mnenju. Naravno, suština je u iskrenom i objektivnom izveštavanju, ne „hvalospevima“ bez pokrića i „oduševljenošću“ što „miriše na novo“.

Međutim, postoji i drugi, mnogo bolji način. Naime, čuveni Consumer Reports to radi drugačije. Ova neprofitna organizacija se potpuno posvetila objektivnim recenzijama, testiranjima i istraživanjima usmerenim ka kupcima, još od svojih početaka, tridesetih godina prošlog veka. U ovo je naravno uključeno i testiranje vozila.

Kultni magazin je saopštio da je potrošio milione dolara za kupovinu automobila u fiskalnoj 2016. godini, koja se završila 31. maja 2017. CR na taj način želi da ostane nezavisan u odnosu na proizvođače, posebno iz razloga bilo kakve eventualne naklonosti ka nekoj od marki.

Ovo je idealna formula, ali da biste došli do nje, morate biti izuzetno finansijski potkovani. Prednosti se takođe ogledaju u tome što Consumer Reports ne mora da brine oko odnosa sa proizvođačima, jer jednostavno ne sarađuje s njima, kao što je recimo slučaj u Srbiji, gde postoje mediji koji otvoreno favorizuju neke proizvođače, naravno u zavisnosti od „prijateljskih odnosa“.

Što se konkretne brojke tiče, odnosno potrošene sume na automobile, ona iznosi 2,1 milion dolara. Doduše, tu su uključene i plate za osoblje i troškovi centra za testiranje. Testni centar Consumer Reportsa takođe uključuje procenu performansi vozila u različitim vremenskim uslovima, scenarije koji podrazumevaju vanredne situacije, kao i terensku vožnju. CR je čak kreirao sopstvenu maketu automobila od pene da bi testirao LIDAR, lasersko-radarske sisteme i tehnologiju baziranu na senzorima i kamerama.

Consumer Reports takođe sprovodi obimna testiranja guma i sedišta, vodeći računa o tome da najvažnije komponente prođu rigorozne provere što se tiče trajnosti i komfora. Naravno, testiranje guma, primera radi, nije nimalo jeftino.

 

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ovo nisam ni znao, ali eto, nesvesno se logika AutoRepublike preklopila sa idejom koju primenjuje CR. Mnogo mi je drago da sam ovo pročitao. Pavle majstore, bravo 🙂

moron

A, od čega „živi“ Consumer Reports? Objektivnost je „skupa“. I dugoročno ekonomski neodrživa …

Zvezdan Božinović

Klijentii su korisnici njihovih analiza.