1. Home
  2. Vesti
  3. Cene sirove nafte će biti u padu narednih 18 meseci – J.P. Morgan
Cene sirove nafte će biti u padu narednih 18 meseci – J.P. Morgan
1

Cene sirove nafte će biti u padu narednih 18 meseci – J.P. Morgan

517
1
Podelite sa prijateljima:

Cena sirove nafte će krenuti da pada u kasnijem delu godine, a pad će se nastaviti i tokom sledeće, uslovljeno nižom tražnjom i povećanjem proizvodnje, proizilazi iz istraživanja koje je sproveo J.P. Morgan, a čiji su rezultati objavljeni pre dva dana.

„Iako geopolitičke tenzije i rizici uslovljeni njima, koji prete da ugroze kontinuitet isporuka, ostaju na visokom nivou tokom cele tekuće godine, verujemo da će cene pretrpeti korekcije naniže, a da će se trend nastaviti u nastupajućoj godini, takođe,“ kaže analitičar zaposlen u J.P. Morgan, Abišek Dešpand.

Uprkos tome što su cene sirove nafte dostigle najviše nivoe zabeležene u pretodne tri i po godine, investiciona banka je ostala pri svojoj prognozi za međunarodni pokazatelj Brent crude, odnosno pri cifri od 69,30 američkih dolara za barel.

U petak se sirova nafta tipa Brent, prodavala za trunku niži iznos od 77 dolara po barelu. Najviša nedavno zabeležena prodajna vrednost ovog tipa nafte je iznosila 80,50 dolara za barel.

Sastanak zemalja članica organizacije OPEC će se održati za dve nedelje, a dogovori postignuti tada, odraziće se na kratkoročne promene cena sirove nafte. Značajne članice, Rusija i Saudijska Arabilja su nedavno nagovestile da bi mogle da liberalizuju dogovorena ograničenja u obimu proizvodnje sirove nafte, što bi uvećalo ponudu ove sirovine na tržištu.

Aktuelni limiti u proizvodnji sirove nafte, na snazi su od januara 2017. godine, a prema sadašnjem stanju na tržištu, pretpostavlja se da će biti doneta odluka o povećanju limita za dnevnu proizvodnju sirove nafte, za oko 400.000 barela na dan, navodi JP Morgan.

„Verujemo da bi ipak, moglo da dođe do još jednog kratkotrajnog skoka cene sirove nafte”, završio je Dešpand.

(517)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Bolje da ne pada cena sirove nafte.
Ukoliko opet pocne da pada, eto novog sukoba na bliskom istoku.