1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Toyota priznaje da ju je u prošlosti “krasio” bezličan dizajn
Toyota priznaje da ju je u prošlosti “krasio” bezličan dizajn
1

Toyota priznaje da ju je u prošlosti “krasio” bezličan dizajn

456
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko, kao i mi uostalom, smatrate da su Toyotina vozila bila bezbedna, pouzdana i beskrajno dosadna, ne berite brigu. Zapravo, ovakvo mišljenje dele i sami predstavnici japanskog proizvođača. Srećom, u kompaniji su svesni toga, i rešeni su da zauzmu novi dizajnerski pravac, a što će im omogućiti prevashodno nova TNGA platforma (Toyota New Global Architecture).

Govoreći novinarima o dizajnerskom pravcu, predsednik dizajnerskog studija sa sedištem u Kaliforniji, Calty, Kevin Hanter je priznao da je Toyota u prošlosti negovala “prilično dosadan dizajn”. Calty studio bi trebao da unese izmene u dizajn budućih vozila ove marke. U stvari, ovaj dizajnerski studio je jedan od najzaslužnijih za radikalan i uspeo dizajn modela C-HR, koncepta koji je dao publici nagoveštaj izgleda buduće Supre, FT-1 concept, a zatim i luksuznog sportskog kupea Lexus LC.

Hanter je rekao i da je tehničko, odnosno inženjering rešenje, prethodnica angažmana dizajnera. Poznato je da dizajneri moraju da se uklapaju spram osnovnog tehničkog koncepta vozila, pa je oduvek saradnja između inženjera i stručnjaka za dizajn, bila delikatan odnos.

Vodeći dizajner Calty studija je izneo tvrdnju u pogledu razloga koji su uslovili stilska rešenja viđena na Toyota vozilima prethodnih decenija. Dva su osnovna razloga: proizvođač je želeo da se dopadne što širem krugu publike, i pod dva, glomazna upravljačka struktura kompanije koja je težila konsenzusom izglasanim rešenjima. Oba faktora su dovela do toga da Toyota dizajn bude neubedljiv, prosečan i monoton.

Srećom, predsednik Toyota Motors Corporation, Akio Tojoda lično, naredio je da se dizajnerima omogući široka autonomija u radu. Obaveza dizajnera je svedena na to da više ne sme da izađe nijedno vozilo sa oznakama vodećeg proizvođača, a za koje bi moglo da se kaže da je dosadnog i neupečatljivog izgleda.

Sve ovo ne bi ni bilo moguće da nije nove TNGA platforme. Kao što to i sam Hanter naglašava, dizajnerima je potreban automobil koji je od starta postavljen od strane inženjering tima, skladnih proporcija, a koje omogućavaju stilistima da izvuku najbolji mogući izgled. TNGA platforma je omogućila upravo to: niži centar gravitacije, kruću šasiju, novo oslanjanje i masovniju upotrebu naprednog čelika.

“TNGA otvara prostor za kreativnij dizajn, omogućava da linija krova i poklopca motora budu niže, i dovodi do toga da svaki model ponaosob, bude prepoznatljiv i da bude harmoničnih proporcija,” dodao je on.

TNGA platforma je temelj aktuelne game marke Toyota, a koja je sada vizuelno neuporedivo atraktivnija. Pomenimo modele C-HR, Camry, Prius HybridLexus UX, Lexus LS kao i sledeću generaciju modela RAV4.

Nama se dopadaju linije ovih vozila. Očekujemo i test nove generacije sedana Camry, pa ćemo čuti i utiske našeg Zorana Tomasovića. Test prethodne generacije limuzine Camry, možete pročitati ovde.

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Nije ni sada mnogo bolje.