1. Home
  2. Vesti
  3. Test „severnog jelena“ – Volvo XC40 vs BMW X2 (VIDEO)
Test „severnog jelena“ – Volvo XC40 vs BMW X2 (VIDEO)
2

Test „severnog jelena“ – Volvo XC40 vs BMW X2 (VIDEO)

2.99K
2
Podelite sa prijateljima:

Čuveni test „severnog jelena“ je kreiran u cilju demonstracije sposobnosti vozila da izbegne prepreke koje se iznenada pojavljuju na putu.

Ovo je zapravo vrlo čest manevar u realnim uslovima, tako da je sposobnost vozila da zadrži neutralnost pri nagloj promeni pravca veoma važna. U suštini, pričamo o testiranju izbegavanja prepreke na putu.

Ovo je odličan pokazatelj koliko je vozilo kadro da zadrži kontrolu. Naravno, mnogo toga zavisi i od umeća vozača. U ovom slučaju je on identičan, pa se poređenje odnosi isključivo na vozila.

Reč je o dvojici novajlija iz rastućeg segmenta premijum krosovera – Volvou XC40 i BMW-u X2, kojeg smo imali na testu. U dva odvojena video klipa, možemo da vidimo kako su prošli prilikom izbegavanja „severnog jelena“.

Volvo XC40 je prošao test pri različitim brzinama oborivši samo jedan čunj. Prvi pokušaj pri 73 km/h je bio uspešan, gde se jasno mogla uvideti efikasnost kontrole prijanjanja i ostanak vozila u zadatoj putanji. Pri nešto višoj brzini od 77 km/h, švedski krosover se malo „uzjogunio“, ali je „nastradao“ samo jedan čunj. I dalje impresivno, bez dileme.

U video klipu broj 2, nastupio je BMW X2. Da li je „ultimativna vozačka mašina“ opravdala svoju krilaticu? Prvi pokušaj, pri 73 km/h se završio bez obaranja čunjeva, ali putanja vozila nije ni blizu onoj koju je ostvario Volvo. X2 se vidno zanosi, sa značajno manjom kontrolom u odnosu na XC40. Zatim na red dolazi drugi pokušaj. Pri 75 km/h BMW je uspeo da prođe prvi niz čunjeva, ali prilikom pokušaja korigovanja putanje i vraćanja u željenu traku, on ju je potpuno promašio, srušivši usput jedan čunj. Pri 77 km/h, BMW čak nije mogao da se iskontroliše i usmeri tamo gde treba.

Test „severnog jelena“ je još jedan dokaz koliko bezbedne automobile proizvodi Volvo, kako što se tiče putnika unutar kabine, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Ovaj scenario je vrlo čest u realnim uslovima, a bezbedno izvršavanje ovog zahtevnog manevra može da napravi razliku između života i smrti.

(2990)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubisa

Bruka, ako je ovo realno, kao da je dacia, a ne bmw

hercegovac

Testovi bezbjednosti, pouzdanosti i kvaliteta materijala idu u prilog Volvo-u, ali rezultati prodaje su na strani BMW……..da li je imidz toliko jaka karika u svijesti kupaca ili je BMW po necemu mnogo bolji pa je zastupjeniji na ulicama?!