1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Tri velike promene pravila u F1, već od sledeće godine na snazi
Tri velike promene pravila u F1, već od sledeće godine na snazi
0

Tri velike promene pravila u F1, već od sledeće godine na snazi

11.90K
0
Podelite sa prijateljima:

U utorak ove nedelje (17.04.2018.), održan je sastanak čelnika Formule 1. Na tom sastanku, pored glavne teme, koja se odnosi na to kakvi će biti motori 2021. godine, dogovorene su i neke od promena koje će nas čekati već sledeće 2019. godine. Među njima su dobre vesti za teže vozače, određena pravila koja se tiču bezbednosti i pravilo koje se odnosi na maksimalnu količinu goriva koja sme da se natoči u bolid.

Prvo pravilo koje se menja sledeće godine je dozvoljena težina bolida. Do sada su se bolid i vozač merili zajedno i njihova težina za ovu godinu nije smela da prelazi 743 kilograma. Ovo je predstavljalo problem za neke vozače, poput Nika Hulkenberga koji je najviši i najteži vozač trenutno u Formuli 1. Od sledeće godine, očekuje se da se postavi minimalna težina vozača koja će iznositi 80 kilograma. U slučaju da je vozač lakši od toga, tim će morati da koristi balast kako bi postigao tu težinu. Balast će biti postavljen na sedište vozača.  Ovim potezom izjednačavaju se uslovi među F1 pilotima. Kada se uzme na primer Felipe Masa (iako više ne vozi u Formulu 1) koji je visok 1,66 metara i Hulkenberg koji je 1,84 metara, jasno je koliko u je predost Brazilac u startu imao u odnosu na Hulka. Ovo previlo takođe pogoduje i timovima, jer sad neće morati da uzimaju u obzir težinu vozača prilikom pripreme bolida.

Drugo pravilo FIA propisuje kako bi povećala bezbednost vozača. Od sledeće sezone svi takmičari u Formuli 1, moraće da nose nove biometrijske rukavice. Ove rukavice će u svakom momentu davati podatke medicinskom osoblju o tome kako se vozač oseća i da li ima nekih smetnji. Rukavice će pomoću senzora koji će biti ugrađeni u vlakna omogućiti medicinskom osoblju da konstantno prati puls, nivo kiseonika kao i sveukupno stanje vozača, pogotovo posle udesa.

Treća promena pravila, a možda i najbitnija za gledaoce, odnosi se na količinu goriva koje će smeti da se natoči u bolid pre trke. S obzirom na to da je nova Formula 1 poprilično teška, često se dešava da vozači tokom trke moraju da popuste gas kako bi smanjili potrošnju goriva. Trenutni limit koji sme da se natoči je 105 kilograma, a od sledeće sezone podići će se na 110 kilograma. Ovo nije toliko velika razlika, ali ipak će omogućiti da vozači mogu bar malo više da dodaju gas kada im treba. Za početak biće dovoljno sa nadom da će se doći do toga da mogu celu trku da voze bolide pod punim gasom.

MGU-H

Što se tiče novih motora za 2021. godinu: za sada je dogovoreno da se zadrži trenutni format agregata. Ostaće 1,6-litarski V6 turbo hibridni motori, ali bez MGU-H (generator koji skuplja kinetičku energiju iz toplote). Kroz dosadašnji period hibridne ere Formule 1, pokazalo se da je ova komponenta agregata najkompleksnija i da zadaje najviše muka proizvođačima. Pogotovo je Honda imala problema sa njim, i baš je MGU-H bio čest uzrok njihovih odustajanja. Ovaj predlog će FIA prezentovati proizvođačima motora sledeće nedelje. Plan je da se konačan nacrt plana agregata sastavi do maja ove godine, kako bi se prezentovao Svetskom Savetu Moto Sporta (WMSC), koji se sastaje u junu. Takođe potrebno je što pre doneti tačna pravila kako bi se proizvođači motora mogli upustiti u posao proizvodnje istih.

Dušan Topić

(11897)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments