1. Home
  2. Istorija
  3. O motociklizmu i motociklistima
O motociklizmu i motociklistima

O motociklizmu i motociklistima

342
0
Podelite sa prijateljima:

Kako su motociklizam doživljavali u SAD početkom 20. veka? Prenosimo tekst jednog američkog novinara iz 1912. godine. 

„Motocikl je zapravo bicikl sa primesom urnebesa i dizajniran je za upotrebu mehaničkih genija, kaskadera i ludaka. Motocikl je opremljen malim motorom, koji može stati u veći džep, a opet je dovoljno bučan da ga čuje čitav stadion. Ovaj motor povezan je sa zadnjim točkom i pokreće ga takvom velikom brzinom da bez problema gazi pešake, ograde pa čak i manje okućnice.

Motocikl je zapravo minijaturni automobil sa jednakom količinom buke, prašine i smrada. Startuje se vrtenjem pedala, sve dok se motor ne probudi iz sna i pređe na posao. Automobilistu možete prepoznati po ogromnim ramenima i još većim šakama, dok motociklista ima ruke kao slamčice i noge sedam brojeva veće nego što se to očekuje od njegove građe.

Motocikl nije udoban kao kamila ili kočija, ali je veoma brz i ništa ne može zameniti osećaj vožnje pri brzini od 50 milja na čas, skakutajući od izbočine do izbočine po neravnom putu, sve dok neki kamen ne udari u motocikl i pošalje vas u let kroz atmosferu.

Vozač treba da nosi kostim, osim ukoliko je mnogo bogat ili mnogo lud. Kostim se sastoji od kožnih pantalona, prsluka, čvrstih rukavica, i naočara, dok su štitnici za cevanice i nos veoma korisni za motociklistu. Ovako obučen, entuzijasta može uživati u putovanju dok se ne uguši u prašini, ulju i uzbuđenju.

Motocikli nisu toliko fatalni za pešake kao automobili, jer ih mogu pregaziti samo sa dva točka. Ipak, treba biti oprezan u blizini njih pogotovo ako su motociklisti u žurbi.

Čarobni rekordi su postavljeni što se tiče brzine motocikala, a neki su premašili i brzinu od 90 milja na čas.

Motocikli su znatno jeftiniji od automobila, i čini se da tome nema leka. Dobra mašina može se kupiti već za 150 dolara. Ipak, ako nemate toliko novca gotovo identični rezultati kao vožnja motociklom mogu se dobiti ako popijete malo ulja za podmazivanje, progutate usisivač i zapalite petarde ispod zadnjice.“

Džordž Fič, San Francisco Call, 10. jun 1912. godine

 

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments