1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Ranger Raptor (2019.)
Ford Ranger Raptor (2019.)
0

Ford Ranger Raptor (2019.)

4.12K
0
Podelite sa prijateljima:

„Dinosaurusi opet vladaju“

Ford Ranger je na krovu sveta. Iako je sadašnja generacija na tržištu još od 2011. godine, uz dizajnersko osveženje četiri godine kasnije, Ranger će tek krajem ove godine postati globalni model u onoj meri u kojoj se američki gigant nadao. Publika je do sada mogla da vidi uglavnom osnovnije modele dok je vrh ponude činio pro-terenski Wildtrak. Ford je sačuvao najveće iznenađenje za kraj kada je nedavno na Tajlandu predstavio i legendarnu Raptor verziju.

Kratka istorija

Kao što je poznato, Ford je imao dugačku istoriju saradnje sa Mazdom i jedno vreme čak bio vlasnik trećine ovog japanskog proizvođača vozila, pa je iz tog razloga često koristio partnera za proizvodnju manjih pikapa. To se uglavnom odnosilo na Mazdu B-Series, koja se prodavala kao Courier, dok je Ranger ime po prvi put korišćeno tek 1998. godine. Prve dve generacije su ponovo bile Mazda BT-50 sa izuzetkom par dizajnerskih detalja, ali predstavljanjem treće generacije 2011. godine Ranger je razvijen kompletno od Fordove azijske i australijske divizije. Posebnu pažnju privlači pro-terenska Wildtrak verzija, sa moćnim 3,2-litarskim dizelom, višim klirensom i pogonom na sva četiri točka, ali u poređenju sa novim Raptorom ona će brzo pasti u zaborav. Ovo je, ujedno, tek početak ovog legendarnog imena i u bliskoj budućnosti možemo očekivati još moćniju verziju za američko tržište.

Dizajn

Nije teško primetiti na prvi pogled koliko Raptor deluje agresivnije u poređenju sa standardnim modelom. On je, pre svega, mnogo širi i to za čak 33 centimetra, zahvaljujući širim rubovima da bi se zadovoljile veće felne i modifikovano ogibljenje. On je takođe za preko pet centimetara viši, čime se dobija klirens od čak 28 centimetara. Potpuno nove BF Goodrich gume za sve terene i 17-inčne felne su specifične samo za Raptor, a ni lista dizajnerskih modifikacija je takođe velika. Šira maska hladnjaka je slična onoj sa jednog drugog Raptora (F-150 sa američkog tržišta), branici su agresivniji sa kukama za vuču sa obe strane, a plava boja takođe prekopirana sa američkog rođaka. Velika nedoumica je da li će Ford ponuditi i verziju sa kraćom kabinom kao i razne dizajnerske stilove kao što je slučaj na F-150.

Enterijer

Dizajn enterijera se nije promenio u većoj meri, ali kako će Raptor predstavljati vrh ponude Rangera, on će dolaziti sa gotovo svom opremom kao standard. Jedina veća razlika je nedostatak tepiha, pošto Ford očekuje od većine kupaca da provode mnogo vremena na težim terenima. Umesto tepiha vlasnik može da dobije gumu koja je lakša za održavanje i zamenu. Raptor donosi i najnoviju generaciju Sync3 sistema koji može da poveže vaš telefon preko Apple CarPlay i AndroidAuto i pri tom kontroliše i navigaciju, satelitski radio i ostalu elektroniku. Kao i kod standardnog modela, izbor sigurnosnih mera je među najboljim u „radničkoj“ klasi.

Mehanika

Kada se zna da je Ford izabrao jednu azijsku državu za zvaničnu prezentaciju, niko nije iznenađen što Raptor pokreće dvolitarski dizel motor sa 210 ks i 500 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. Ford je posvetio mnogo pažnje i na pogon na sva četiri točka i on je identičan onom iz F-150 Raptora. To znači da je vlasnik u stanju da podesi vešanje zavisno od podloge, kao što su pesak, kamen, blato, sneg, itd. dok će pikap automatski da modifikuje vešanje za takve uslove. Mehaničke promene kompletiraju veće kočnice, a ostaje da se vidi koja će maksimalna brzina za ovaj kamionet biti na terenskim putevima. Naime, veći brat F-150 može da dostigne čak 160 km/h, što ga čini pravim superautomobilom među kamionetima. Američke verzije bi trebalo da pružaju i neki drugi motor, a spominje se benzinski V6 zapremine 2,7 litara sa 325 ks i 540 Nm obrtnog momenta iz serijskog F-150.

Zaključak

F-150 Raptor se pokazao velikim prodajnim uspehom i uživa u visokoj popularnosti, pa je samim tim Ranger Raptor bio logičan potez. On konkurenciju gotovo i nema, sa izuzetkom američkog tržišta gde se već prodaje Chevrolet Colorado ZR2. Ipak, rival iz General Motorsa se može dobiti i sa atmosferskim V6 benzincem, kao i dizelom, pa će Raptor sigurno biti i značajno skuplji od 40.400 dolara koliko je potrebno izdvojiti za ZR2. Bilo kako bilo, Ford je još jednom pokazao zašto je gazda u svetu pikapa. Kao što reklama kaže, u svetu kamioeta: „Ford ne postavlja standarde – Ford je standard“.

Zoran Tomasović

 

 

(4115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments