1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedesova F1 pogonska jedinica na putu da probije 1.000 ks
Mercedesova F1 pogonska jedinica na putu da probije 1.000 ks
0

Mercedesova F1 pogonska jedinica na putu da probije 1.000 ks

1.52K
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes je blizu ostvarivanja 1.000 ks iz Formula 1 motora, kaže Endi Kauel, čovek broj 1 zadužen za pogonske jedinice.

U V6 turbo hibridnoj eri, „trokraka zvezda“ dominira, sa četiri uzastopne titule, kako u konkurenciji vozača, tako i konstruktora. U sezoni koja je iza nas, Mercedesov agregat je prebacio 900 konja, a sada je na putu da probije granicu od 1000 „grla“.

„Blizu smo“, izjavio je Kaule. „Siguran sam da će se to desiti u jednom momentu.“

Ove godine, Mercedesov motor je postigao rezultat za primer, kada je na dinamometru probio termalnu efikasnost od 50 odsto, po prvi put. M08 EQ Power+ je na putu da bude najefikasniji trkački agregat u istoriji.

Termalna efikasnost, koja se izračunava u odnosu na količinu korisne energije koja može biti proizvedena iz date količine toplote, postala je ključni fokus na koji se orijentišu moderni kreatori pogonskih agregata uopšte.

U Formule 1, to je od posebne važnosti zbog striktnog limita u vezi sa protokom goriva od 100 kilograma po satu.

Na pitanje koliko dugo će biti potrebno dok se 50 odsto termalne efikasnosti sa dinamometra prenese na stazu, Kauel je rekao: „Odgovor na to pitanje je predviđen za ranu fazu sledeće godine.

Sada treba da vidimo kako teče razvoj pogonske jedinice tokom zime, kao i definisanje balansa automobila.

Kada je motor na dinamometru to je jedna stvar, kada se vozi brzi krug, tada se dorađuje tehnologija na automobilu, poboljšava se aerodinamika, kao i performanse pogonske jedinice.

Hajde da vidimo kako će sve to funkcionisati.“

Mercedesova prva turbo-hibridna pogonska jedinica iz 2014. je imala termalnu efikasnost od 44 odsto.

 

(1520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments