1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton u najtežoj trci u karijeri trijumfovao u Monaku
Hamilton u najtežoj trci u karijeri trijumfovao u Monaku
1

Hamilton u najtežoj trci u karijeri trijumfovao u Monaku

161
1
Podelite sa prijateljima:

Trka na ulicama Monaka donela je velika uzbuđenja iako nije viđen veliki broj preticanja. Borba za pobedu vodlia se do poslednje sekunde, a zbog specifične situacije, razlike između vodećih bile su minimalne. Pre same trke održana je ceremonija u čast preminulom Nikiju Laudi, a u njegovu čast svi na stazi su nosili crvene kačkete po kojima je legenda ovog sporta bila prepoznatljiva.

Start trke je prošao bez većih problema, mali broj vozača je uspeo da popravi pozicije, ali su to činili samo oni na nižim pozicijama. Fokus je bio na Leklerku koji je nakon još jedne u nizu grešaka ekipe, koja ga nije poslala na stazu da postavi još jedan brzi krug pa je eliminisan u Q1, morao da vozi agresivno i po njegovim rečima po cenu udesa kako bi nadoknadio pozicije.

Tačno to je i radio, Norisa je napao i obišao u ukosnici, zatim je na neverovatan način obišao Grožana u Raskas krivini. Mesto gde je gotovo nije moguće izvesti uspešan manevar. Isti potez, Leklerk je pokušao i protiv Nika Hulkenberga, ali ovog puta došlo je do kontakta usled kog je došlo do pucanja zadnjeg desnog pneumatika na Ferrariju.

Monačanin je morao da prodje ceo krug na tri točka, a zbog svih krhotina koje je ostavio sa sobom, na stazu je moralo da izađe vozilo bezbednosti. Ovo je izazvalo pravu pometnju. Skoro svi vozači ulaze na promenu guma, a Mercedes u svom stilu pokušava da odradi promenu kod oba vozača u istom krgugu. Kako bi se ovo izvelo uspešno Botas je morao da napravi veliki razmak između sebe i Hamiltona. Rezultat toga bio to da su mu se Fetel i Ferštapen približili. Sva tri bolida ulaze u istom momentu. Red Bull pravi grešku i pušta Ferštapena baš u momentu kada je Botas nailazio. U tom momentu dolazi do kontakta između dva vozača posle kog Botas završava sa izbušenom gumom, pa je u sledećem krugu morao ponovo na promenu pneumatika, ali na njegovu sreću posle druge promene izgubio je mesto samo od Fetela.

Sada su svi vodeći osim Hamiltona bili na tvrdim gumama, a Britanac je koristio srednje tvrde. On je morao da vozi štedljivo do kraja trke kako bi taj set guma izdržao do cilja. Prvih nekoliko krugova izgledalo je da će se vozić sporo kretati do kraja trke. Onda se dešava presudni momenat, Ferštapen dobija kaznu od +5 sekudni zbog kontakta sa Botasom u „pit lejnu“. Tim zatim javlja Holanđaninu da ima kaznu i da su mu opcije da ostane gde jeste pa će na kraju trke to vreme biti uračunato na njegov rezultat, tako da jedino što mu je ostalo je da obiđe Hamiltona i pobegne u daljinu.

Naravno Maks se opredeljuje za ovo drugo. Odmah je počeo da pritiska Hamiltona, koji mora da dodaje gas i poveća potrošnju svojih guma. Narednih pedeset krugova, Maks je kao osica pokušavao da napadne Britanca. Hamiltonu je išla na ruku konfiguracija staze, koja skoro eliminiše ikakvu šansu za preticanjem. Fetel i Botas su celu trku vozili za njima, svesni Maksove kazne i da postoji dobra mogućnost da će Hamilton ili napraviti grešku ili ići na promenu guma. Hamilton se konstantno žalio da njegove gume neće moći da izdrže do cilja, ali je ipak uspevao da se odupre naletima mladog Holanđanina.

Najnapetiji momenat desio se dva kruga pre kraja trke kada je Maks napao sa unutrašnje strane na izlasku iz tunela. Red Bullu su blokirala oba prenja točka i dolazi do kontakta između Hamiltona i Ferštapena. Na sreću po oba vozača bez posledica. Ovo je ujedno značilo i kraj nade da će doći do promene na vodećoj poziciji. I tako Hamilton posle zaista naporne trke uspeva da dođe do svoje 77. pobede u karijeri, a Maks je zbog kazne morao da se zadovolji četvrtom pozicijom. Fetel je završio drugi (ujedno najbolji rezultat Ferrarija ove sezone), Botas je bio treći, a za njima slede Gasli, Sainc, Kvjat, Albon, Rikijardo i Grožan. Jedini vozač koji nije završio trku je bio Leklerk čiji boldi je bio isuviše oštećen nakon incidenata.

Nakon ove trke prekinut je niz dvostrukih pobeda Mercedesa, ali je ipak predstavnik Srebrnih strela uspeo da pobedi. Hamilton je ovom pobedom uvećao svoju prednost u odnosu na Botasa na 17 poena. Razlika između Mercedesa i ostalih je zastrašujuća, a tome u prilog govori da trećeplasirani Fetel posle samo šest trka zaostaje 55 poena. Sledeća trka Formule 1 voziće se za dve nedelje u Montrealu kada već tradicionalno timovi donose unapređenja  motora. Tada ćemo saznati da li neko može da parira Mercedesu iako je to malo verovatno.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

VN Monaka 2019.:

POZ BR VOZAČ AUTOMOBIL KRUGOVI VREME/RAZL POENI
1 44 Lewis Hamilton MERCEDES 78 1:43:28.437 25
2 5 Sebastian Vettel FERRARI 78 +2.602s 18
3 77 Valtteri Bottas MERCEDES 78 +3.162s 15
4 33 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 78 +5.537s 12
5 10 Pierre Gasly RED BULL RACING HONDA 78 +9.946s 11
6 55 Carlos Sainz MCLAREN RENAULT 78 +53.454s 8
7 26 Daniil Kvyat SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 78 +54.574s 6
8 23 Alexander Albon SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 78 +55.200s 4
9 3 Daniel Ricciardo RENAULT 78 +60.894s 2
10 8 Romain Grosjean HAAS FERRARI 78 +61.034s 1
11 4 Lando Norris MCLAREN RENAULT 78 +66.801s 0
12 11 Sergio Perez RACING POINT BWT MERCEDES 77 +1 krug 0
13 27 Nico Hulkenberg RENAULT 77 +1 krug 0
14 20 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 77 +1 krug 0
15 63 George Russell WILLIAMS MERCEDES 77 +1 krug 0
16 18 Lance Stroll RACING POINT BWT MERCEDES 77 +1 krug 0
17 7 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 77 +1 krug 0
18 88 Robert Kubica WILLIAMS MERCEDES 77 +1 krug 0
19 99 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 76 +2 kruga 0
NC 16 Charles Leclerc FERRARI 16 DNF 0

*Gasli je ostvario dodatni poen za najbrži krug trke. Ferštapen je dobio kaznu od pet sekundi zbog nebezbednog puštanja u iz boksa. Grožan je dobio kaznu od pet sekundi zbog prelaženja preko linije na izlasku iz „pit lejna. Magnusen i Strol su takođe dobili kaznenih pet sekundi zbog izlaska iz trake i sticanja prednosti.

Generalni poredak vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 137
2 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 120
3 Sebastian Vettel GER FERRARI 82
4 Max Verstappen NED RED BULL RACING HONDA 78
5 Charles Leclerc MON FERRARI 57
6 Pierre Gasly FRA RED BULL RACING HONDA 32
7 Carlos Sainz ESP MCLAREN RENAULT 18
8 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 14
9 Sergio Perez MEX RACING POINT BWT MERCEDES 13
10 Kimi Räikkönen FIN ALFA ROMEO RACING FERRARI 13
11 Lando Norris GBR MCLAREN RENAULT 12
12 Daniil Kvyat RUS SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 9
13 Daniel Ricciardo AUS RENAULT 8
14 Alexander Albon THA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 7
15 Nico Hulkenberg GER RENAULT 6
16 Lance Stroll CAN RACING POINT BWT MERCEDES 4
17 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 2
18 Antonio Giovinazzi ITA ALFA ROMEO RACING FERRARI 0
19 George Russell GBR WILLIAMS MERCEDES 0
20 Robert Kubica POL WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 257
2 FERRARI 139
3 RED BULL RACING HONDA 110
4 MCLAREN RENAULT 30
5 RACING POINT BWT MERCEDES 17
6 HAAS FERRARI 16
7 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 16
8 RENAULT 14
9 ALFA ROMEO RACING FERRARI 13
10 WILLIAMS MERCEDES 0

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Nije Mercedes na prve dve, ali i Vilijams na zadnje dve pozicije. ?