1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota FT-4X
Toyota FT-4X
0

Toyota FT-4X

198
0
Podelite sa prijateljima:

„Retro je (ponovo) u modi“

Krajem 1990-ih godina globalnu automobilsku industriju je zahvatila prava najezda retro automobila. Proizvodi kao što su Volkswagen New Beetle, Mini Cooper, Chrysler PT Cruiser i Ford Thunderbird su podsetili na nekada slavne dana kada su automobili bili više od prevoznog sredstva. Do današnjeg dana jako malo njih je preživelo i sa izuzetkom spomenutog Coopera i novog Chevrolet Camara, većina se prodaje izuzetno loše. Toyota je takođe bila jedna od kompanija koja se pridružila retro revoluciji, a 2006. godine je debitovao model FJ Cruiser, kojem je za inspiraciju služio legendarni FJ Land Cruiser. FJ Cruiser je u svojoj debi godini privukao preko 56.000 kupaca, ali već do 2009. godine ona pada na samo 11.941 vozilo, čime najveći svetski proizvođač biva primoran da ga ugasi posle 2014. godine. Ovaj terenac danas piše stranice istorije po svojim rekordnim cenama kao polovno vozilo, ali Toyota nije spremna da se tako lako preda po pitanju retro dizajna. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku svetlost dana je ugledao FT-4X koncept i najavio šta možemo da očekujemo od japanskog giganta.

 

Namera

Toyote su uglavnom poznate kao proizvodi sa porodičnim kupcima na umu, koji traže jednostavan, kvalitetan i siguran proizvod, ali FT-4X ima potpuno drugu svrhu. Naime, ovaj terenac je namenjen spontanim osobama, koje svoje odluke u životu donose brzopleto i bez mnogo razmišljanja i to posebno Generaciji Y. Oni su poznati po tome što žive u gradovima, ali u isto vreme vole i neplanske avanture u divljinu, kao što su pešačenje po planinskim putevima ili kampovanje na jednu noć.

Razumevanje Generacije Y

FT-4X, koji je dobio ime po Future Toyota (Buduća Toyota) i pogonu na sva četiri točka, razvijen je u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, gde je tim mesecima proučavao kakve karakteristike su bitne Generaciji Y. Jedna od prvih iznenađujućih karakteristika je bila pristup prtljažniku, zbog čega je zadnji deo ovog koncepta prvi dizajniran. Ono šta je impresivno je da se vrata „gepeka“ mogu otvoriti na dva različita načina. Onaj prvi, poznat kao Urban model, dozvoljava vlasniku na otvori zadnja vrata kao kod standardnih vanova. To znači da su ona podeljena na dva dela, a ovaj stil je popularniji u gradskoj vožnji gde je prostor limitiran. Tu je i Outdoor model, čija su vrata prtljažnika u jednom delu i otvaraju se samo sa jedne strane, a iz Toyote očekuju da se ovim dobija bolji pristup i da je idealan tokom terenske vožnje. Kupac može sam da izabere koju opciju želi i to preko dugmeta u zadnjem delu vozila. FX-4 pruža i standardnu kuku za prikolicu, nosač na krovu za dodatni teret i nekoliko priključaka za struju sa utičnicama.

 

Briga me za zimu, briga me za sneg …

Ono što mnogo iznenađuje u celoj priči (osim podatka da takvo vozilo dolazi iz Toyote) je i podatak da je FT-4X pravi terenac umesto našminkanog krosovera. Iako su terenci dominirali na drumovima Amerike tokom 1990-ih i ranih 2000-ih godina, njihovu ulogu su kasnije preuzeli krosoveri, koji pružaju identičnu školjku, ali su urađeni na bazama automobila. Takav trend je započela upravo Toyota sa prvom generacijom RAV4, a danas se uspešno prodaje i model Highlander. Japanski proizvođač vozila je takođe ostao jedan od retkih koji je nastavio da proizvodi u tradicionalni terenac (4Runner), koji je u 2016. godini privukao 111.952 kupca. Takav uspeh je očigledno bio dovoljan da ubedi čelnike da je tržište spremno i za manjeg terenca sa pristupačnijom cenom.

Dizajn

Kao što mu ime kaže, FT-4X je u velikoj meri koristio slovo „X“ u dizajniranju određenih detalja. On se posebno može primetiti u vidu prednjeg dela gde su maska, farova i branik definitivno ispirisani klasičnim Land Cruiserom. Iz profila ova koncept podseća na prvu generaciju 4Runnera i Xtracab pikapa. Posebna pažnja je posvećena na staklo sa vozačeve strane, koje se može naručiti u nekoliko različitih boja i po želji i skinuti. Standardne felne su 18-inčne sa gumama za sve sezone, a one su specijalno razvijene za terensku vožnju.

 

Enterijer

Toyota je obratila posebnu pažnju na enterijer, a velika zanimljivost u vezi sa njim leži u podatku da se mnoge komponente lako skidaju i menjaju drugima. Na taj način FT-4X bi trebalo da ima dugačku listu ličnih opcija na isti način na koji su Mini Cooper i Fiat 500 stekli imidž i reputaciju. Primera radi, centralno svetlo u enterijeru se skida i može da posluži kao baterijska lampa. Kvake na vratima mogu da posluže kao (manje) čaše dok određeni delovi sedišta mogu da služa kao jastuk. Toyota je posebno ponosna na audio sistem, koji može kompletno da se izvadi (zajedno sa zvučnicima) i koristi na drugim lokacijama. Čelnici japanske kompanije smatraju da današnja generacija uglavnom koristi svoje pametne telefone pa samim tim FT-4X ne pruža tradicionalni navigacioni sistem već ima posebnu lokaciju za telefon tačno ispred vozača. Između sedišta se nalaze i dve „termos“ kutije i to po jedna hladna i topla, za koje vlasnik može da podesi i održava temperaturu.

 

Planovi

Sa izuzetkom podatka da je FT-4X razvijen na novoj globalnoj C platformi (na kojoj se, između ostalih, proizvodi i novi C-HR), Toyota nije želela da otkrije previše detalja. Nepoznato je koji je motor ispod haube, ali će serijski model gotovo sigurno pružati motor od četiri cilindra i pogon na sva četiri točka uz kratke niže brzine. Nagađa se da bi serijski model mogao da stigne za manje od 36 meseci po početkoj ceni od 25.000 dolara.

Sa jedne strane, ova odluka Toyote je dočekana sa pohvalama. Japanski gigant već duži broj godina ima imidž „penzionerske“ kompanije pa će proizvodi kao što su C-HR i FT-4X svakako da privuku mlađe kupce. Sa druge strane, slični proizvodi u prošlosti, kao što su Honda Element i Scion xB, se nisu proslavili i ugašeni su posle razočaravajuće prodaje. Ostaje velika nada da je Toyota naučila iz njihovih grešaka i da ih neće ponoviti.

 

Zoran Tomasović

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments