1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljena dva konceptna modela; Isuzu X D-MAX i MU-X
Predstavljena dva konceptna modela; Isuzu X D-MAX i MU-X
1

Predstavljena dva konceptna modela; Isuzu X D-MAX i MU-X

229
1
Podelite sa prijateljima:

Isuzu je iskoristio manifestaciju koja se održava u Melburnu, Nacionalnu izložbu terenskih vozila 4×4 (National 4×4 Outdoors Show) kako bi predstavio par “napucanih” konceptnih vozila: D-Max i MU-X Concept X.

Interesantno je da su kao inspiracija za projekat ova dva modela poslužile specijalne gume koje je Toyo razvio za potrebe terenske vožnje, dimenzija 255/90R20. Zadnje oslanjanje je zasnovano na postavci  sa oprugama, na oba modela. Prilazni i odlazni uglovi su vrhunski: 50 i 38 stepeni.

Na sva četiri točka se nalaze kočni diskovi velikog prečnika: 390 i 355 milimetara, od napred ka nazad. Oni bi trebali da omoguće ono što proizvođač naziva “vrhunskom zaustavnom moći”.

Isuzu MU-X poseduje velike odbojnike, ispupčenu haubu, vitla sa obe strane vozila. Duž bokova se nalaze pragovi mačo izgleda, za slučaj da vozač i putnici nisu dvometraši. D-Max svojim izgledom šalje sličnu muževnu poruku. Ističe se pozicija za rezervni točak kao i četiri kanistera za naftu. Isti tretman prednjeg kraja D-Maxa je primenjen kao kod modela MU-X, uključujući i crvena sočiva instalirana u prednjim svetlosnim grupama.

Za pogon oba konceptna vozila se koristi identičan turbodizel motor kodne oznake 4JJ1-TC. Karakterišu ga četiri cilindra koja isporučuju 130 kilovata snage, uz 430 njutn metara obrtnog momenta. Jedina razlika u odnosu na serijsku verziju D-Maxa, koji smo testirali prošlog leta, odosi se na jedinstveni sistem izduvnih gasova, iskorišćen verovatno za potrebe unapređenja performansi na nepristupačnim terenima.

Šestostepeni menjač sa konvertorom obrnog momenta je takođe preuzet sa serijskog modela, a ono što je takođe nasleđeno sa modela u prodaji se odnosi na nedostatak zaključavajućeg zadnjeg diferencijala.

„Nismo bili namerni da predstavimo trkaćki automobil, niti verziju koja bi bila sposobna za savladavanje ekstremno nepogodnih terena. Ovo nije naš pokušaj predstavljanja još jedne drumske krstarice sa pogonom na sve točkove, takođe,“ rekao je Vejn Boutrajt, rukovodilac tima Isuzua za razvoj D-Maxa.

„Bilo bi veoma jednostavno od dobavljača naručiti brojne stavke dodatne opreme. Ipak, mi smo hteli da idemo svojim putem. Tako je većina od atraktivnih detalja koje vidite na konceptu, ali i onih koji se ne vide, poput sistema oslanjanja, kočnog sistema, modifikacija šasije, razvijeno unutar naše kuće.

„Rezultat se ogleda u dva vozila epskih proporcija koja bi glatko mogla da dobiju glavne uloge u nekom budućem nastavku vilma “Transformer’… O ovakvim vozilima deca sanjaju.“

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sremac

Standardni D max se pokazao neocekivano dobro u odnosu na predrasude koje sam imao prema ISUZU automobilima. Model iz 2014 godine, kupljen nov istovremeno kad i VW AMAROK, imali su priblizno iste radne zadatke, tovare i kilometrazu u poslednje 4 godine. Kretali su se po istom terenu i imali isto „radno vreme“. Trenutno je AMAROK u lošijem stanju a placen je vise, imao je vise opravki i ulaganja do sad. Dok Dmax osim redovnih servisa i registracije