1. Home
  2. Video
  3. Škoda Octavia 1,9 TDI (1998.) – heroj visoke kilometraže
Škoda Octavia 1,9 TDI (1998.) – heroj visoke kilometraže
9

Škoda Octavia 1,9 TDI (1998.) – heroj visoke kilometraže

17.24K
9
Podelite sa prijateljima:

Možda će vam se rezultat i kilometraža koju je ova Octavia prevalila, učiniti skromnom, naročito nakon što smo vam predstavili rekordere po ovom pitanju Volvo P1800 i dva Mercedesa, W123 i W124.

Međutim, jasno je da su se vozila proizvedena pre 35 i više godina, što su otprilike, neke godine kada su proizvedeni primeci sa Volvo i Mercedes oznakama, izrađivala na način da potraju što duže. O broju i kompleksnosti sistema koji su sastavni deo tadašnjih automobila, u poređenju sa savremenijim, izlišno je govoriti.

Kolege iz onlajn magazina Car Throttle su nam predstavili video klip u kojem je glavni junak Škoda Octavia 1,9 TDI, proizvedena u julu 1998. godine, što je oznaka iza koje se krije četvorocilidarski turbo dizel motor. Nakon blizu 20 godina eksploatacije, na kilometar satu je izlistan podatak o pređenih više od 700.000 kilometara (432.000 milja).

S obzirom na starost Octavije, ovaj podatak deluje potpuno verodostojno, odnosno cifra od pređenih oko 33.000 kilometara godišnje, zvuči sasvim realno. Ipak, broj pređenih kilometara nije ono što ovu Škodu čini herojem visoke kilometraže.

Na iznenađenje mehaničara, koji je izvršio vizuelnu inspekciju motora i podvozja, stanje vozila je bilo nesrazmerno dobro, u odnosu na stepen eksploatacije kroz te dve decenije. Naravno, spoljašnost Škode potpuno odgovara životnom dobu vozila, ali je zato, nasuprot očekivanjima servisera, bilo upadljivo odsustvo naslaga gareži i ostalih nečistoća. Radilica, ali i ostali delovi koji su prošli inspekciju, iskusnom oku majstora, rekli bi da je Octavija prevalila između 150 i 200 hiljada kilometara.

Uostalom, pogledajte video klip iznad.

(17241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nebojsa

Kakva bre radilica kad su samo dihtung glave menjali?

Cobra

Moj komšija (ima 80 godina i još jvek vozi) ima škodu Favorit koja je prešla 900.000 km. Uradio mu je limariju. Auto izgleda i radi perfektno. Samo ga je on vozio. S vremena na vreme mu sipa neki aditiv za ulje.

Александр Миронов

Najbolja zastita od habanja, koja postoji u svetu, je RVS tehnologija https://www.facebook.com/RVS.tehnologija/
Moze da zastititi od habanja motor, menjac, diferencijal, sistem ubrzgavanja goriva, servo pumpu. Povecava radni vek mehanizama 2-3 puta i vise

David

Kakva radilica to je dihtung glave

David

I samo su mu kais menjali

Zeljko

Sasvim slucajno sam dosao u posed octavie 98 god tdi.Na satu je imala 379000 ja je vozim 2 god po losem putu punu tereta haos zivi.I potvrdjujem da za te pare vecu mazgu ne bih nasao.

Milenko

Koliko je bitno da je motor u automobilu kvalitetan,
isto toliko je bitno da je taj isti automobil i njegov motor u u vlasništvu savjesnog i stručnog vozača.

Jocko

Da preprodavci ne vracaju km skoro svaki treci auto u Srbiji ima tu km.

melem

Moj ćale je sa kecom prešao 250.000 km pa ga takvog ispravnog prodao, ovaj nastavio da ga vozi još x godina.