1. Home
  2. Vesti
  3. Sedma generacija BMW-a M3 će biti sa pogonom na sva četiri točka i samo sa automatikom
Sedma generacija BMW-a M3 će biti sa pogonom na sva četiri točka i samo sa automatikom
0

Sedma generacija BMW-a M3 će biti sa pogonom na sva četiri točka i samo sa automatikom

65
0
Podelite sa prijateljima:

Frank van Meel, izvršni direktor divizije BMW M, nedavno je potvrdio da će sledeću generaciju M3 pokretati twin-turbo šestocilindrični motor. U oštrom kontrastu sa plug-in hibridnim M5, novi M3 će imati manje elektrifikacije kako bi se održala manja masa vozila.

Iako nije eksplicitno naveo potpuno hibridni ili blagi hibridni sistem, postoje indicije o tome šta dolazi. Konkretno, slabiji modeli Serije 3 od M3 sada standardno dolaze sa 48-voltnim sistemima, uključujući M340i.

Pomoćni električni pogon 48-voltnog starter-generatora obezbeđuje pojačanje od 11 KS, što znači ukupnu snagu od 386 KS pri 5.200 do 6.250 obrtaja u minuti, dok je maksimalni obrtni moment ocenjen na 540 Nm između 1.900 i 4.800 obrtaja u minuti. Impresivne brojke, ali potencijalni kupci mogu očekivati isključivo automatski menjač koji isporučuje ZF.

Prema informacijama koje prenosi BMW Blog, M3 će takođe preći na blagi hibrid sa isključivo automatskim menjačem sa konvertorom obrtnog momenta, što je polarizujuće. S jedne strane, univerzalni menjač ZF 8HP brže menja brzine u svakoj zamislivoj situaciji nego manuelni menjač. Ali, ipak, vozačko zadovoljstvo često favorizuje klasično manuelno prebacivanje brzina.

Navedena publikacija dalje ističe da će pogon na sva četiri točka takođe biti standard. Kada se malo bolje razmisli, to nije iznenađenje. Mercedes-AMG je prešao na pogon na sva četiri točka za plug-in hibridni C 63 S E PERFORMANCE, dok Audi koristi Torsenov sistem quattro za RS 4 od samog početka tog modela.

Ako sledeća generacija M3, koja nosi kodno ime G84, zaista postane blagi hibrid, imaće potencijal da zadrži titulu najlakšeg automobila u segmentu. Audi navodi težinu od 1.745 kilograma za B9 RS 4 Avant (samo kao karavan), dok C 63 S E PERFORMANCE u limuzinskoj verziji ima težinu od 2.090 kilograma u evropskim homologacijama.

Najlakši serijski M3 je osnovna verzija sa zadnjim pogonom i manuelnim menjačem, sa težinom od 1.705 kilograma, dok M3 Touring sa automatskim menjačem i pogonom M xDrive teži 1.810 kilograma. S obzirom da je Audi primećen kako testira RS 5 generacije B10 sa priključkom za punjenje na zadnjem panelu naspram vrata rezervoara, sigurno je da će BMW igrati na kartu smanjene mase sa G84.

Kako Horatiu Boeriu iz BMW Bloga ističe, M3 će ostati veran svojim principima performansi, na sličan način kao što je Porsche ostao veran sa blagim hibridom u modelima 911 Carrera GTS i Carrera 4 GTS. Sistem u Porscheu donosi do 28 konjskih snaga i 150 Nm obrtnog momenta.

Prelazak na blagi hibrid će takođe poboljšati potrošnju goriva i smanjiti emisije, što je od velikog značaja u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Sa sedanom G50 i karavanom G51 koji su planirani za kasnu 2026. godinu kao modeli za 2027, verovatno je da će sedan G84 biti lansiran krajem 2027. ili početkom 2028. godine. U ovom trenutku nije jasno da li će porodično orijentisani M3 Touring takođe biti dostupan na platformi CLAR sa unapređenim S58 motorom.

AutoRepublika

(65)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments