1. Home
  2. Life
  3. KTM: Menjanje brzina za 50 milisekundi i novi TFT ekran
KTM: Menjanje brzina za 50 milisekundi i novi TFT ekran

KTM: Menjanje brzina za 50 milisekundi i novi TFT ekran

507
2
Podelite sa prijateljima:

KTM je predstavio potpuno automatski menjač (AMT) koji menja brzine za samo 50 milisekundi. U kombinaciji sa Boschovim radarom, ova inovacija nagoveštava budućnost autonomne vožnje. Prvobitno predstavljen sa sistemom parkirne kočnice 2023. godine, KTM-ov AMT, ugrađen na modelu 1390 Super Adventure R, uspešno je testiran na takmičenju Erzbergrodeo, a zvanično je predstavljen 8. oktobra 2024. godine, pre svog debija na sajmu EICMA.

KTM-ov AMT sadrži elektronski kontrolisanu blokadu za „Normalno Otvorenu“ (Normally-Open) spojnicu. Šema menjanja brzina razlikuje se od ručnih menjača, sa sekvencom P-N-1-2-3-4-5-6. Prebacivanje može biti automatizovano ili ručno putem nožne pedale ili dugmeta na upravljaču, što pruža fleksibilnost.

Boschov radar poboljšava vožnju sa adaptivnim tempomatom (ACC), proširujući usporavanje do 0 km/h i omogućavajući motociklu da automatski startuje u saobraćaju. Ove inovacije postavljaju KTM-ov sistem na nivo 2 asistirane vožnje.

Automatizacija menjača na motociklima nije nova. Od Hondinog sistema DCT do Yamahinog FJR1300AS, proizvođači već decenijama razvijaju ovu tehnologiju. KTM-ov AMT pridružuje se nizu sistema dizajniranih da automatizuju tradicionalne menjače uz minimalne dodatne delove. Nedavni napreci, poput Suzukijevih neprekidnih menjača i Yamahinog Y-AMT sa radarom, pokazuju pomak industrije ka automatizovanim sistemima.

KTM je takođe predstavio novu tehnologiju Human Motorcycle Interface (HMI) sa dva TFT ekrana: vertikalnim V80 i horizontalnim H88. Ekrani uvode tehnologiju na dodir sa premazima protiv odsjaja i otisaka prstiju, 256.000 boja i prilagodljivim izgledima. Ovi ekrani su namenjeni za premijum modele za 2025. godinu, pri čemu je H88 namenjen sportskijim motociklima, dok je V80 dizajniran za avanturističke modele.

Pored TFT ekrana, tu je i revidiran sistem prekidača, sa pojednostavljenim rasporedom, uključujući namenske tastere za promenu režima vožnje, joystick sa pet funkcija i tempomat. Novi Computer Control Unit (CCU) uključuje 32 GB memorije, 3 GB RAM-a i Android Automotive OS, omogućavajući povezivanje sa GPS-om, Bluetoothom i Wi-Fi-jem, uz buduće ažuriranje softvera putem interneta.

MotoRepublika

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Koja je brzina promene stepeni prenosa kod automatskih menjača konkurenata ?

miles

gpt kaze da je kod honde 100 do 200 zavisno od uslova voznje