1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Berza nije oduševljena Teslinim robotaksijem, naprotiv!
Berza nije oduševljena Teslinim robotaksijem, naprotiv!

Berza nije oduševljena Teslinim robotaksijem, naprotiv!

530
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je američka kompanija Tesla u petak predstavila verzije robotaksija, reagovala je i berza. Ulagači očito nisu impresionirani viđenim, o čemu govori pad vrednosti akcija Tesle od 9%, a koji je usledio nakon debija.Zahvaljujući tome, tržišna kapitalizacija kompanije (vrednost kapitala na berzi) je u jednom danu splasnula za 60 milijardi američkih dolara. Pad vrednosti akcija Tesle na godišnjem nivou iznosi oko 12%.

Ilon Mask je u četvrtak otkrio, navodno autnomni CyberCab, a sumnju u to da je vozilo zaista samovozeće, osnovano budi činjenica da će proizvodnja prema najavama krenuti 2026. godine, iako je premijera održana već sada. Najavljena cena od 30 hiljada američkih dolara deluje smešno spram stvarnih troškova eksploatacije, gde će vlasnici vozila biti prinuđeni da za svaki prevaljeni kilometar istim, isplate naknadu onome čiji je softver omogućio autonomnu kretnju. Pored CyberCaba je otkriven i CyberVan koji prevozi do dvadeset osoba.

Mask je prognozirao da gradovi budućnosti neće imati potrebu za parking površinama, upravo zbog uspeha autonomnih vozila. „Sektor prevoza će za pola veka biti potpuno autonoman,“ napisao je on neposredno pre događaja i objavio na društvenoj mreži X.

Međutim, prema navodima analitičara, čitavo otkriće robotaksija nije donelo mnogo detalja, a u slučaju drugih pomenutih projekata nedostajalo je još više. Pored toga, Mask ima dugu istoriju velikih predviđanja o predstojećim projektima, tipa „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“, dakle onih koji se ili ne ostvare u predviđenom vremenskom okviru, ili se uopšte ne ostvare.

„Investitori sa kojima smo razgovarali na događaju veruju da su nedostajali stvarni brojevi i rokovi. To su pak uobičajeni delovi kolorita Teslinih događaja. Činilo se da se fokusirao na brendiranje i marketing vizije kompanije, a ne na pružanje konkretnih brojeva“, rekao je analitičar Tom Naraj a koji radi u Royal Bank of Canada. Ujedno, on je dobro predvideo da će nakon svitanja pasti vrednost akcija Tesle.

On je rekao i da su investitori razočarani što Mask nije ni pomenuo jeftinije vozilo sa papučicama i volanom koje će se naći u prodaji sledeće godine. Geret Nelson, analitičar istraživačke investicione firme CFRA, izrazio je slično mišljenje.

„Događaj je pokrenuo mnogo pitanja, bio je iznenađujuće kratak i više je bio kontrolisana demonstracija nego prezentacija. Bili smo razočarani nedostatkom pojedinosti o kratkoročnim projektima, kao što su pristupačniji automobil i sportski roudster, za koje je Mask obećao tokom poslednjeg konferencijskog poziva da će proizvodnja početi 2025. godine“, napisao je Nelson.

AutoRepublika

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments