1. Home
  2. Vesti
  3. Kriminalci maznuli retki Skyline GT-R od Nissana
Kriminalci maznuli retki Skyline GT-R od Nissana
0

Kriminalci maznuli retki Skyline GT-R od Nissana

426
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan je nedavno prestao da proizvodi GT-R i na taj način poslao u penziju jednu od najvećih ikone svetske automobilske industrije. Kako to obično biva, takve priče nas obično vraćaju u prošlost da se prisetimo nekih lepih vremena, a predmet današnje priče je generacija pod kodnom oznakom R32. Proizvodila se od 1989. do 1994. godine i označila je povratak značke GT-R na model koji je tada bio poznat kao Skyline.

R32 je bitan iz još nekoliko razloga. Pre svega, bio je to prvi GT-R posle čak šesnaest godina, a takođe nam je podario turbo izdanje čuvenog 2,6-litarskog motora sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji.

Tokom godina će steći kultni status u svetu tjuninga gde je bilo moguće „napucati“ ga na preko hiljadu „konja“ bez da se izgubi ona praktičnost koja je krasila GT-R. Ovaj motor je u fabričkom izdanju reklamiran kao da razvija 276 konjskih snaga, ali je u realnosti bio za 36 „grla“ moćniji.

Spomenućemo da je imao pogon na sva četiri točka kao i petostepeni manuelni menjač. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo oko pet sekundi uz maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h.

R32 svakako nije redak automobil i tokom šest godina proizvodnje je fabriku napustilo 43.937 jedinica. Međutim, jedan od njih je nedavno privukao veliku pažnju medija najviše zato što je ukraden iz Nissanovog sedišta u Australiji. Vest je potvrdio i sam japanski proizvođač vozila za kolege sa sajta News.com.au, sa pričom da je automobil bio deo Nissanove istorijske kolekcije u Melburnu i možete da ga vidite na priloženim fotografijama.

Napravljen je 1991. godine i reč je o jednom od prvih GT-R-a prodatih u državi kengura. Nissan ga je otkupio od privatnog vlasnika 2015. godine, osvežio i od tada često koristio za skupove i promocije. Vrednost se procenjuje na oko 250 hiljada australijskih dolara, odnosno 154 hiljade evra.

Nažalost, zvaničnih informacija o tome kako je vozilo ukradeno nema. Nissan je samo spomenuo da sarađuje sa policijskim snagama sa željom da ovaj specijalni R32 bude pronađen. Japanski gigant i policija Melburna takođe mole javnost za pomoć i kažu da će im koristiti bilo kakve pružene informacije na ovu temu.

Postavlja se pitanje zašto bi neko ukrao automobil koji je toliko poznat javnosti. Sasvim je sigurno da neće biti u stanju da ga proda jer svaki kolekcionar koji je spreman da izdvoji tolike sume novca će svakako sprovesti istragu o vozilu, pa jedino preostaje da završi u delovima na drugom delu sveta…

AutoRepublika

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments