1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Yamaha lansirala YZF-R9 kao model iz kategorije supersportskih dvotočkaša
Yamaha lansirala YZF-R9 kao model iz kategorije supersportskih dvotočkaša
1

Yamaha lansirala YZF-R9 kao model iz kategorije supersportskih dvotočkaša

138
1
Podelite sa prijateljima:

Yamaha je konačno predstavila dugo očekivani YZF-R9, trocilindarski motocikl koji su entuzijasti željno iščekivali već godinama. Dolazi s novom šasijom, naprednim sistemom vešanja, integrisanim zakrilcima i elektronikom pozajmljenom s legendarnog sportiste s indeksom R1. Novi R9 donosi 119 konjskih snaga po primamljivoj ceni.

Od kada je Yamaha lansirala hvaljeni agregat nazvan CP3, što se zbilo još 2014. godine, vozači su tražili supersportski model koji bi mogao da iskoristi sve mogućnosti istog. Uvođenje većeg troklipnog motora sa 890 kubika radne zapremine, upriličeno 2021. godine, dodatno je podstaklo nade za debijem R9-ke, a sada, sa novim propisima u kategoriji supersporta, Yamaha je ispunila ta očekivanja. Yamaha YZF-R9 će se zvanično pojaviti na tržištu 2025. godine.

Yamahino putovanje ka R9-ki je počelo značajnim nagoveštajima. Brend je registrovao različite oznake reči u seriji YZF-R, uključujući R9, što je podstaklo spekulacije. Zatim su se krajem 2022. zvanični logotipi za YZF-R9 pojavili u patentnim prijavama, potvrđujući predstojeći dolazak motocikla. R9 je početkom 2024. godine već bio tema razgovora u moto-krugovima širom sveta, a timovi su nagoveštavali da će zameniti starije modele s oznakom R6.

Promene u supersportskim propisima odigrale su ključnu ulogu u Yamahinoj odluci da razvije R9. Britanski Superbike je 2021. uveo nova pravila za motore koja su dozvoljavala veće trocilindarske i dvocilindarske agregate s konkretnim ograničenjima. Ova regulatorna promena postavila je pozornicu za pojavu motocikla poput R9-ke.

Na Salonu motocikala u Milanu (EICMA) koji je održan prošle godine, Yamahin evropski šef je potvrdio da će R9 biti konstruisan samo ako može biti konkurentan u trkama, što se tumači kao snažan pokazatelj namera japanske marke.

Iako je zasnovan na istom motoru kao i MT-09, R9 je mnogo više od obične verzije tog popularnog modela. Yamaha je konstruisala potpuno novi aluminijumski okvir za R9, čineći ga i najtvrđim i najlakšim okvirom u seriji CP3. Sa samo 195 kilograma u stanju u kom je motocikl spreman za vožnju, R9 je čak i lakši od najnovijeg modela R1, obećavajući vrhunsko upravljanje i isto takve i performanse.

Ogibljenje R9-ke sadrži nove komponente iz KYB-a, uključujući potpuno podesivu viljušku i zadnji amortizer sa podešavanjem visine. Kočni sistem je takođe značajno unapređen, sa čeljustima koje je razvio Brembo i koje nose oznaku Stylema. Tu su i diskovi od 320 milimetara napred, kao i ABS koji je osetljiv i kada je vozilo pod nagibom, a i kontrola proklizavanja. Ova poboljšanja su u skladu sa ambicijom razvojnog tima R9-ke da dominira supersportskom klasom.

U skladu sa trenutnim trendovima u supersportu, Yamaha YZF-R9 poseduje integrisana zakrilca na prednjem oklopu kako bi se povećala sila pritiska za 7% na ravnom i 10% u krivinama. Yamaha je takođe konstruisala motocikl tako da ima manji otpor vazduha od R6-ice, nudeći jednostavnije iskustvo vožnje. Kokpit nudi ekran tipa TFT koji je povezan sa aplikacijom nazvanom Y-Trac, omogućavajući vozačima da prate i analiziraju različite parametre vožnje, uključujući vremena prolaska, uglove nagiba i podatke o agregatu.

Srce R9-ke je, kako rekosmo isti CP3, kao motor s tri cilindra koji se koristi u drugim modelima kao što su MT-09 i Tracer, a koji proizvodi 119 KS i 93 Nm najvišeg obrtnog momenta. Imali smo prilike da provozamo verziju Tracera, pa smo tako i napisali test o tom motociklu. Dok sam motor ostaje nepromenjen,

Yamaha ga je fino podesila mapiranjem specifičnim za supersport radi poboljšanja performansi na stazi. R9 takođe uključuje najnoviji Quick Shift System (QSS), koji omogućava prebacivanje stepena prenosa menjača na gore i na dole, sve to jako brzo i bez nužne upotrebe ručice kvačila.

Yamaha YZF-R9 će početi da biva dostupna od maja 2025. godine, uz početnu cenu od 13.749 evra. Oni koji poseduju dozvolu za kategoriju A2, ovaj motocikl plaćaju 13.449 evra, ali ne mogu očekivati više od 35 kW, što je u skladu s propisima granična vrednost. Ovakva cenovna politika smešta R9 tačno između modela MT-09 SP i XSR 900 GP.

MotoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

R1 je ukinut .BMW S 1000 RR je 2008-me uzdrmao Japansku konkurenciju,par godina kasnije rast jap.Jena je učinio svoje..Danas imamo ovo…