1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Pet motociklističkih klasika koji će uskoro nestati
Pet motociklističkih klasika koji će uskoro nestati
6

Pet motociklističkih klasika koji će uskoro nestati

992
6
Podelite sa prijateljima:

Nove emisione norme u Evropi nisu zaobišle ni motociklističku industriju. Od 1. januara 2021. godine na snagu stupaju značajno strože Euro 5 norme koje će ujedno označiti kraj za mnogo agregata „starog kova“. 

Dakle, nova pravila važiće za sve dvotočkaše koji mogu da razviju veću maksimalnu brzinu od 45 km/h. Dozvoljena emisija štetnih gasova poput azotnih oksida i ugljen-monoksida biće smanjena gotovo za skoro trećinu naspram aktuelnih normi.

Proizvođači se već pripremaju za odlazak većeg broja modela, jer se jednostavno ne isplati vršiti velike zahvate na motorima kako bi bili u skladu sa novom regulativom. Jednostavno, neki motocikli će morati u prošlost, pojedini zauvek, dok će se drugi vratiti na tržište sa idućom generacijom.

Nove, strože emisione norme neće važiti za motocikle koji su izrađeni u veoma maloj seriji, tačnije sa manje od 75 primeraka. Takođe EU će dozvoliti prodaju vozila sa lagera koji su napravljeni ove godine i ranije tokom 2021. godine, ali od 2022. ni to neće biti moguće. Pa, koji će sve to motocikli otići uskoro u ranu penziju?

Postoji čitav niz modela koje čeka ovakva sudbina, ali nemački Spiegel je izdvojio nekolicinu. Evo liste nekih za kojima će se sigurno mnogo žaliti.

Moto Guzzi Audace Carbon

U motociklističkom svetu italijanski Moto Guzzi ima posebno mesto. Njegovi fanovi guzzisti su izuzetno odani ovom brendu, a jedan od najvećih ljubitelja pomenute marke je holivudski glumac Juan Mekgregor. Moto Guzzijeve modele karakterišu poprečno postavljeni V2 agregati koji daju ovim motociklima zaista unikatan izgled, ali i pružaju jedinstven osećaj u vožnji.

Moto Guzzi ugrađuje ogroman V2 motor od 1.380 kubnih centimetara u nekolicinu svojih modela kao što su: Audace Carbon, MG-X 21, California i Eldorado. Svi ovi dvotočkaši nestaće nakon sledeće godine, jer je neisplativo ulagati u ovu pogonsku jedinicu zarad manje emisije štetnih gasova.

Yamaha FJR 1300 AS

Za vožnju ovog Yamahinog modela nije neophodno isuviše zamarati levu ruku zbog kvačila, jer ne postoji polugica za njega. Ne, ne radi se ovde o automatskoj transmisiji, već o sistemu gde su menjačka kutija i kvačilo elektronski odvojeni. Japanska marka to naziva Chip Controlled Shift.

Ova turing mašina prosto je savršena za „gutanje“ kilometara na dugim putovanjima. Yamaha je od 2006. godine ostvarila solidan uspeh sa pomenutim motociklom u Nemačkoj, jer je u prethodnih 14 godina u toj zemlji prodato više od 17.000 primeraka.

Royal Enfield Bullet 500

Mada je retro stil u motociklističkoj industriji sve popularniji u poslednjih nekoliko godina, jedan brend je ipak otelotvorenje ovog dizajna. Radi se naravno o čuvenom Royal Enfieldu. Ovo je marka koja se tako malo menjala tokom prethodnih gotovo devedeset godina, da bi se neko sa pravom mogao zapitati kako su uopšte preživeli.

Ovde bi valjalo istaći da je Royal Enfield tek 2008. godine zamenio karburatore za sistem sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Aktuelni agregat radne zapremine 499 cm3 sa jednim cilindrom pogoni nekolicinu motocikala Classsic 500, Bullet 500, Bullet Trial 500… Svi će oni nestati iz evropske ponude tokom naredne godine.

Harley-Davidson Iron 883

Legendardna Sportster serija čuvenog Harley-Davidsona nestaće sa evropskog tržišta zbog primene novih emisionih pravila. Tako će američki proizvođač biti primoran da na Starom kontinentu povuče iz prodaje modele kao što su Iron 883 i Forty Eight. Spiegel piše da će Harley morati da povuče čak deset dvotočkaša sa evropskog tržišta, što predstavlja trećinu game tog proizvođača.

Jedan od prvih koji su se posvetili elektrifikaciji u svetu motocikala je upravo Harley-Davidson koji u svojoj gami poseduje i baterijski model LiveWire. Koliko će ovakav električni motocikl u komercijalnom smislu moći da nadomesti nedostatak pomenutih modela ostaje da se vidi.

Honda VFR 800F

Japanski model je verovatno jedan od motocikala sa najkomplikovanijim motorom koji su trenutno u prodaji. Pokreće ga V4 agregat radne zapremine 782 kubna centimetra sa Hondinim V-TEC sistemom. Zašto Honda koristi tako komplikovanu pogonsku jedinicu? Spiegel navodi reči projektnog menadžera Masacuge Tanake: „Mi volimo tehnologiju“.

Ljubav ka tehnologiji ipak neće spasiti VFR 800F koji će takođe nestati iz evropske ponude naredne godine. Njegovu sudbinu podeliće i bratski modeli sa sufiksima SportTourer i CrossTourer.

AutoRepublika

Izvor: Spiegel

(992)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa nek im stave mini hibrid… 😊

Yankee

Moto Guzzi fantasticno izgleda.

BB

Meni najljepša marka motocikala, pogotovo oni stariji sa malo manjom kubikažom…

Yankee

Meni je Indian uvek bio omiljeni, ali od evropskih brendova definitivno Moto Guzzi.

Vidjam ovog cesto u gradu, fantasticno izgleda.

comment image

sami

Nikakva šteta što će nestati ovi dinosaurusi. Za ovaj Rojal nisam ni čuo, samo mi liči na Ruski IŽ. Harlej kad nestane dajem piće

Balkanboj

Prijatelj ima malo stariju Hondu VFR800 VTEC iz 2002.
Kakav je to zvuk motora na leru, kako lako prima gas, milina. Ali tqj zvuk je stvarno nešto posebno.

https://youtu.be/teXp3s4uf9g

https://youtu.be/TvPdVxmnZXI