1. Home
  2. Vesti
  3. Liftbek Xpeng P7+ obećava izuzetnu efikasnost
Liftbek Xpeng P7+ obećava izuzetnu efikasnost
1

Liftbek Xpeng P7+ obećava izuzetnu efikasnost

59
1
Podelite sa prijateljima:

Električna limuzina Xpeng P7 debitovala je pre pet godina, a u proleće 2023. zamenjena je modernizovanom verzijom Xpeng P7i. Prošlo je samo godinu i po dana od objavljivanja, ali je već pripremljen naslednik. Štaviše, novi Xpeng P7+ nije ažurirani, već zaista novi model druge generacije.

Pre svega, na to ukazuje drugačiji tip karoserije – sada je to liftbek sa pet vrata. Zadnji krovni stubovi ističu se neobičnim reljefom, koji se glatko uliva u spojler na poklopcu prtljažnika. Prednji deo je zadržao stil svojih prethodnika sa dvostepenim osvetljenjem, ali su svi detalji drugačiji. Novi model je primetno povećan u veličini: dužina je porasla sa 4.888 na 5.056 mm, iako se međuosovinsko rastojanje gotovo nije promenilo (3.000 umesto 2.998 mm). Širina je 1.937 mm, a visina 1.512 mm. Felne mogu imati prečnik od 18 ili 20 inča, u zavisnosti od konfiguracije.

Slike unutrašnjosti još nisu objavljene, ali je već obećan kompanijski sistem autonomne vožnje sa podrškom veštačke inteligencije. Autopilot koristi ne samo nekoliko lidara, već i kamere sa LOFIC senzorom, koji obezbeđuje poboljšanu sliku u mraku i prošireni dinamički opseg.

Zahvaljujući kineskoj bazi podataka o homologaciji, postale su poznate glavne tehničke karakteristike. Za sada se Xpeng P7+ nudi samo u dve verzije sa pogonom na zadnje točkove sa jednim trakcionim elektromotorom. Snaga je 245 ili 313 KS, ali je maksimalna brzina u oba slučaja ograničena na 200 km/h. Postoje i dve verzije litijum-gvožđe-fosfatne baterije – kapaciteta 60,7 i 76,3 kWh, respektivno. One pružaju nominalni domet od 575 i 685 km. Istovremeno, deklarisana potrošnja energije je samo 11 kWh/100 km, verovatno po CLTC-u.

Zvanična premijera Xpenga P7+ održaće se 14. oktobra na Salonu automobila u Parizu, a prodaja u Kini trebalo bi da počne pre kraja godine. Kompanija očekuje da će nova generacija modela P7 i pristupačniji model Xpeng MONA M03 moći značajno da poboljšaju prodaju. Ako je prošle godine na kineskom tržištu prodato 141 hiljada električnih vozila marke, onda je ove godine potražnja znatno usporila: samo 52 hiljade automobila u prvoj polovini godine.

AutoRepublika

Fotografije: autohome.com.cn | GAC company

(59)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantan dizajn! Talasasta kontura karoserije ostavlja jak sportski utisak!
Onaj koji bi ovako nesto pokusao u VWu bio bi obesen na dimnjak u Volfsburgu! 🙂