1. Home
  2. Vesti
  3. SAD nanose dodatne udarce na kinesku (i rusku) automobilsku industriju
SAD nanose dodatne udarce na kinesku (i rusku) automobilsku industriju
4

SAD nanose dodatne udarce na kinesku (i rusku) automobilsku industriju

143
4
Podelite sa prijateljima:

I Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države uveli su kaznene carine na električne automobile iz Kine. SAD su možda bile najoštrije prema kineskoj automobilskoj industriji, pošto su uvele kaznene carine od čak 100 odsto. Ali sada dolazi sledeći veliki potres koji bi mogao u potpunosti da zabrani automobile iz Kine, ali i iz Rusije.

SAD su odlučile da zabrane prodaju i uvoz automobila koji su povezani ili samovozeći. U izveštaju se pominju komunikaciona tehnologija kao što su bluetooth, ćelijski, satelitski i Wi-Fi moduli kao dovoljan osnov da se automobil zabrani.

Ovo je tehnologija koja je standardna oprema današnjih modernih automobila i potrebna je za učešće u navigacionim uslugama, ali i budućim ažuriranjima ili nečem tako osnovnom kao što je Spotify.

Osim toga, zakon zabranjuje automatizovane sisteme za vožnju koji „omogućavaju da automobil radi na visokom nivou autonomije bez vozača za volanom“.

SAD pružaju izvesno predviđanje. Od 2027. godine model, softver koji omogućava ove funkcije biće zabranjen. Od 2030. tada će biti zabranjen i sam hardver, što će onda zabraniti i sam automobil.

„Ova ograničenja će pomoći u rešavanju rizika nacionalne bezbednosti koje predstavljaju povezane tehnologije vozila iz zemalja koje izazivaju zabrinutost, posebno Kine i Rusije“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Taj tržišni rat netržišnim mjerama će se završiti tako što će svi američki proizvođači biti protjerani iz Kine, njenog najvažnijeg tržišta.U većem dijelu planete Zemlje, zavladaće kineski automobili.Jeftini, konkurentniji, ne manje kvalitetni.Američka autoindustrije svesće se samo na SAD i Kanadu i debelo će tehnološki zaostajati za Kinom.

Matija

Amerika moze bez problema da se zatvori u svoje granice i da prezivi. Njihovo prisustvo u EU je minimalno a u Kini na relativnom niskom nivou, tako da gubitak tih trzista za USA ne predstavlja zivotnu opasnost.

Sto se tice zabrane kineske elektronike, to je postalo pitanje „nacionalne sigurnosti“! USA tvrde da kineski automobili i telefoni masovno sakupljaju informacije o americkim gradjanima. Za koju svrhu – za to nema objasnjenja.

BB

Bar ne eksplodiraju kao neki 😉

DOLF

Nije mi jasnao kakve veze Rusija ima sa ovim. Po ovim zahtevima ispada da je ruski auto idealan za uvoz na SAD tržište, ali njih tamo nema niti će biti.