1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan bi da proizvodi GT-R još 17 godina, ali mu zakon ne da
Nissan bi da proizvodi GT-R još 17 godina, ali mu zakon ne da
1

Nissan bi da proizvodi GT-R još 17 godina, ali mu zakon ne da

1.12K
1
Podelite sa prijateljima:

Nissan GT-R generacije R35 je i dalje fenomenalan automobil koji svojim dizajnom, tehnologijom i mogućnostima lako nadmašuje moderne sportske automobile. U proizvodnji je od decembra 2007. godine, što je izuzetno dug period za sportske automobile. Sledeće godine, međutim, posle sedamnaest godina, proizvodnja će konačno stati, zbog propisa.

Pjer Loing, Nissanov globalni šef proizvodnje, otkrio je u intervjuu za časopis Top Gear da odluka o završetku proizvodnje kultnog sportskog automobila nije donešena slobodnom voljom kompanije. Lako bi nastavila proizvodnju i delimične modifikacije automobila, ali problem predstavljaju razni propisi koji su postepeno ograničavali prodaju.

„U prodaji je 17 godina i želeli bismo da izdržimo još 17 godina, ali nam propisi zadaju teškoće“, rekao je Loing o trenutnoj generaciji GT-R-a. Podsetimo, automobil je nestao sa evropskih tržišta već u julu 2021. godine zbog ograničenja buke. Još ranije je povučen iz Australije jer nije ispunjavao uslove za zaštitu od bočnog udara.

Tako će 2025. biti poslednja godina kada će automobili Nissan GT-R generacije R35 sići ​​sa proizvodne trake fabrike Točigi. Istovremeno, pitanje je kada će se pojaviti naslednik. Međutim, već sada je jasno da će to biti duža pauza. Uostalom, čak je i generacija R35 prvi put nagoveštena konceptom 2001. godine, nakon čega je usledila premijera pretserijskog modela 2005. godine, a proizvodnja je počela tek 2007. godine.

Mogući oblik Nissana GT-R sledeće generacije pokazao je koncept Hyper Force, predstavljen ranije ove godine, koji je nagovestio potpuno električnu budućnost za sportski orijentisan model. Istovremeno, čak i kada su u pitanju obećane baterije sa čvrstim elektrolitom, njegova premijera se očekivala tek krajem decenije.

Još uvek postoji mogućnost da Nissan GT-R zadrži motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali neki oblik elektrifikacije sigurno neće biti izbegnut. Odnosno, barem ako želi da ponovo postane globalni model, dostupan čak i na Starom kontinentu.

AutoRepublika

(1120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantno je zasto Nissan tako lako napusta svoj uspesan model! Problem buke resava se rekonstrukcijom izduvnog sistema a problem pasivne bezbednosti resava se rekonstrukcijom nosece strukture. Sve to se radi ispod „koze“, spoljni dizajn nece biti ugrozen. Ono cudo na slici, koje predstavlja moguceg naslednika, bolje neka odmah zaborave!