1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski narodni električni automobil: Novi Wuling Hongguang Mini EV se sprema za premijeru
Kineski narodni električni automobil: Novi Wuling Hongguang Mini EV se sprema za premijeru
5

Kineski narodni električni automobil: Novi Wuling Hongguang Mini EV se sprema za premijeru

142
5
Podelite sa prijateljima:

Wuling Hongguang Mini EV je debitovao 2020. godine i postao trendseter u žanru jeftinih gradskih električnih vozila na kineskom tržištu. Ranije je bilo mnogo modela u ovom segmentu, ali samo Wuling Hongguang Mini EV je uspeo da postane izistinski uspešan zahvaljujući kompetentnoj kombinaciji veoma kompaktnih dimenzija, elegantnog izgleda, praktičnog enterijera četvoroseda sa „veselom“ završnom izradom i izuzetno pristupačne cene.

Osnovna verzija u početku je koštala samo 32.800 juana (nešto manje od 4.200 evra) u Kini i od tada nije poskupela, opremljena je elektromotorom od 20 kW (27 KS) postavljenim na zadnjoj osovini i baterijom od 9,3 kWh, čija je potpuna napunjenjost dovoljna za 120 km putovanja po kineskom CLTC-u. Maksimalna brzina je 100 km/h.

U 2022. godini, Wuling Hongguang Mini EV je uspeo da postane najprodavaniji novi električni automobil u Kini, sa više od 400.000 prodatih jedinica. U to vreme, Hongguang Mini EV je već dobio moćnije i skuplje verzije, uključujući i kabriolet, ali već 2023. kriva prodaje je počela da se savija, jer su konkurenti brzo postali zauzeti i predstavili mnogo analognih modela SAIC-GM-ovom čedu, uključujući veoma lepi Geely Panda Mini i Cheri QQ.

Pored toga, SAIC-GM je sam stvorio nekoliko alternativa za malog Wulinga (na primer, Wuling Air EV, Wuling Nano EV i Baojun Yep), što je razvodnilo njegovu publiku.

Prošle jeseni, restilizovani Wuling Hongguang Mini EV predstavljen je sa atraktivnijom karoserijom, redizajniranim enterijerom i istom tehnologijom. Ažurirani hečbečić košta u Kini od 35.800 juana (4.550 evra), dok je prethodna verzija sa početnom cenom od 32.800 juana i dalje u prodaji.

Prema CAAM-u (Kinesko udruženje proizvođača automobila), ukupna prodaja svih verzija od januara do avgusta ove godine u Kini iznosila je 125.514 jedinica (-18,2% u poređenju sa istim periodom prošle godine).

Za sada, Wuling Hongguang Mini EV drži lidersku poziciju u segmentu jeftinih gradskih električnih vozila, ali je trend negativan, tako da je druga generacija već razvijena – pre neki dan je pres služba SAIC-GM-a distribuirala svoju prve fotografije kineskim medijima, a novi Wuling Hongguang Mini EV takođe se pojavio u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva industrije.

Sa promenom generacija, Wuling Hongguang Mini EV je postao još zaobljeniji i blago „debeljuškast“: ukupna dužina je 3.256 mm, širina 1.510 mm, visina 1.578 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.190 mm. Druga generacija biće ponuđena u karoseriji sa troja i petoro vrata (prva generacija je samo sa troja vrata), dok su dimenzije i međuosovinsko rastojanje kod modela sa troja i petoro vrata potpuno identični.

Za poređenje, ključne dimenzije restilizovanog Wulinga Hongguanga Mini EV-a prve generacije su: dužina 3.064 mm, širina 1.493 mm, visina 1.614-1.629 mm, međuosovinsko rastojanje 2.010 mm.

Na veb stranici kineskog Ministarstva industrije i trgovine za novi Wuling Hongguang Mini EV stoji da ima električni motor od 30 kW (41 KS). Maksimalna brzina je i dalje ograničena na 100 km/h.

Drugih tehničkih detalja još nema, ali slike pokazuju da se izgled električnog automobila nije suštinski promenio, elektromotor je i dalje na zadnjoj osovini, a reč „osovina“ u ovom slučaju treba shvatiti bukvalno – zadnja kruta osovina je jasno vidljiva na homologacionim fotografijama.

Potpuna premijera novog Wulinga će se verovatno održati pre kraja ove godine, a cene će verovatno ostati veoma atraktivne.

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

“ Ažurirani hečbečić košta u Kini od 35.800 juana (4.550 evra)“

Kada bi kod nas mogao „da dodje“, koštao bi ne 4.550 evra, već 14.550 evra. I to nakon odbitka subvencije od 5.000 😊

Matija

Automobili ove kategorije mogli bi da budu osnova individualnog transporta u gradovima. Kinezi to kapiraju, Evropljani ne. Suvise su pohlepni na velike profite.

Sto se dizajna tice, nova generacija Wulinga ne dopada mi se zbog preterano naglasenog detinjastog izgleda. To je trend kod malih vozila koji vlada u Japanu i Kini, stvar mentaliteta. Predhodne dve generacije, koje imaju cetvrtastu karoseriju, dopadaju mi se mnogo vise.

U ovoj klasi moj absolutni favorit je model jednog drugog kineskog proizvodjaca – Baojun Yep!

comment image

Njegove dimenzije su: 3381 x 1685 x 1721 mm, razmak osovina 2110 mm.

MRN

Ovaj sa donje dve slike, je li to ( što bi rekli neki) „ICE“ ?

Matija

Ne znam sta ti znaci „ICE“ – ovo su realni elektricni automobili, predstavljeni 2023 godine. Pogon je na zadnjoj osovini. Pogledaj ovaj web:

https://en.wikipedia.org/wiki/Baojun_Yep

MRN

Da, baš to sam i pitao, da li je EV ( a „ICE“ je skraćenica od „Internal Combustion Engine“, koju skraćenicu inače ne koristim ).