1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan predstavio novu generaciju Patrola
Nissan predstavio novu generaciju Patrola
8

Nissan predstavio novu generaciju Patrola

376
8
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko desetak dana od kada je Nissan lansirao novu generaciju modela po imenu Armada za američko tržište. Tada smo najavili da će ovaj terenac zapravo biti dostupan širom sveta pod imenom Patrol, pa nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što smo videli i ovog blizanca.

Naravno, Patrol je mnogo veće i poznatije ime nego Armada.

Prva generacija je debitovala još 1951. godine kao kopija vojnog Willys Jeepa i od tada smo videli sedam generacija. Slično kao i glavni rival Toyota Land Cruiser, i Patrol je vremenom promenio svoju formulu. Od čistokrvnog terenca koji je mogao da savlada sve puteve, dobio je na dimenzijama, snazi i luksuzu do te mere da se danas može smatrati premijum modelom.

Nova generacija je dugačka oko 5,4 metra uz masu od 2,6 tona, pa samim tim i za Nissan možemo reći da je „prodao dušu“ i postao samo igračka za bogate. Na istoj platformi se inače proizvodi i luksuzni terenac Infiniti QX80.

Kada je reč o modelu za 2025. godinu, u suštini sve ono što smo napisali za Armadu važi i za Patrol. Originalnu priču inače možete da pročitate ovde. Dizajn je potpuno nov i u neku ruku ne podseća na japansku automobilsku industriju, dok je enterijer bogatiji nego što je to ikada bio u prošlosti.


Najveću izmenu možemo da vidimo ispod haube. Tamo je u prošlosti bio dostupan atmosferski 5,6-litarski benzinac sa osam cilindara i razvijao je 390 konjskih snaga i maksimalnih 534 Nm obrtnog momenta. Nissan nas ubeđuje da više ne može da zadovolji zakone na račun izduvnih gasova, pa je penzionisan i zamenjen je novim 3,5-litarskim turbobenzincem sa dva cilindra manje. To je dovoljno za 425 „grla“ i maksimalnih 700 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je devetostepeni automatik, a pogon je na sva četiri točka.

Ovaj turbobenzinac je jedina opcija „preko bare“, ali u nekim državama u ostatku sveta (pre svega u onima iz Azije), kupci će moći da dobiju Patrol i sa atmosferskim 3,8-litarskim benzincem sa 316 „konja“. Menjač je u oba slučaja devetostepeni automatski, a pogon na sva četiri točka. Nissan očekuje da će ovaj motor biti popularan u „siromašnijim“ državama pošto je pristupačniji, zahteva benzin nižeg oktanskog broja i verovatno je pouzdaniji nego turbobenzinac, analizirano na duži period.

Spomenućemo da je Patrol u prošlosti imao i konfiguraciju visokih performansi sa oznakom Nismo. Izdvajala se po agresivnim branicima, nešto više snage i modifikovanim ogibljenjem, ali za sada nema govora da li će opet biti deo ponude.


Najveća tržišta Patrola su Saudijska Arabija, Australija i Ujedinjeni Arapski Emirati i terenac će prvo tamo biti dostupan. Zanimljivo, iako je dizel u prošlosti bio najpopularnija opcija, ovaj put ga nema u ponudi pa će biti zanimljivo videti reakcije mušterija.

AutoRepublika

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar

Dizajn je kao neki šifonjer. Skroz na skroz kineski dizajn. Matija, pomaži…

BB

Pa za pravi terenac, što je Patrol nekad bio, šifonjer je idealan dizajn 🤣😂

Ali ovaj glumi neki luksuz. A mislim da kineski dizajn DA, ali prije 15 godina, sada je kineski dizajn znatno rafiniraniji, pa kad prave i „šifonjer“ on izgleda sa mnogo više ukusa

Matija

Nissan se samo prilagodjava (ne)ukusu americke publike. Pogledaj istu kategoriju vozila americkih proizvodjaca i bice sve jasno.

Aleksandar

Tako je. Ali je baš mnogo neproporcionalan. Preterano.

Yankee

Ironicna tvrdnja … posto Patrol nije bio dostupan u Americi sve do 2016. godine kada je uveliko dobio na dimenzijama i luksuzu. 😉

Neko iz mase

Kako su se samo usudili da ignorišu prefinjeni balkanski ukus?

Radovan

Sta ocekivati od nekog sa intelektom deteta od 8 god, mada ima i onih koji ga nesto pitaju, a on kao vazan odgovara iz golfa 4

s mile

Jes šifonjerast, ali mi se sviđa dizajn, nekako mi je bolji od prethodnika