1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Dvolitarska Mazda MX-5 se oprašta od Evrope specijalnim izdanjem Geshi
Dvolitarska Mazda MX-5 se oprašta od Evrope specijalnim izdanjem Geshi

Dvolitarska Mazda MX-5 se oprašta od Evrope specijalnim izdanjem Geshi

143
0
Podelite sa prijateljima:

Razigrani roudster Mazda MX-5 generacije ND je već devet godina na tržištu, iako je za to vreme uspela da prođe kroz nekoliko unapređenja.

Poslednji od njih izveden je krajem 2023. Međutim, pre nekoliko meseci, evropska filijala Mazde tiho je povukla iz prodaje najsnažniju verziju sa dvolitarskim motorom, koju je Sale Dragović proletos testirao. Razlog, kao i obično, bili su standardi uštede goriva. Ovom prilikom, belgijski uvoznik Mazde i lokalni trkački tim Gisele Racing odlučili su da se dostojanstveno oproste od dvolitarske verzije, ponudivši specijalnu verziju Mazde MX-5 Geshi.

Njegovo ime se sa japanskog prevodi kao „letnji solsticij prema tradicionalnom japanskom solarnom kalendaru“. Karoserija specijalnog roudstera ima bogatu zelenu boju, koja podseća na klasični britanski Racing Green.

Uredne crne, bele i žute pruge prolaze preko celog automobila. Kočnice takođe imaju žutu nijansu, što je u savršenom kontrastu sa crnim točkovima BBS.

Meki krov u boji peska upotpunjen je krem kožom u unutrašnjosti. Specijalno izdanje Geshi takođe dolazi sa jedinstvenim hronografom, starinskim trkačkim rukavicama i originalnim kućištima za daljinski ključ.

Unutrašnjost je ukrašena spomen-pločicama sa nazivom posebnog izdanja.

Ispod haube se, naravno, nalazi već pomenuti dvolitarski atmosferski motor Skyactiv-G. Nije unapređen i proizvodi standardnih 184 KS i 205 Nm.

Specijalna verzija se nudi samo sa šestostepenim manuelnim menjačem. Specijalisti iz Gisele Racinga su značajno poboljšali vešanje, ugradivši Eibachove opruge i Bilsteinove amortizere, iako Uniroyalove ranflet gume ovde izgledaju neprikladno.

Konačno, ugrađen je Bastuckov sportski auspuh.

Mazda MX-5 Geshi će biti objavljena u ograničenom izdanju od 24 jedinice u čast 24 godišnja doba japanskog lunarnog kalendara. U budućnosti se obećavaju i druge specijalne verzije roudstera u čast preostalih sezona ovog kalendara, a naredna će se zvati Shubun, odnosno „jesenja ravnodnevica“. Pa, MX-5 Geshi se sada može naručiti, iako cena grize: 53 hiljade evra. Istovremeno, običan roudster sa osnovnim 1,5 motorom košta od 32 hiljade evra.

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments