1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran poveći krosover smart #5
Lansiran poveći krosover smart #5
4

Lansiran poveći krosover smart #5

160
4
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je konvertovana u zajednički poduhvat, preduzeće oformljeno između Mercedes-Benza i Geelyija, „pametna“ marka je napustila gradske mikroautomobile i fokusirala se na veća vozila. SUV-ovi smart #1 i smart #3 su već uvedeni na tržište, ali čak i oni sada izgledaju mali u poređenju sa najnovijom prinovom u asortimanu.

Ovo je „pametni krosover broj 5“, koji je juče premijerno prikazan u Australiji.

Izgled automobila više nije tajna: smart #5 je u konceptualnom obliku prikazan još u aprilu na Salonu automobila u Pekingu, a serijski automobil se gotovo ne razlikuje od njega. Ali dimenzije su i dalje impresivne!

Dužina je 4.705 milimetara, širina je na nivou od 1.920 mm, dok je visina 1.705 mm. Dodatno, međuosovinsko rastojanje meri 2.900 mm. Ovo je već Smart (s velikim S), jer spada u istu klasu kao i uobičajeni modeli Mitsubishi Outlander ili Volvo XC60. Uz doplatu se nudi pribor za planinarenje – ekspedicijski, ili još bolje, izletnički stalak, bočne stepenice, kovčezi i merdevine. Petica s oznakama smarta poseduje vrata bez okvira i točkove s naplacima prečnika 19 ili 20 inča.

Konstruktori obećavaju, za Smartove automobile,  ranije nedostižnu prostranost u kabini i mogućnosti transformacije iste. Na primer, sva sedišta se sklapaju na način da u finalu formiraju ravnu površinu, oslobađajući dva mesta za spavanje. A mesta za prtljag ima na pretek, odnosno po kabini je razbacano 34 odeljka za smeštaj sitnica, a tu su i prednji prtljažnik sa zapreminom od 72 litara i glavni zadnji prtljažnik od 1.530 litara (sa preklopljenim zadnjim redom).

Prednja ploča donosi niz od tri ekrana. Tu je kontrolna tabla s dijagonalom od 10,3 inča, a tu su i dva multimedijalna monitora (oba po 13 inča). Sam multimedijalni sistem je zasnovan na naprednom procesoru marke AMD V2000, a koji podržava vizuelizaciju Unreal Engine i veštačku inteligenciju. U saradnji sa Sennheiserom je razvijen muzički sistem sa dvadeset zvučnika i dodatnim prenosivim zvučnikom. Vrhunska verzija je dostupna s oblogama koje su izrađene od prirodne kože i furniru drveta.

Krosover smart #5 je električno vozilo zasnovano na osamstovoltnoj verziji platforme Geely SEA (Sustainable Experience Architecture). Najavljuju se četiri modifikacije, od kojih su dve sa pogonom na zadnje točkove i s jednim elektromotorom snage 340 ili 363 „grla“. Razlikuju se po kapacitetu trakcione baterije, i on može biti 76 kWh ili 100 kWh.

S druge strane, verzije ovog kinesko-„nemačkog“ SUV-a sa dva motora i shodno tome, s pogonom na sva četiri točka, se mogu takmičiti s novim Macanom u pogledu krajnje moći pogonskog sklopa. Tako nude 588 ili 646 konjskih snaga, u zavisnosti već od kapaciteta baterije.

Domet noviteta je u rasponu od 570 do 740 kilometara, doduše prema kineskom protokolu CLTC, a koji i nije baš odviše realistačan. Potrebno je samo petnaestak minuta da se baterijske ćelije napune sa 10% na 80% ukupnog kapaciteta. Jasno je da se smart #5 pokazao teškim – poseduje poveće baterije, pa tako čak i osnovna verzija u opremljenom stanju teži 2.250 kilograma, dok varijanta s duetom motora i s velikom baterijom meri već 2.450 kg. Ukupna težina vozila s teretom najviše je 2,9 tona!

Maksimalna brzina kretanja ovog smarta je na nivou od 210 km/h za top verziju, ali je za sve ostale ona nešto niža i iznosi 200 km/h. Svejedno, više nego dovoljno u realnom životu.

Serijski smart #5 će na današnji dan, dakle 30. avgust, biti prikazan kineskoj javnosti na Salonu automobila u Čengduu, jer će Kina postati i proizvodna domovina i prioritetno tržište za električni krosover. Domaća prodaja počeće do kraja godine, a nakon toga., novitet na štiklama je planiran i za izvoz.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nerazumna odluka Mercedesa i Geelya da ime „Smart“ koriste za velika vozila!

MRN

„Smart“ od 4,7 metara ???
😊😊😊

BB

Meni oblikom liči na GLB klasu…

igi

stupid #1