1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Land Rover je vratio legendarni Defender V8
Land Rover je vratio legendarni Defender V8

Land Rover je vratio legendarni Defender V8

216
2
Podelite sa prijateljima:

Slično kao što će Pagani verovatno utilizovati popularnost Zonde do kraja vremena, Land Rover nije voljan da dozvoli da stari Defender potpuno nestane.

Kompanija je 2024. godine predstavila novu verziju klasičnog terenca, kompletiranu sa V8 motorom. Ali baš kao i gore pomenuti superautomobil, ovo tehnički nije novo vozilo. Umesto toga, to je fabrička restauracija donatorskih automobila proizvedenih 2012-2016. za koju će mušterije morati da plate kraljevsku sumu.

Dostupan u kratkoj 90 i praktičnijoj dužoj verziji 110, klasični Defender je „rejuveniran ručno“ od strane inženjera Land Rovera Classica u Velikoj Britaniji. Odeljenje kompanije Works Bespoke „pažljivo bira vozila donatora“ i daje im atmosferski V8 motor. To je originalni Land Roverov petolitarski motor sa 405 konjskih snaga i obrtnim momentom od 517 Nm. Snaga je usmerena na točkove preko osmostepenog automatskog menjača iz ZF-a.

Classic Defender V8 od Works Bespokea revitalizuje kultni terenac sa Bilsteinovim amortizerima, kao i Eibachovim oprugama i stabilizatorima. Da bi bio u korak sa vremenom, Land Rover takođe montira Alconove kočnice sa četiri klipa sa prednjim diskovima od 335 milimetara i zadnjim diskovima od 300 milimetara. Unutra se nalazi sićušni ekran osetljiv na dodir od 3,5 inča sa satelitskom navigacijom i digitalnim radiom, dok je u najvećoj mogućoj meri zadržan izgled kontrolne table stare škole.

Land Rover nije jedina kompanija koja stavlja mali ekran osetljiv na dodir u stariji automobil pošto Porsche godinama radi isto. Na slici ispod, Porsche Classic Communication Management (PCCM) sumnjivo liči na ono što Defender ima. Takođe ima dijagonalu od 3,5 inča i dugmad izgledaju poznato.

Kao što možete zamisliti, postoji mnoštvo opcija za prilagođavanje, koje variraju od šatora na krovu koji je dostupan sa merdevina do konverzije za kamper transformisanjem zadnjeg dela kabine u udoban dnevni boravak. Ovaj novi, ali stari Defender ima kožu gde god da pogledate, a možete je imati u pet boja ili osam dvobojnih završnih obrada. U ponudi su i prednja Recarova sedišta koja prijanjaju za telo.

Koliko god da automobil izgleda uredno iznutra i spolja, postoji očigledan problem – cena. Land Rover naplaćuje 190.000 funti za osnovni model 90 sa troja vrata. 110 sa pet sedišta košta najmanje 199.000 funti. Za model 110 sa sedam sedišta cena se penje na 204.000 funti. Imajte na umu, to je pre opcija i poreza na dodatu vrednost (PDV), koji iznosi 20% u UK.

Sad je vreme za poređenje klasičnog Defendera sa Ineosom Grenadierom. Terenski automobil ima za cilj da oživi formulu poštovanog vozila za sve puteve. Košta od 65.015 funti u Velikoj Britaniji (model sa pet sedišta), tako da je oko tri puta jeftiniji. Naravno, ne dobija se veliki stari V8, ali ni linijski „šestak“ iz BMW-a nije previše otrcan.

Šta je sa modernim Defenderom sa V8 motorom? Hardcore Octa lansiran prošlog meseca i dalje je znatno jeftiniji, u Velikoj Britaniji se prodaje od 145.300 funti.

Što se tiče zašto Land Rover nije novoizradio klasični Defender, to je lakše reći nego učiniti. Ne samo da bi to bio izuzetno skup poduhvat, već bi i provođenje propisa o emisijama i bezbednosti u Evropskoj Uniji bilo teško i skupo. Poslednji originalni Defender sastavljen je u januaru 2016. godine.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da, postojeći pravni okvir bi tehnički predstavljao skoro pa potpuno nemoguću misiju za produkciju sasvim novih primeraka, a na ovoj restauraciji verovatno i zaradjuju mnogo više.

Matija

Àjde jos malo da uzivamo u mirisu benzina! 🙂