1. Home
  2. Vesti
  3. I Kanada uvodi stopostotne carine odmazde na kineske električne automobile
I Kanada uvodi stopostotne carine odmazde na kineske električne automobile
1

I Kanada uvodi stopostotne carine odmazde na kineske električne automobile

138
1
Podelite sa prijateljima:

Kanada, iako formalno na čelu ima britanskog suverena, više sledi politiku svog moćnijeg južnog suseda, da ne kažemo hegemona. Najnovija vest je da severno-američko kraljevstvo radi isto kao i EU i SAD i nameće visoke trgovinske carine na električne automobile iz Kine.

Što se tiče nivoa težine samih carina, Kanada bira da sledi primer Sjedinjenih Američkih Država sa pomalo šokantnom carinom od 100 odsto. Cilj je da se „izjednače uslovi za kanadske radnike“, objašnjava prvi ministar Kanade Džastin Trudo.

Carine će se odnositi na električne automobile, kamione, autobuse i kombije. Oni takođe uključuju neke hibride. Danas tržište kineskih električnih automobila u Kanadi nije baš veliko.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, uvoz je naglo porastao kao rezultat Teslinog premeštanja proizvodnje, tako da je Kina ta koja snabdeva zemlju Teslama umesto pomenutog južnog suseda – SAD.

Istovremeno, Kanada takođe nameće carinu od 25 odsto na čelik iz Kine. Nove dažbine stupaju na snagu 15. oktobra.

– Činioci poput Kine odlučili su da sebi daju nepravednu prednost na globalnom tržištu, dovodeći u pitanje bezbednost naših kritičnih industrija i nadmašivši kanadske radnike u automobilskoj i metalskoj industriji. Zato preduzimamo korake da to rešimo, objašnjava Trudo za CBC.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Konkurencija i demokratija na delu.

Ovih 100%, jel to znaci dupliranje osnovne cene.
Mislim, jel ono sto kosta 100 usd, sad kosta 200, plus PDV i ostalo…?