1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Citroenovu Picasso (MPV) familiju modela
Kraj za Citroenovu Picasso (MPV) familiju modela
8

Kraj za Citroenovu Picasso (MPV) familiju modela

318
8
Podelite sa prijateljima:

Nekada vrlo uspešan projekat Citroena stigao je do kraja puta. MPV modeli izumiru, a Citroen ukida ponudu vozila sa Picasso oznakom. 

Ne tako davno, ova francuska marka nudila je čitav niz MPV četvorotočkaša, počevši od C3 Picasso pa nadalje. No, u međuvremenu se mnogo toga promenilo. Preferencije kupaca skrenule su ka SUV segmentu, što je ujedno bila i smrtna presuda za minivanove. Tako je C3 Picasso prepustio mesto C3 Aircross, subkompaktnom krosoveru.

Slično je i sa ostalim MPV modelima u gami Citroena. Malo, po malo, stiglo se do kraja karijere za Picasso automobile kod Ševrona. No, vratimo se skoro dvadeset i četiri godine unazad, na trenutak kada je sve počelo. Bila je to 1998. godina kada je Citroen predstavio svoj odgovor na Renault Scenic.

U pitanju je bila Xsara Picasso, vrlo prostran i izuzetno zahvalan automobil koji je i dalje čest prizor na ulicama evropskih gradova. Zlatno doba Citroenovih MPV modela bila je prva decenija 21. veka, od 2000. do 2010. godine. Nakon Xsare, Picasso oznaku dobio je i C4, koji je zamenio prethodno pomenuti automobil.

No, kako je vreme prolazilo, a SUV trend jačao, Citroen je polako ukidao MPV adute i fokusirao se na SUV klasu. Sa odlaskom modela C4 SpaceTourer (tu oznaku nosi od 2018. godine), ovaj franački brend u potpunosti će napustiti nekada vrlo popularne porodične četvorotočkaše.

Sa ukidanjem SUS varijanti Berlinga, jedini ozbiljan porodični model koji Citroen trenutno nudi jeste C5 Aircross, mada i novitet C5 X ima svojih aduta kada je reč o prostranosti i prtljažniku.

AutoRepublika 

(318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Svi „gase“ MPV, a Dačija tek „lansira“ svoj Jogger. Pa ti vidi ko je tu budala.
Renault je odlično odigrao sa Joggerom. U pravo vreme. Čekao je da se skoro svi povuku … Sada slobodno mogu u Jogger-a da stave i 2-cilindrični motor 0,66 TCe ECO-G i opet bi se prodavao kao avla, jer u toj klasi više i nema izbora.

BB

Jogger je faktički karavan, nema neku visinu, već je izdužen… Ali ako je klasični MPV segment pred izumiranjem, onda to putničke varijante teretnih vozila nisu, imaš da kupiš i Kangoo, i Caddy, samo je PSA sam ukinuo sebi benz i dizel Berlingo (i bratiju). Prije neki dan pogledam da ima cjenovnik za Berlingo, piše i benzinci i dizeli, velim super evo ga vratio se… https://citroen.ba/cjenovnici/berlingo.pdf a onda pogledam da kraj mnogih naziva ima zvjezdica i onda ispod tabele na nepismen način piše: „*Naruđba u proizvodnju nije više moguća.“ Dižu cijene a robe nema, da li si ti ikad vidio takav… Pročitaj više »

BB

Pazi kako ga reklamiraju https://citroen.ba/index.php/novi-citroen-berlingo
Legenda među vozilima za slobodno vrijeme…
Baš ušao u Legendu… 🙁

Iznogud Časni

Nije što je tvoje, ali što jest – jest.
Nego, trebat će to nama za bijeg, biće rata i to gadnog, moglo bi već od jeseni….sve nas usosise.
Daj Bože da se varam ovaj put, a ti znaš da stari Izi rijetko grijesi u procjeni.
Nego, kako ćemo u svicu? Tamo imaju pun k sklonista atomskih.

BB

A jesam li ja rekao da ćemo svi Lade voziti…

Iznogud Časni

Njet

moron

Ja kad sam seo pozadi u Joggera, „izgubio“ sam se 😊
Eh, da mu je 1,5 DCI i „još par detalja“, kakav bi to zmaj bio …

Što se tiče te klase, zaboravio si Mercedes Benz Citan sa DCI 95 … Od njega je nastao taj Kangoo koji pominješ 😊

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/19196109/mercedes-benz-citan-110-cdi-tourer-pro?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

Iznogud Časni

Znam da si razočaran ali upozoravali smo te 🙂