1. Home
  2. Vesti
  3. Fordov kompaktni krosover je bogatiji za izdanje Sasquatch
Fordov kompaktni krosover je bogatiji za izdanje Sasquatch
12

Fordov kompaktni krosover je bogatiji za izdanje Sasquatch

156
12
Podelite sa prijateljima:

Fordova odluka da ponudi dva različita modela pod imenom Bronco se pokazala punim pogotkom. Jedan od njih je poveći i dinamični terenac na bazi pikap kamioneta pod jednostavnim imenom Bronco, dok je njegov brat sa značkom Bronco Sport više našminkana verzija modela Escape (ili kako ga u Evropi poznaju pod imenom Kuga).

Bronco Sport je zadržao kockasti i klasični stil poznatijeg brata sa ciljem da zavara javnost šta se krije ispod školjke i pored toga što je nuđen u izdanjima kao što su Badlands i Outer Banks, baš kao i veliki Bronco.


Ali pokazao se velikim komercijalnim uspehom. Isporučeno je više od 127 hiljada primeraka protekle godine, što je zapravo bilo jednako „masno“ kao i model na kojem je zasnovan, a Bronco Sport sada prolazi kroz prvo osveženje za 2025. godinu. Teško je uočiti šta je novo kada ga analiziramo na prvi pogled, i tako je sve dok ne uočimo izdanje nazvano Sasquatch. I baš kao što je slučaj kod velikog Bronca, i ovaj put je cilj pružiti vozilo koje će moći da savlada sve neasfaltirane puteve.

I po čemu je onda Sasquatch drugačiji nego svaki drugi našminkani Bronco Sport? Sve kreće od 29-inčnih pneumatika namenjenih eksploataciji na svim terenima tipa Goodyear Territory koji su najveći ikada ponuđeni na ovom krosoveru. Oni zapravo nisu mnogo veći od onih na paketu Badlands (28,5-inčne Continentalove s indeksom All-Terrain), ali Ford kaže da su mnogo sposobnije za proterensku vožnju.

Sasquatch se takođe razlikuje i po drugačijim branicima za prilaz terenca pri većim uglovima i pločama postavljenim ispod vozila. Svaki Bronco Sport pruža pogon na sva četiri točka, ali samo Badlands i Sasquatch stižu sa značajnim modifikacijama u poređenju sa Escapeom.

Ovaj krosover nije namenjen jurnjavama pri velikim brzinama, već vožnji „kamen po kamen“ na teškim terenima i Ford nam daje obećanje da će takva značka biti vredna čekanja. Spomenućemo da je enterijer dobio novi 13,2-inčni monitor i više standardne opreme, ali se u suštini nije izmenio u velikoj meri.


Izbor motora se opet svodi na dva turbobenzinca. Onaj bazni sa tri cilindra razvija 180 konjskih snaga iz radne zapremine 1,5 litara. Opcioni 2,0-litarski turbobenzinac je izgubio osam „grla“ i sada se može pohvaliti sa 238 „konja“. Menjač je u oba slučaja osmostepeni automatski.

Početna cena os 29.795 američkih dolara ne bi trebalo da se izmeni u velikoj meri. Badlands će da košta oko 41 hiljadu „zelembaća“, a novi Sasquatch će biti za oko četiri hiljade najmanjih zelenih novčanica skuplji.

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar ovaj Land Rover Discovery prve generacije 😜

Jeli se ovo radi u Americi? Samo 1.5l motor?

Mislim, meni odgovara, ali me čudi da se to tamo prodaje a američke proizvodnje…

Uglavnom, dizajn mi se sviđa… kao nekad dok su auti imali smisla 🥰

MRN

Nije samo jedan motor, lepo piše: “ … bazni sa tri cilindra razvija 180 konjskih snaga iz radne zapremine 1,5 litara. Opcioni 2,0-litarski turbobenzinac je izgubio osam „grla“ i sada se može pohvaliti sa 238 „konja“.“
😊

BB

„Samo“ se odnosi na zapreminu osnovnog modela a ne na jedinstvenost ponude motorizacije 😉

Yankee

Retro izdanje originala.

comment image

BB

Iako ne živim preko bare znam za ovaj auto, često je navraćao u moju ulicu, ali meni ne lili na retro izdanje ovog auta. Kao što rekoh više mi liči na Discovery, čak mi se više sviđa od Discoverija prve generacije, i ukupno odgovora mojim ukusima.

MRN
Yankee

Escape/Kuga, Bronco Sport i Maverick – sve isto vozilo.

BB

Kuga mi je neki gej na štiklama a ovaj ozgleda kao mačo… 😉

Mustang

+ mach e na modifikovanoj platformi fokusa kuge i gore nabrojanih

Mustang

nije ni čudo što se escape-kuga ukida kada je u usa bronco sport iste cene kao i oni,
slična stvar je i sa američkim explorerom i edge koji takođe broji poslednje dane,
problem je što je bronco sport u evropi skup skoro kao x5 i neverovtno drži cenu kao polovnjak

Yankee

Neeee, gde ce Ford da ukine Explorer? Explorer je Fordov 2. najprodavaniji model u Americi, nema sanse da bi ga ukinuli.

Mustang

na sreću vas preko bare explorer će da živi i dalje i mislim da je on trebao da bude novi fordov veliki suv sa tri reda sedišta na struju od koga se odustalo, zbog pada potražnje za električarima, za razliku od nas koji moramo da gledamo svetogrđe tzv vw-ov explorer ev (koga ne bih džabe uzeo), hteo samo gore da navedem da kuga/escape nema smisla kraj daleko atraktivnijeg bronco sport, a gde se i njihove cene poklapaju, a ista stvar je i sa explorer i edge (zasnovan na platformi fusion/mondeo), gde edge izlazi kao gubitnik jer mu je cena približno… Pročitaj više »