1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Klasični Ferrari 550 Maranello osavremenjen od strane Touring Superleggere
Klasični Ferrari 550 Maranello osavremenjen od strane Touring Superleggere

Klasični Ferrari 550 Maranello osavremenjen od strane Touring Superleggere

159
0
Podelite sa prijateljima:

Ferrari 550 Maranello je debitovao 1996. godine i s pravom se smatra jednim od najelegantnijih sportskih automobila svoje ere. Originalnu karoseriju Ferarija 550 razvio je Pininfarina, a njihove kolege iz Touring Superleggera još jednom su dokazale da nema granice savršenstvu i napravile, kako misle, još atraktivniji automobil na bazi Ferarija 550, nazvan Veloce12.

Treba imati na umu da Touring Superleggera nije prvi koji je redizajnirao Ferrari – dovoljno je podsetiti se projekta Arese RH95 pre tri godine, a ovom studiju je poverena i proizvodnja Alfa Romea 33 Stradale – generalno, njegovi stručnjaci imaju dosta iskustva.

Za izradu Veloce12 potreban je donator Ferari 550 u dobrom stanju, koji će biti rastavljen do poslednjeg vijka i restauriran. Snažni okvir će se koristiti iz originalne karoserije, biće ojačan i njegova torziona krutost će biti dovedena na savremeni nivo, ali većina spoljnih panela je nova, napravljena od ugljeničnih vlakana.

Branici su dobili dodatne aerodinamičke elemente koji povećavaju potisnu silu. Optika je takođe potpuno nova, LED, farovi su izgubili plastične kape.

5,5-litarski atmosferski V12 motor sa fabričkim indeksom F133 A/C dobio je novi, efikasniji sistem hlađenja i novi izduvni sistem sa veoma lakim zvukom.

Maksimalna snaga je povećana sa standardnih 485 KS i 569 Nm na 503 KS i 760 Nm. Menjač je isti – šestostepeni manualni, pogonski točkovi su zadnji.

Glavne dinamičke karakteristike nakon nadogradnje nisu se promenile: ubrzanje do 100 km/h traje 4,4 s, maksimalna brzina je 320 km/h.

Šasija je potpuno redizajnirana: ugrađeno je novo prilagodljivo ogibljenje TracTive, a osnovne kočnice su ustupile mesto modernim i snažnijim mehanizmima iz Bremboa (prečnik diskova je 380 mm na svim točkovima, ugrađene su čeljusti sa 6 klipa na prednjim, na 4-klipnim na zadnjim).

Novi 19-inčne otvorene felne iz Touring Superleggere su lakše od standardnih 18-inčnih.

Unutrašnjost je zadržala originalni dizajn i raspored, uključujući neobičnu izbočinu od tri kalibra na vrhu centralne konzole, ali oprema je potpuno nova.

Plastični delovi, uključujući dugmad i okvire ventilacionih otvora, zamenjeni su metalnim, a na centralnom tunelu su se pojavili novi prekidači, uključujući crvenu ručku za izbor režima vožnje. Instrumenti su dobili sveže, svetlije brojčanike.

Touring Superleggera će napraviti samo 30 primeraka Veloce12. Cena je od 690.000 evra plus cena donatorskog automobila, odnosno otprilike 150.000 – 200.000 evra. Italijanski studio je spreman da u razvoj uzme i primerke sa volanom na levoj i desnoj strani. Prvi serijski primerci restomoda biće isporučeni kupcima početkom sledeće godine.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments