1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski Zeekr tvrdi da ima bateriju koja se najbrže puni
Kineski Zeekr tvrdi da ima bateriju koja se najbrže puni
2

Kineski Zeekr tvrdi da ima bateriju koja se najbrže puni

213
2
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač električnih automobila Zeekr tvrdi da se njegova nova baterija za električne automobile puni brže od baterija svih njegovih konkurenata, uključujući one iz Tesle i BYD-a.

Zeekrova poboljšana baterija može da se napuni od deset do osamdeset procenata kapaciteta za deset i po minuta korišćenjem ultra brzih stanica za punjenje, preneo je BBC. Poređenja radi, Tesla kaže da 15 minuta punjenja omogućava njegovom Modelu 3 da pređe 282 kilometra, što je manje od polovine punog dometa automobila.

Limuzina 007, koja kreće u prodaju sledeće nedelje, biće prva koja će dobiti novu bateriju. Prema navodima kompanije, baterija radi dobro čak i po hladnom vremenu. Na temperaturi od minus deset stepeni puni od deset do osamdeset odsto kapaciteta za manje od pola sata.

Ču Le, osnivač i izvršni direktor konsultantske firme Sino Auto Insights, rekao je da Teslina tehnologija punjenja već neko vreme nije bila među najboljima. „Zeekrove smele tvrdnje su verodostojne, ali što je još važnije, čak i ako nije bila baterija koja se najbrže puni, to što je jedna od najbržih i dalje je prilično veliki skok za njih“, dodao je on.

U maju su se akcije Zeekra pojavile na njujorškoj berzi. Bio je to prvi veliki ulazak kineske kompanije na američko tržište od 2021. godine.

Akcije kompanije sada se prodaju 27 odsto ispod cene početne javne ponude. Ulazak na tržište dolazi samo nekoliko dana pre nego što je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena objavila značajno povećanje carina na električne automobile, solarne panele, čelik i drugu robu proizvedenu u Kini i uvezenu na američko tržište.

AutoRepublika

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Š.B.B.K.B.B.

ili Šta bi bilo kad bi bilo

hvale se uspehom, koji je ostvariv u nekim idealnim uslovima, koje prosečan korisnik ima malo prilika da isproba.

Naravno, svaka čast na napretku, dobro je to za sve korisnike

Matija

„Zeekrova poboljšana baterija može da se napuni od deset do osamdeset procenata kapaciteta za deset i po minuta korišćenjem ultra brzih stanica za punjenje.“ Naravno, ultrabrzih stanica za punjenje nema na ulicama, one su tek u zacetku. No, bez obzira, to ne sme da bude kocnica razvoju – nesto uvek mora da vuce napred! Ako pocnemo da pravimo baterije za postojece punjace i da pravimo punjace za postojece baterije, dobicemo veciti status quo! Sto se tice Bajdenovih zastitnih carina za kineske proizvode, bice to ping-pong koji ce americka privreda kad-tad osetiti. EU proizvodjaci su mnogo razumniji, oni vide Kineze kao… Pročitaj više »