1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini ojačao prihod, ali uz nižu stopu dobiti
Lamborghini ojačao prihod, ali uz nižu stopu dobiti
0

Lamborghini ojačao prihod, ali uz nižu stopu dobiti

77
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanski proizvođač sportskih i egzotičnih superautomobila, kompanija Lamborghini je u prvom polugodištu 2024. zabeležila rast prihoda od 14%, a što je uslovljeno približavanju završetku hibridizacije palete vozila u ponudi i uvećanom broju ponuđenih modela. To je donelo identičan nivo dobiti onom koji je zabeležen u uporednom periodu. Logično, uz rast prihoda i stagnaciju dobiti, profitna stopa je izbledela.

Dakle u prvom jednakom delu ove godine, Italijani kojima iznad glave stoje Nemci iz grupacije Volkswagen, su uspeli da ostvare prihode u iznosu od 1,62 milijardi evra. Obim isporuka je u istom periodu dobio na volumenu za 4%, što će reći da su kupci dobili ukupno 5.558 Lamborghinija u datom periodu. Imajući ovo u vidu, svi su izgledi da će Lamborghini ove godine nadmašiti prošlogodišnji rekord koji je bio superiorniji od 10 hiljada otprema. Ujedno, to je bilo prvo u istoriji probijanje barijere od 10 hiljada, tokom godine plasiranih vozila ove marke.

U istom periodu je ostvarena poslovna dobit od 458 miliona evra, dok je margina (stopa profita) spala s prošlogodišnjih 32,1% na aktuelnih 28,2%. Lamborghini je podstaknut uspehom SUV-a Urusa, a koji se nudi po cenama koje nadmašuju sumu od 230 hiljada evra, romanski brend je poslednjih godina proširio proizvodnju zahvaljujući snažnoj potražnji bogatih kupaca, osvajajući poziciju u borbi sa rivalom Ferrarijem, koji je prošle godine prodao 13.663 automobila.

„Uz pretpostavku mogućnosti očuvanja ovog trenda, po svemu sudeći probijamo prošlogodišnji rekord,“ kaže Stefan Vinkelman, s mesta direktora Lamborghinija.

Opet su glavna geografska područja za Lamborghini bila sledeća: Evropa, Bliski istok i Afrika, tačnije region EMEA. Na tamošnja tržišta je Lamborghinija otpremio skoro 2.500 jedinica, dok je kinesko tržište donelo 337 porudžbina. Italijanski brend luksuznih sportskih automobila je kupcima u Sjedinjenim Državama Amerike isporučio više od 1.600 jedinica u prvoj polovini 2024. Izvršni direktor kompanije kaže da na temelju primljenih narudžbina, posebno za Revuelto kao prvi dopunjivi hibrid marke, može da se tvrdi da je rasprodata proizvodnja za naredne dve godine.

Čuveni Lamborghini je tokom aprila predstavio hibridnu modifikaciju Urusa, a ta bi trebalo da ove godine zablista na drumovima. Navode da su kupci već iskazali oduševljenje novajlijom i da je isti rasprodat u narednih godinu dana. Kompanija će u avgustu, tokom Nedelje automobila u Montereju najaviti naslednika Huracana s motorom V8 i taj će promovisati hibridni pogonski sklop. Na taj način će biti zaokružena hibridizacija cele Lamborghinijeve linije proizvoda.

Kompanija planira lansiranje i prvog čisto električnog vozila. Pripadaće segemntu grand turera i doneće formulu sedenja 2+2. To će se dogoditi 2028. godne, odnosno tri godine nakon što nešto slično odradi rivalski Ferrari. Lamborghini planira da 2029. godine predstavi i čisto električnu varijantu Urusa.

AutoRepublika

(77)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments