1. Home
  2. Vesti
  3. Moguće je da rukovodstvo Stellantisa ukine neku od neprofitabilnih automobilskih marki
Moguće je da rukovodstvo Stellantisa ukine neku od neprofitabilnih automobilskih marki
28

Moguće je da rukovodstvo Stellantisa ukine neku od neprofitabilnih automobilskih marki

1.16K
28
Podelite sa prijateljima:

Opšte je poznato da jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, koncern Stellantis poseduje pravo na korišćenje čak četrnaest čuvenih brendova. To su: Citroen, Fiat, Opel, Vauxhall, Peugeot, Abarth, Ram, Dodge, Chrysler, Jeep, Lancia, DS Automobiles, Alfa Romeo, i Maserati, a oni su smešteni pod jedan krov, u formalnom smislu u januaru 2021. godine, onda kada je postao pravosnažan ugovor o spajanju grupacija PSA i FCA.

Asortiman ogromne širine bi mogao da bude pojednostavljen u jednom trenutku u budućnosti, što proizilazi iz reči Stellantisovog izvršnog direktora. Reči Karlosa Tavaresa je preneo Reuters, i on kaže da će neprofitabilni brendovi biti ukinuti. „Ako neke marke ne donose dobit, mi ćemo ih ugasiti. Ne možemo sebi da priuštimo da imamo brendove koji nisu profitabilni.“ Prosto k’o pasulj.

Šef nije imenovao nijednu eventualno ugroženu marku, ali neke su svakako izložene većem riziku od drugih. Eskperti iz te grane privrede su za pomenuti mediji izjavili da bi Stellantis mogao pokušati s otuđenjem Maseratija i gašenjem Lancije ili DS-a. Ipak, teško je poverovati da bi sličnu hudu sudbu mogli dočekati Fiat, Opel/Vauxhall, Peugeot, Citroen, Jeep i Ram. S druge strane, nepomenute marke jesu ranjive, iako je teško zamisliti svet bez Alfe Romeo, dok se Dodge i Chrysler suše prirodnim putem. Eto, Chrysler nudi samo jedan model i to minivan Pacificu.

Nebrojeno puta do sada smo ponovili, pre tri godine izrečene rečenice istog ovog Tavaresa, kada je govorio o tome kako će rukovodstvo svakog brenda pod kontrolom koncerna dobiti šansu da napravi uspeh na tržištu. Čini se da je njegova dobra volja potrajala neke tri godine i da bi uskoro neke firme mogle pod led, mada je svojevremeno pominjao jednu deceniju kao nekakav rok za procenu rentabilnosti.

Stellantis je inače četvrti po veličini proizvođač četvorotočkaša u svetu, ali mu ni to nije pomoglo da spreči pad vrednosti akcija, koji je tokom ove godine bio na nivou od oko 22%. To se može smatrati reakcijom berze na pad poslovne dobiti za 40%, ponajviše zahvaljujući lošem poslovanju u Severnoj Americi. Neto prihodi su opali za 14%, što je dovelo da bezmalo prepolovjene dobiti (-48%).

Obim prodaje koncerna u Severnoj Americi je opao za 18% u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine. Stellantis navodi da je obim isporuka smanjen jer su četiri modela ukinuta: Dodge Charger i Challenger, i to zajedno sa Jeepom Renegadeom i Cherokeeijem. Pored toga, prodaja Rama 1500 je bila skromnija jer je kamionet prošao kroz postupak restilizacije, što je usporilo stvari.

Nije puno bolje bilo za Stellantis ni na drugim tržištima. Pad je u Evropi i Južnoj Americi bio na nivou od 6%, dok je na Bliskom istoku i u Africi, uvećan obim prodaje za 3%, čemu se Tavares može zahvaliti Fiatu, koji je utrostručio prodajna postignuća.

AutoRepublika

(1159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Ovaj Stellantis je bil propast u najavi..toliko marki pod jedan krov i oživeli Lanciu a samo prepakira prednji zadnji deo Opel Corse , katastrofa. U dosta njih stavljaju iste motore pa nije bitno koji rang auta je i iste tvrde plastike ,i onaj njihov 1.2 motor što troši ulje itd…da ne pišem previše heh I šteta što tada Fiat nije hteo prodati Alfu Romeo VW koncernu jer me zanima kako bi Alfa danas izgledala, jer kad nisu uspeli kupiti Alfu su preuzeli Seat i mislim da bi Alfa pod VW (i ako.nije svetac kad se odluke prave) bio mnogo uspešniji… Pročitaj više »

BB

Pa indavje prpdao njima, ppet bi trošila ulje 😜

Zex

Jok Tdi bajo moj 😄

Cuore sportivo

Zex jesil ti degenerik? Kakve veze ima y sa corsom? Ne liči ni sekunde idiote jbn. Ccc

Matori

Ma da, samo smanjivati ponudu.
To će ih dovesti do sadašnje situacije u Americi.

MRN

Čim se priča o mogućem otudjenju Maseratija, Stelantis je u većim problemima nego se to na prvi pogled čini.

BB

Ko ćento kupiti? Kinezi možda? 😜

Cuore sportivo

Nema nikakvih problema, vodeće marke rade odličan posao. Maserati ko maserati, grecale košta više bego kajman koji je segment iznad. Koliko sam samo testovs pogledo na YouTubeu svaki isto kaze, cijena je prevelika. Nek smanje cijenu i iće prodaja

MRN

Kada jednom postaviš cene ( pa i inicijalno pogrešno, previsoko ), „ne možeš“ značajno spuštati cene bez štetnih posledica. Em te već realizovani vlasnici gledaju sa gadjenjem i mržnjom ( jer si im preko noći značajno obezvredio već kupljeni automobil ), em na taj način potencijalnim kupcima daješ loš signal o tom vozilu, da ono očito i nije baš željeno na tržištu. Pa se upitaš zašto, kao i da li ga ti uošte želiš kupiti.

Matija

Izjava Karlosa Tavaresa: „Ako neke marke ne donose dobit, mi ćemo ih ugasiti. Ne možemo sebi da priuštimo da imamo brendove koji nisu profitabilni.“ Komentar AR „prosto k’o pasulj“ je super, jer kratko i jasno govori koji nivo poslovne kreativnosti ima Karlos – prost je ko pasulj, tacnije onaj smrad koji se na kraju njegove konzumacije dobija! U cemu je problem? Karlos Tavares je Portugalac, odrastao je i sazreo u Francuskoj. Uspeo je da se popne na rukovodece mesto PSA i da sprovede rigorozne mere stednje, cime je ovu grupaciju doveo u profitabilne vode. Mere stednje zasnivaju se na zajednickim… Pročitaj više »

Zex

Slazem se ..i meni je zao što Alfa nije bila prodata VW koncernu, posle toga su kupili Seat…ali tek sad posle toliko godina napravili Cupru (emblem mi je katastrofa) i sa ti pokrenuli „sportsku“, marku auta

Matija

SEAT je presao u ruke VWa 1986 godine. Kratak dijalog o kupovini Alfe vodjen je tridesetak godina kasnije, izmedju tadasnjeg sefa FIATa Serdja Markionea i Ferdinanda Pieha, tadasnjeg sefa VWa.

Cuore sportivo

Matija nisi objektivan ni sekunde! Previse mrzis Tavaresa. Vladare svih auto kompanija na svijetu samo zanima novac i svi su oni isti ko Tavares, tako da ti je mrznja bez veze. Tavareš je tata, kako je vucica ko malu macu ukrotio na prezentaciji pande. Reko mu sta ce da govori. Ovaj imao napisan govor, tavares mu to „zabranio“ i reko da prica iz svoje glave emocijama. Što se Imparata tiče isto se vodis mrznjom, samo si se zakacio te jedne izjave. Alfa nikad neće biti sportska, oba dzipa koje je izbcila imaju sportsku notu. Juniorom su svo oduševljeni, poglrdao sam… Pročitaj više »

Matija

„Matija nisi objektivan ni sekunde! Previse mrzis Tavaresa. Vladare svih auto kompanija na svijetu samo zanima novac.“ „Tavareš je tata, kako je vucica ko malu macu ukrotio na prezentaciji pande.“ Moji stavovi: 1. Tavaresa ne mrzim – njega i njegov tim prezirem! I to sa veoma jakim argumentima. 2. Sve nas zanima novac – ali ne samo novac. Da bi se zaradio novac moras da imas neki proizvod koji je interesantan za trziste. Da bi dobio takav proizvod moras da investiras kreativnost i to u najsirem smislu: tehnicku, estetsku, poslovnu, itd. 3. Nisam objektivan? Na protiv, znam veoma dobro kako… Pročitaj više »

BB

Bojao sa Tavares da će najaviti Pandu kao leteći taxi… 🤣😂🤣😂

Mustang

Stelantis je samo jedno neuspesno ogledalo vw grupacije Cilj karlosa je bio stvaranje mega kompanije preko noci E pa ne moze tako Vw je decenijama skupljao kes od prodaje golfa i odjednom se naglo prosirio i poceo praviti lux i sport automobile ali niko nije pitao zasto je bentli samo obicni feton mislili si da mogu toyotu skinuti sa trona e pa ne moze ni tako jer se toyota dokazala ba usa trzistu i to zabetonirala Karlos je pokusao po modelu vw da stvori francusko auto carstvo Ali kako vidim ode sve u propast Za krajslera i dodga mi je… Pročitaj više »

Cuore sportivo

Tj vagen samo pada i pada iz mjeseca u mjesec na najvecem kineskom trzisttu, a stellantis najvise zahvaljujući fiatu da raste. Vagen je jednom skinuo Toyotu sa krova i nikad vise!

M M

Dodge, Cucler, Jeep, Kadilak, and Co, treba u UN zabraniti kao najveće trovače. Shebaste vi Ameri VW sa dizelgejtom, to jeste celu Evropa autoindustriju. To ste namenski uradili, a i dalje pravite najveće trovače na planeti. A Evropska autoindustrija uopšte nema prodaju u Amer državi, sem luksuznih BMW Merc automobila. Ostalo je zanemarljivo, jer vi tamo i ne znate šta bi bio običan automobil. Tojota je svetska kurva, češe se o Ameriku, a ako se setiš i njih Ameri shebaše sa pedala gasom gejtom. Amerika je najveće svetsko gov****no. Samo vidi kako su shebali Huawei. Đubradija, koja je bombardovala moju… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 meseci pre od strane M M
Lazar

Dečko , ti imaš ozbiljnih problema u glavi !

co2

Nisi ti video Renoa Terminatora novopecenog Srbina sa ruskom zastavom pa da vidis sta je problem sa glavom.

Matija

Postoji jedna ogromna razlika izmedju VW korporacije i Stelantisa: VWom rukovode inzinjeri a Stelantisom „biznismeni“ bez tehnickog znanja. Bez tehnicke kreativnosti nema dobrih automobila.

BB

A ja mislio sindikati 😉

Zoca

Gde bas sad ,kad mi treba da zaradimo neki dinar ,da saznamo da nije sve tako sjajno .

Roki

Maserati i Alfu treba da otkupi Ferari. Jedini je on tehnički sposoban da oživi emocije ovim tradicionalnim markama. Svi ostali neće moći da naprave strastvene i male visokoturažne motore za ove brendove. Pa ni jedna Honda, a još manje VW ili Kinezi.

BB

👌

Vidiš na Ferari nisam ni pomislio… Ali ima smisla. Meni
A da li ima njima, pitanje je sad ..

Ali sviđa mi se način razmišljanja, konačno bi imali pravi premium i ekskluzivni proizvod u različitim cjenovnig rangovima.

co2

Slazem se. Maserati bi trebao da proizvodi ono sto Ferari nikad ne bi smeo da ima u ponudi, SUV. Purosangue je trebao biti Maserati kao sto je MC20 trebao biti potpuno elektricni a Alfa sa manjim sportskim manijakom tipa 4C i sedanom u klasi BMW trojke. 8C je u sustini Maserati od motora pa do samog dizajna. Sve je poremeceno kod ta 3 brenda, sve.

Mustang

iz tvojih usta u uši Božije
svi bi to voleli

next

trebao je odmah pri sjedinjenju FCA I PSA da pogasi ili proda italijanske gubitaše alfa romeo, maserati i lancia. Njima nema spasa jer glume premium brandove a kupci ih ne smatraju istim.