1. Home
  2. Vesti
  3. Kia planira da osvoji evropsko tržište električnih kombija
Kia planira da osvoji evropsko tržište električnih kombija
2

Kia planira da osvoji evropsko tržište električnih kombija

80
2
Podelite sa prijateljima:

Korejci iz Kije će pokrenuti ofanzivu na evropskom tržištu lakih komercijalnih vozila, što planiraju da učine 2025. godine. I zaista, ovaj brend bi, koristeći namensku platformu, mogao da postane prvi veliki prodavac električnih kombija na Starom kontinentu.

Uprkos činjenici da su glavni evropski proizvođači lakih komercijalnih vozila, uključujući Ford, Renault, Stellantis i Mercedes-Benz, razvili projekte električnih kombi vozila, u nekim slučajevima lansirajući konkretne komercijalne četvorotočkaše (Ford e-Transit, Citroen e-Jumpy ili Peugeot e- Boxer), performanse istih su i dalje otežane upotrebom platformi izvedenih iz nekih povezanih arhitektura s konvencionalnim, termičkim modelima i stoga je uspeh ograničen.

U ovim uslovima, sa slabim tržištem koje je još uvek na početku električne ere, Kia je odlučila da na Starom kontinentu lansira čitav niz potpuno električnih lakih komercijalnih vozila, oslanjajući se na superiorne performanse koje nudi platforma posvećena vozilima koja se isključivo pokreću zahvaljujući energiji deponovanoj u baterijama. Jednostavno, bez tradicije na evropskom tržištu kombi vozila, brend koji je do sada prodavao samo putničke automobile, i sa fabrikom za montažu u Južnoj Koreji, izazovi koje Kia mora da savlada da bi se etablirala u Evropi su veliki.

Kako bilo, zvaničnici marke su potvrdili da će nova linija namenskih vozila (Purpose Built Vehicle – PBV) u vidu kombija, a koja je u obliku koncepta prikazana tokom januarskog CES-a, biti fazno lansirana u Evropi, s početkom od naredne godine, a za tu namenu je u Koreji već pokrenuta izgradnja zasebnih pogona.

„Nastavljamo da širimo već postojeću gamu nekormecijalnih rešenja, pošto već imamo zasebnu platformu za EV,“ nedavno tokom intervjua za Automotive News Europe reče direktor odeljka  Kia PBV Europe, Pjere-Martin Bos. On iznosi ubeđenje da će Kijini modeli uživati u prednostima namenske električne arhitekture, uključujući ravnu i nižu platformu za utovar, bolje parametre povezaivosti i više digitalnih funkcija.

Za prvi takav proizvod koji će biti lansiran u Evropi, a što je najavljeno da će biti Kia PB5, inženjeri marke obećavaju autonomiju od 400 kilometara, što bi bilo više od Forda e-Transita, na primer, a zahvaljujući ugradnji trakcione baterije tipa nikl-mangan-kobalt (NMC). Međutim, da bi se smanjili troškovi, Kia priznaje da bi neke varijante mogle biti opremljene tehnologijom baterija LFP. „Očigledno je da će ga LFP učiniti dostupnijim široj publici zbog cene“, rekao je Martin Bos.

Lansiranje kombija može izgledati čudno za Kiju, pored činjenice da ta marka nikada nije delovala zainteresovano za oblast lakih komercijalnih vozila. S druge strane, na tržištu već postoje brendovi koji sklapaju takva vozila uz neposrednu podršku Kije i Hyundaija. Reč je o startapu Arrivalu iz Velike Britanije koji je razvio prototip kombija.

Međutim, činjenica da je projekat Arrival bio u stečaju, ostavila je otvorena vrata za Kiju, ime koje sada očigledno koristi neka od već primenjenih rešenja. „Dolazak nam je pomogao da shvatimo šta znači pokrenuti PBV. Imamo jake proizvodne procese, dok Arrival, kao novoosnovano društvo, to možda i nije imao,“ objasnio je Bos.

Proizvodnja modela po imenu PV5 bi trebalo da počne u avgustu 2025. godine, dok će veći kombi, prikazan na CES-u kao koncept po imenu PV7, biti dostupan u 2027. godini. Manji model koji videsmo pod indeksom PV3 je zamišljen kao aduti mikromobilnosti i još uvek je pod razmatranjem. Kako bilo, Kia planira da se u plasmanu i marketingu ovih vozila osloni na postojeću mrežu distributera. „Negujemo moćnu mrežu koja električna vozila poznaje u dušu,“ reče pomenuti direktor odeljenja Kia PBV Europe.

Prodaja električnih kombija je u Evropi porasla za 4,1% tokom prvog tromesečja, pa je iznela 31.402 jedinice. Ipak, taj rast je osetno inferiorniji u odnosu na onaj koji su zabeležili svi kombiji, što će reći da su u statistiku uključeni i konvencionalno pogonjeni vanovi. Taj procenat je bio na nivou od 12 u prvom kvartalu, uz opasku da su najveća tržišta u segmentu MPV, francusko i britansko.

Uprkos ovom zastoju koji pokazuje da tržište još uvek nije dovoljno spremno za takva vozila, proizvođači su strožim ciljevima emisije od sledeće godine prinuđeni da povećaju prodaju električnih četvorotočkaša, to jest od onda kada će se prosečna cifra CO2 za laka komercijalna vozila meriti na osnovu protokola WLTP.

Prosečna emisija novih kombija, prema pravilima važećim u Evropi, morala bi u 2025. godini biti niža od 153,9 grama ugljen-dioksida po prevaljenom kilometru. Ta vrednost bi se morala sniziti do 2030. godine, na nivo od svega 90,6 gr/km.

AutoRepublika

(80)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektricna dostavna vozila dobro se prodaju, razni liferanti masovno prelaze na ova vozila.

s mile

Kod nas, mislim da samo BEX brza pošta koristi električne kombije. Nekom prilikom vozim bajs, priroda između nekih sela, kad odjednom blizi mene čujem gume, i prođe kraj mene tih kombi. Kad ono EV, ima tome godinu dana.

https://plutonlogistics.com/logistika/i-kuriri-u-srbiji-vozice-elektomobile-bexexpress-kupio-10-voltia-elektricnih-vozila/

smatram da su odičan izbor, ubije dnevno 300km, popodne ga prikače na punjač, i ujutru je spreman za akciju, tako non stop. Isplati se