1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-5 gubi snažniji motor u Evropi
Mazda MX-5 gubi snažniji motor u Evropi
2

Mazda MX-5 gubi snažniji motor u Evropi

125
2
Podelite sa prijateljima:

Mazda proizvodi MX-5 od 1989. godine, a aktuelna, četvrta generacija pojavila se 2014. (na nekim tržištima – Roadster, Miata i MX-5 Miata). Ranije smo izvestili da je model dobio poboljšanja za tekuću modelnu godinu: prvo se pojavila verzija za domaće tržište, zatim evropska verzija, a kasnije je osvežen američki roudster. Sada su se pojavile informacije o promenama u gami motora evropskog MX-5.

Japanska marka je primorana da napusti dvolitarski motor u Evropi zbog strožih standarda za emisiju izduvnih gasova, prenosi Motor1, pozivajući se na predstavnike kancelarija i prodavaca kompanije u Italiji, Hrvatskoj i Rumuniji.

Prema izvorima, Evropljani više neće moći da naruče novi roudster Mazda MX-5 sa dvolitarskim motorom, iako neki zastupnici još uvek imaju takve automobile na lageru. Pored toga, navodi se da još uvek možete kupiti verziju sa ovim pogonom u Velikoj Britaniji (napustila je Evropsku Uniju početkom 2020. godine).

Dvolitarski četvorocilindrični motor Skyactive-G, koji proizvodi 184 KS i maksimalni obrtni moment od 205 Nm, povlači se iz Evrope. U tandemu sa ovim motorom nudi se šestostepeni manuelni menjač. Uzgred, ovo je jedina opcija za Mazdin roudster u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sada, na tržištu „Starog sveta“, kabriolet se može kupiti samo sa slabijim motorom: govorimo o 1,5-litarskom atmosferskom motoru, čija je snaga 132 KS (152 Nm). Takođe radi u kompletu sa šestostepenim manuelnim menjačem. Poznato je da je količina emisije automobila sa osnovnim motorom 142 g/km, a za automobile sa dvolitarskim motorom – 153 g/km.

Prema zvaničnom sajtu Mazde u Nemačkoj (jednom od najvećih evropskih tržišta), MX-5 sa snažnijim motorom je i dalje u prodaji. Njena cena ovde počinje od 37.790 evra, a početna verzija košta najmanje 33.190 evra.

Podsetimo, japanska kompanija trenutno razvija sledeću generaciju Mazde MX-5. Pretpostavlja se da će novajlija biti kreiran na osnovu koncepta Iconic SP, koji je predstavljen prošle jeseni u Tokiju u okviru Japan Mobility Showa. Jedna od glavnih karakteristika izložbenog automobila je njegova hibridna tehnologija: zasnovana je na dvodelnom rotacionom klipnom motoru instaliranom u centru automobila. Wankel rotira generator, koji proizvodi električnu energiju i skladišti je u bateriji za napajanje električnog motora. Deklarisana snaga ovog sistema je 370 KS sa masom praznog vozila od 1.450 kg.

Za kraj, podsećamo vas da je Sale Dragović za vreme prolećnih praznika imao priliku da testira MX-5 sa odlazećim motorom, a test možete pročitati ovde

AutoRepublika

(125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Miata jeste „zensko“ ali su je propisi ipak kastrirali. Ovo ce biti tezak udarac za Miatu! Nova generacija sa Wankelom i generatorom je daleko od onoga sto se zove „sportski auto“. Mislim da bi bilo bolje da bude cistokrvni elektricar. Razlog: taj autic uopste nije namenjen dugim putovanjima. To je pravi gradski lifestyle auto – nista vise.

MRN

„To je pravi gradski lifestyle auto – nista vise.“

Ja ga ne doživljavljavm tako, već prvenstveno kao automobil za hedonizam i vikend zabavu. Naravno, moguća su i duža, a ne samo vikend putovanja, jer verujem da je kod Miate zapremina njenog prtljažnika veća nego zapremima „kofera“ kod uobičajenih touring motocikala. A ako možeš sa njima „oko sveta“, a što ne i sa Miatom ? 😊

Inače, mislim da je baš šteta što je ukinut 2,0 motor, mada u isto vreme mislim i da je za namenu Miate uglavnom sasvim dovoljan i 1,5.