1. Home
  2. Vesti
  3. Modernizovani sedan Audi RS3 redefinisao rekord na Nirburgringu
Modernizovani sedan Audi RS3 redefinisao rekord na Nirburgringu
0

Modernizovani sedan Audi RS3 redefinisao rekord na Nirburgringu

717
0
Podelite sa prijateljima:

Planirano ažuriranje porodice popularnog Audijevog modela s indeksom A3 je skoro završeno. Civilne limuzine i hečbekovi su već predstavljeni u martu ove godine, a zatim smo videli i vruću paletu modela S3, što se zbilo u aprilu. Sledeća na redu za prezentaciju je ekstremna verzija Audija RS 3, ali je ista prvo testirana u borbi na Nirburgringu. I upravo tamo je postavljen još jedan rekord u kategoriji kompaktnih automobila.

U stvari, ovo je postala tradicija, jer je pre tri godine, limuzina s oznakom Audi RS 3 već postavila rekord Nirburgringa, i to neposredno pre svoje pune premijere. Tada je pomenuti primerak RS-a preleteo čuvenu stazu dužine 20,8 kilometara za 7 minuta i 40,748 sekundi, pobedivši hot heč Renault Megane RS Trophy-R, za ne male 4,64 sekunde.

Nakon toga, rekord među kompaktnim automobilima prešao je na stranu bavarskog kupea s pogonom na točkove zadnje osovine. Radi se o čuvenom modelu po imenu BMW M2, a koji je u leto 2023. godine postigao vreme kruga od 7 minuta 38,706 sekundi. A sada je predserijska verzija ažuriranog Audija RS 3-a još jednom obukla fabričku kamuflažu kako bi s postolja skinula M2.

Cilj je postignut jer je automobil, kojim je upravljao fabrički testni vozač Frank Stipler, preleteo Nordšlajfe za 7 minuta 33,123 sekunde. Prema navodima Stiplera, glavna prednost ažuriranog RS 3-a je stigla u vidu sistema prenosa snage na sva četiri točka, čuvenog po imenu Quattro. Isti je nanovo podešen sa naglaskom zadnje pogonske točkove, a sportskom automobilu je dodao više odlučnosti i agilnosti u krivinama. Polutrkačke (poluslik) gume tipa Pirelli P Zero Trofeo R su takođe dale značajan doprinos ovom vanserijskom ostvarenju.

Međutim, ne očekuju se veća poboljšanja u pogledu performansi. Ažurirani Audi RS 3 će zadržati petocilindrični turbobenzinski motor s oznakom 2.5 TFSI i sa 400 konjskih snaga i 500 Nm najvišeg obrtnog momenta. Dolazi sa atipičnim redosledom paljenja 1-2-4-5-3, šasijom sa opcionim adaptivnim amortizerima i pogonom na sva četiri točka, uz prenos pogonske sile uz pomoć dve spojnice instalirane na zadnjoj osovini.

Porudžbine za ažurirane automobile s oznakom Audi RS 3 bi trebalo da budu otvorene negde krajem leta, dok će isporuke distributerima započeti u oktobru. Ali, pre toga će svakako biti održana zvanična premijera. Tada će mnogobrojne, sada nepoznate pojedinosti, biti obnarodovane.

AutoRepublika

(717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments