1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Mazdin sportski automobil serije RX zvanično se „razmatra“
Novi Mazdin sportski automobil serije RX zvanično se „razmatra“
3

Novi Mazdin sportski automobil serije RX zvanično se „razmatra“

164
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota, Subaru i Mazda održali su zajedničku konferenciju ranije ove nedelje, obećavavši (i obradovavši mnoge) da će sačuvati motor sa unutrašnjim sagorevanjem tako što će ga učiniti čistijim.

Toyota je predstavila nekoliko novih rednih četvorocilindraša, dok je Subaru predstavio hibridni bokser sledeće generacije. Mazda je donela nešto uzbudljivije: prototip motora sa dva rotora.

Iako kompanija nije ulazila u detalje o novom motoru, najavila je da bi jednog dana mogao biti instaliran u performantno vozilo. Kao što se vidi u konceptu Iconic SP, rotacioni motor bi radio kao generator tako što bi punio bateriju umesto da bude mehanički povezan sa točkovima. Mazda već nudi motor sa jednim rotorom u MX-30 gde je ugrađen poprečno. U potencijalnom oživljavanju RX-a, motor sa dva rotora bi bio postavljen uzdužno.

„Ova konceptualna jedinica je opremljena sa dva uzdužno postavljena rotirajuća cilidra za proizvodnju energije, omogućavajući veće napajanje i ostvarujući niske proporcije težišta. Jedinica takođe ima za cilj da poboljša kontrolu vibracija i smanji emisije povećanjem zapremine. Takođe se razmatra mogućnost upotrebe u sportskim automobilima“.

Novi RX bi bio sportski automobil sa motorom napred i pogonom na zadnje točkove, u hijerarhiji postavljen iznad MX-5 iliti Miate. Nakon godina glasina, nagađanja i predivnog koncepta, sada je napisano crno na belo da bi ovaj novi motor sa dva rotora mogao da se pogoni zabavan automobil.

Japanski proizvođač automobila ima namenski tim za rotacione motore. Formalno je osnovan u februaru i sastoji se od 36 inženjera koji zajedno rade na „atraktivnim automobilima koji uzbuđuju kupce“. Poslednji put kada je Mazda imala rotacioni sportski automobil u svom portfoliju bio je 2012. godine kada je RX-8 Spirit R bio oproštajna verzija „eriks osmice“.

U oktobru 2023, glavni dizajner kompanije Masaši Nakajama rekao je da je Iconic SP namerno napravljen veći nego što je trebalo da bi se napravio veći odjek na sajmu mobilnosti u Japanu gde je koncept debitovao. Dalje je spomenuo da Mazda može smanjiti automobil na veličinu Miate, uprkos tome što mora da ugura motor sa dva rotora, električni motor i bateriju.

Iconic SP je bio dugačak 4,18 m i širok 2,1 m, što ga je činilo znatno većim od Miate, ali je i dalje imao samo dva sedišta. Masa mu je 1.450 kg (raspored 50:50), što je znatno više od perolakog MX-5. Sa 365 konjskih snaga, imao je oko duplo veću snagu od malog sportskog automobila, koji ove godine puni 35 godina.

Pošto je trenutnoj Miati obezbedila treće važno ažuriranje ove godine, malo je verovatno da će Mazda uskoro lansirati model pete generacije. Nejasno je da li će serijski Iconic SP biti sledeći MX-5 ili je plan da se prodaje veći, skuplji sportski automobil. To je pod uslovom da se Iconic SP zaista dogodi, naravno.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

teško je u sve ovo verovati kada i mama toyota odustaje od supre i sportskih auta

s mile

Baš naprotiv, ja koliko vidim „dosadna“ Toyota poprilično investira u sportske modele, i dobro joj ide. Čini mi se da budi sportski duh Japana, sa svim gore navedenim modelima. Imaju istoriju, harizmu, uz malo marketinga imaju i dobru robu. A sada kada se bliži kraj SUSevima, baš ti modeli, sportski će imati veliku vrednost.

Matija

Osim sto se bavi razvojem tehnickog koncepta, Mazda bi morala pre svega da se pozabavi marketing konceptom – kome je ovaj mali sportski auto namenjen? Miata – s obzirom na vrstu i kategoriju vozila dobro se prodaje, tacnije Mazda je zadovoljna sa prodajom. Audi TT prodaje se u duplo vecem broju pa Audi ipak nije zadovoljan. Moje misljenje je da bi Miata mogla da se prodaje jos mnogo bolje kada bi imala veci prtljaznik. Ovakva kakva je, Miata je dovoljna samo za kratke setnje ali ne i za godisnji odmor. Ko kupuje Miatu? Uglavnom samci, zene i muskarci, ili jedan… Pročitaj više »