1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jeep predstavio obećani „američki Range Rover“
Jeep predstavio obećani „američki Range Rover“
2

Jeep predstavio obećani „američki Range Rover“

1.30K
2
Podelite sa prijateljima:

Prošle su oko dve godine od kada je Jeep predstavio ambiciozni plan da postane „američki Range Rover“. I mnogi će sigurno reći da su dve marke već na istoj niskoj stepenici po pitanju pouzdanosti, ali na kraju dana, i Jeep i Land Rover su sinonim za terensku vožnju.

Američki proizvođač vozila se orijentisao da pruži ekstremne terence za šire narodne mase dok su Britanci ciljali uglavnom na one kupce sa dubokim džepom.

Ipak, situacija se promenila za Jeep kada su predstavljeni modeli Wagoneer/Grand Wagoneer. Ovaj luksuzni terenac košta oko 63 hiljade dolara čak i u baznom izdanju, a sa punom opremom cena skače do više od 116 hiljada „zelembaća“. To znači da je ovaj model skuplji nego Range Rover i za sada je odlično primljen od strane medija i kupaca.

Jeep nam je sada ponudio još jedan skupoceni model. Zove se Wagoneer S i verovatno najkonfuzniji deo o njemu je samo ime. Da, na njemu se nalazi ista značka kao i na glomaznom Wagoneeru sa tri reda sedišta, iako je S zapravo ne samo manji od njega već i od modela Grand Cherokee. Jeep nam kaže da razlog leži u podatku da novi S predstavlja premijum klasu, pa samim tim deli ime svog skupocenog rođaka iako nema baš nikakve povezanosti sa njim.

Wagoneer S je bitan model za Jeep iz još jednog razloga, a to je podatak da je reč o prvom modelu na struju od strane američkog giganta (ranije predstavljeni Jeep Avenger nije dostupan „preko bare“). Javnosti je trenutno predstavljen samo paket opreme nazvan Launch Edition (sivo vozilo na priloženim fotografijama) dok će terenska konfiguracija Trailhawk (crni terenac) stići nešto kasnije i sada postoji samo u konceptnoj formi.

Kao što smo spomenuli, S je manji nego Grand Cherokee, a pri tom je značajno aerodinamičniji sa koeficijentom otpora vazduha od samo 0,29. Već na prvi pogled je jasno da je Jeep u pitanju zahvaljujući prepoznatljivoj masci hladnjaka, a takođe možemo da zaključimo da nije tipični tradicionalni kockasti Jeep.

Američki proizvođač vozila vidi Teslu Model Y, Cadillaca Lyriq i Genesisa GV70 kao glavne rivale, a u samom početku će samo jedna konfiguracija biti dostupna. Razvijaće 600 konjskih snaga i S će biti u stanju da pređe 480 kilometara sa jednim punjenjem zahvaljujući zapremini baterija od 100,5 kWh.

Jeep nam kaže da će S moći da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,4 sekunde, a da će baterije moći da se napune sa 20 na 80% za samo 23 minuta na brzom punjaču. Mediji kažu da ovo neće biti jedini paket opreme i da kasnije možemo očekivati i verziju sa manje snage i baterijama. Spomenuti Launch Edition će pružati svaku opciju i koštaće 71.995 dolara.

Amerikanci nemaju ništa protiv Jeepa na struju, ali od svakog modela ove marke se očekuje da bude u stanju da savlada sve terene. S će imati i takvu konfiguraciju i zvaće se Trailhawk, a ispred nas je sada njegovo konceptno izdanje. Slično kao i rođaci sa istim imenom, i ovaj Trackhawk stiže sa dugačkom listom modifikacija sa ciljem da S bude u stanju da savlada sve terene. Najviše pažnje privlače 18-inčne felne sa glomaznim 32-inčnim Falken Wildpeak AT3W pneumaticima. Tu su i izmenjeni branici i ploče ispod vozila da zaštite terenca od kamenja.

I Trackhawk pruža identičnu mehaniku na struju kao i standardni Wagoneer, ali za njega postoji nada da će biti dostupan i sa benzincem ispod haube. Kao i većina konkurenata, i Jeep je originalno mislio da budućnoj leži u električnim četvorotočkašima, ali je odlučio da uspori od tada i da ipak ponudi više modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Svi se nadamo da će to biti novi Stellantisov trolitarski turbobenzinac sa 540 konjskih snaga, ali su realističnije šanse da će publika dobiti samo plug-in hibrid sa značkom 4xe. To znači da će kombinovati dvolitarski turbobenzinac sa električnim agregatom, a takvu konfiguraciju već možemo da vidimo na modelima Wrangler, Gladiator i Grand Cherokee.

 

Novi Wagoneer S stiže u izložbeno-prodajne salone na jesen, a više informacija o njemu ćemo saznati kako se budemo približavali tom datumu.

AutoRepublika

(1299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

Wagoner uopste nije skup obzirom sta nudi,
Kod nas je a4 velicine korole u nesto boljoj opremi 60 i kusur $,
A ovo je veliki suv koji je bentajgi blize nego tuaregu

Zoca

Kar end drajver kaze da ce imati i linijski 6-cilindras ,Maseratijev.