1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen kompaktni krosover Kia EV3
Predstavljen kompaktni krosover Kia EV3
5

Predstavljen kompaktni krosover Kia EV3

142
5
Podelite sa prijateljima:

Linija električnih vozila koja se na tržištu raspoznaje po nazivu Kia EV je izrađena na modularnoj platformi E-GMP i dopunjena je četvrtim modelom. Kros hečbek EV6, veliki krosover EV9 i EV5 koji je srednje veličine, prate najkompaktniji SUV s indeksom EV3. Debi se dogodio u Evropi, koja bi trebalo da postane glavno tržište za ovu azijsku „trojku“.

Novi električni krosover je po veličini blizak poznatim modelima bratskog Hyundaija (Creta) i Geelija Coolrayija. To znači da po dužini meri 4.300 milimetara, po širini 1.850 mm, a da je visok 1.560 mm.

Međutim, međuosovinsko rastojanje je solidnije pa iznosi 2.680 mm u odnosu na 2.630 mm za Cretu. Stil modela odgovara strategiji dizajna Opposites Uniteda (objedinjujuće razlike) i u velikoj meri reprizira viđeno kod prestižnijeg brata s indeksom EV9. Koeficijent aerodinamičkog otpora Cd je 0,263. Na raspolaganju će biti devet boja karoserije. Najavljena je i pojava verzije EV3 GT-line, koja se tradicionalno odlikuje agresivnijom školjkom i kozmetikom.

Unutrašnjost novajlije obećava neverovatan prostor za pet putnika i naprednu funkcionalnost, merenu u odnosu na standarde klase. Centralna kutija između prednjih sedišta može se pretvoriti u čvrst sto, dok se ispod nalazi dodatna polica sa držačima za čaše i podlogom za bežično punjenje.

Glavni prtljažnik od 460 litara ima pod na dva nivoa, sa preklopljenim zadnjim redom, odeljak ima 1.250 litara, dok se dodatni odeljak od 25 litara ispod haube može koristiti za odlaganje kablova za punjenje.

Na prednjem panelu se nalazi jedan koktel od tri ekrana. Odnosi se na instrumente (12,3 inča), jedinicu za kontrolu klime (5 inča) i multimedijski sistem (12,3 inča). Ispod njega je niz dugmadi za brzi pristup, plus volan ima kontrole za tempomat, navigaciju i muzički sistem Harman/Kardon.

Dostupne su tri opcije unutrašnje opreme (Subtle Grey, Warm Grey i Blue), a četvrta je rezervisana za verziju GT line i nosi naziv Onyx Black. Štaviše, većina završnih materijala je izradjena od recikliranih materijala.

Dok prva tri modela porodice EV imaju osnovni pogon na zadnje točkove, krosover Kia EV3 po prvi put koristi pojednostavljenu verziju arhitekture E-GMP, a ona dolazi s pogonom na točkove prednje osovine.

Na prednjoj osovini je ugrađen motor snage 204 „konjića“ i 283 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da automobil na štiklama ubrza do „stotke“ za 7,5 sekundi. S druge strane, maksimalna brzina je 170 km/h. Postoje dve opcije u pogledu trakcione baterije četvrte generacije koje možete izabrati. Standardna donosi kapacitet od 58,3 kWh dok Long Range obezbeđuje 81,4 kWh.

Do sada je objavljen samo približan podatk o dometu s jednom dopunom i on otkriva oko 410 km autonomije za standardnu verziju i više od 600 km za poželjniju modifikaciju (prema ciklusu WLTP). Postoji režim vožnje sa jednom papučicom i-Pedal 3.0. Brzo punjenje snage do 128 kW može da dopuni ćelije u rasponu od 10% do 80% za 31 minut, a tu je i punjač tipa AC. Konačno, baterijsko vozilo je sposobno da isporučuje električnu energiju spoljnim potrošačima (Vehicle-to-Load).

Električni automobili Kia EV3 će se proizvoditi u Koreji, dok je početak tog ciklusa zakazan za avgust, iako će porudžbine na lokalnom tržištu biti primane već u julu. Evropska prodaja počeće na jesen. Cenovnici još nisu objavljeni, ali je očekivani nivo naknade koji će se tražiti za ovo sokoćalo, negde oko 35 hiljada evra.

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

meni se sviđa, spolja i unutra, i dimenzije su kompaktne, a i cena je ok…

šta kažu iskusniji…

igi

Izgleda odlično. Makar spolja, unutra onako, „kineskio-generički“.

Matija

Dmenzije aktuelnog VW Golfa: ….4290 x 1789 x 1458 mm, rastojanje osovina 2628 mm. Dimenzije Kie EV3: …………………….4300 x 1850 x 1560 mm, rastojanje osovina 2680 mm. Dimenzije su priblizno iste. Kod vozila sa e-pogonom od visine treba oduzeti oko 100 mm – to je visina baterije, ostatak stoji na raspolozenju za unutrasnji komfor. Iz prilozenih dimenzija vidi se da Kia nema nikakvu prednost kada se radi o visini. Jedina ali mala prednost je kod medjuosnog rastojanja, +52 mm. Nije mnogo ali ako se upotrebi za zadnja sedista moze znacajno da poveca komfor sedenja. Generalno, teska baterija u podu zajedno… Pročitaj više »

MRN

Mislim da je ta KIA široka preko proseka svoje klase, a Golf ispod proseka, kao i da je 6 cm razlike njihove širine baš dosta i da je komfor na strani ove KIE.

s mile

Mišljenja sam da Hyu&Kia imaju veoma dobar dizajn, hrabar, menjaju i to uspešno iz generacije u generaciju. I like it