1. Home
  2. Vesti
  3. Penzija za čoveka koji je preporodio Dodge
Penzija za čoveka koji je preporodio Dodge
4

Penzija za čoveka koji je preporodio Dodge

188
4
Podelite sa prijateljima:

Ime Tim Kuniskis je sigurno strano većini nas, ali ste se sigurno divili njegovim delima pošto je preporodio ne samo Dodge već generalno američku automobilsku industriju. Kuniskis je čovek koji je tokom prethodnih desetak godina predstavio neke od najmoćnijih motora ikada viđenih od strane Detroita.

Pričamo naravno o legendarnom Hellcatu i mogli smo da ga vidimo ispod haube raznih modela brendova Dodge, Jeep i Ram.

Iako ima tek 57 godina, Kuniskis će u penziju prvog dana narednog meseca čime je iza sebe ostavio dugačku karijeru i veliko ime. Štaviše, proveo je poslednje 32 godine radeći za trećeg najvećeg američkog automobilskog proizvođača i počeo je u vreme dok je korporacija Chrysler još uvek bila samostalna firma.

Zatim je video spajanje za Daimlerom, odlazak u stečaj, stvaranje nove firme na temelju stare, pa vlasništvo od strane Serberusa, udruživanje sa Fiatom i na kraju udržuvanje u današnjeg giganta Stellantisa.

Kuniskis je postao vodeći čovek u marki Dodge 2013. godine i zatim odlučio da promeni njegov imidž. Dodge je u spomenuto vreme još uvek prodavao vozila raznih dimenzija i nudio za svakoga po nešto, ali je Kuniskis izabrao vraćanje korenima. Nestali su dosadni krosoveri kao što je Journey i jeftina kompaktna limuzina pod imenom Dart, a cela ponuda se zasnivala na modelima sa pogonom na zadnje točkove kao što su Charger, Challenger i Durango.

Vrhunac ponude je činio motor Hellcat i originalno je predstavljen sa čak 707 konjskih snaga iz radne zapremine 6,2 litara. Takva snaga je bila daleko veća nego što su General Motors i Ford imali da ponude u to vreme, a Dodge je uskoro stekao imidž omiljenog brenda tradicionalnih kupaca. Hellcat će dočekati vrhunac sa izdanjem SRT 170 koje se može pohvaliti sa čak 1.025 „grla“.

Kuniskis je vremenom takođe postao i prvi čovek brenda Ram, a igrao je i zapažene uloge u Jeepu, Maseratiju i Alfi Romeo. Njegovo poslednje delo pred penziju je nova generacija modela Charger i nudiće se u verzijama sa turbobenzincem sa šest cilindara kao i na struju.

Njegova zamena u Dodgeu će biti Met Mekaler, koji je i ranije radio za brend kao jedan od direktora za prodaju. Kritina Fjul stiže iz bratske divizije Chrysler da zameni Kuniskis u Ramu.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za mene licno, Dodge je postao pojam dobrog americkog dizajna! Tim se posvetio motorima i pretvorio je Dodge u dragstere. Koliko je time doprineo porastu prodaje?

Yankee

Prodaja Dodgea je nikada manja u istoriji, ali to je i bilo za ocekivati posto su ugasili svaki jeftiniji model za sire narodne mase (Dart, Avenger, Journey, itd.). Plus je Ram, koji je nekada bio model Dodgea, odvojen kao zasebna divizija.
Nisam siguran koliko je to bio pametan potez, ocigledno nije bio jer su ove godine proceli da prodaju Alfu Romeo Tonale kao Dodge Hornet – znaci opet se vracaju jeftinijim vozilima za sire narodne mase.

Matija

Bravo, ovo je prava informacija!

MRN

Dok se nudio u Srbiji, Doodge je imao reklamni slogan „Uhvati život za rogove“.
Jako davno je to bilo. 😁