1. Home
  2. Vesti
  3. Nio se širi: predstavljeno električno vozilo Onvo L60
Nio se širi: predstavljeno električno vozilo Onvo L60
0

Nio se širi: predstavljeno električno vozilo Onvo L60

496
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska kompanija Nio ove godine slavi prvu deceniju postojanja (iako se ranije zvala NextEV); početkom maja, broj proizvedenih električnih vozila ove marke premašio je pola miliona. Što znači da je vreme za proširenje!

A danas je predstavljena sestrinska marka pod nazivom Onvo. Ima svoj logo u obliku stilizovanog slova N.

Podsetimo, Nio kao kompanija proizvodi relativno velike i skupe električne automobile, stoga je marka Onvo predviđena za proizvodnju jednostavnijih i jeftinijih automobila. A „prvorođeni“ je bio električni liftbek Onvo L60 sa početnom cenom od 30.400 dolara, čiji je uzor Tesla Model Y uz želju čelnika da se smanji udeo Tesle na kineskom tržištu.

Automobili su slični ne samo po formatu, već i po veličini: dužina kineskog modela jeste 4.828 mm, širina 1.930 mm, visina 1.616 mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.950 mm u odnosu na 2.890 mm za Teslu. Onvo ima vrata bez okvira, poput modela Y. Na dizajnu modela je radio Brazilac Raul Pires, koji je ranije radio za Bentley. Automobil je prepoznatljiv kao Niov prepoznatljiv stil, iako je lice sa duplim farovima namerno napravljeno da bude drugačije. Koeficijent otpora vazduha Cx je samo 0,229 naspram 0,23 za Teslu.

Dok električna vozila Nija imaju platformu sa prednjim vešanjem sa duplim poprečnim zglobovima, Onvo L60 je izgrađen na pojednostavljenoj šemi sa Mekfersonovim podupiračima. Pozadi je multilink, opruge i adaptivni amortizeri su postavljeni u krug. Električni sistem radi na 900 volti, a liftbek bi trebalo da nadmaši Teslu u pogledu energetske efikasnosti: deklarisana prosečna potrošnja električne energije u kineskom ciklusu CLTC je samo 12,1 kWh/100 km u odnosu na 12,5 za Model Y.

U ponuci će biti iste trakcione baterije kao i modeli Nija – kapaciteta 75, 100 ili 150 kWh. Domet je 555, 730 i 1.000 km, respektivno. Ove baterije se mogu brzo zameniti na istim stanicama koje već opslužuju Niova električna vozila. A pored mogućnosti brzog punjenja jednosmernom strujom, tu je i konektor za naizmeničnu struju. Onvo L60 će imati pogon na sva četiri točka sa dva motora, ali detalji o motoru još nisu dostupni.

Enterijer takođe još nije prikazan. Iako je najavljeno da liftbek neće imati poseban ekran instrument table – samo 13-inčni hedap ekran i 17,2-inčni centralni ekran osetljiv na dodir. U drugom redu je instaliran još jedan ekran dijagonale osam inča. Autopilot sa čipom Nvidia Orin-X je pojednostavljen – bez lidara (imaju ga modeli Nija), ali samo sa kamerama i radarima.

U Kini je početak prodaje električnih vozila Onvo L60 zakazan za septembar. Do kraja godine za brend Onvo biće stvorena posebna mreža od 200 dilera u 68 gradova u zemlji. Izgledi za izvoz još nisu objavljeni.

AutoRepublika

(496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments