1. Home
  2. Vesti
  3. Prve pojedinosti o hibridnom Porscheu 911
Prve pojedinosti o hibridnom Porscheu 911
3

Prve pojedinosti o hibridnom Porscheu 911

74
3
Podelite sa prijateljima:

Porsche je više puta izjavljivao da će kultni model 911 biti poslednji koji će biti podvrgnut elektrifikaciji. Izgleda da je došlo vreme da se to desi…

Nema govora o potpunom prelasku na električni pogon (pa čak i dugoročno), ali će hibridni Porsche 911 biti predstavljen 28. maja. Ovo je prva serijska verzija 911 na elektrifikovani pogon, jer su do sada samo trkačke verzije bile hibridne (iako su tjuning kompanije takođe pokušale da ga elektrifikuju), tako da se može reći da je ovo još jedna prekretnica u dugoj istoriji legendarnog modela.

Razvoj i testiranje na putu su već završeni; ukupno, prototipovi su prešli više od pet miliona probnih kilometara, ali još nema tehničkih detalja o automobilu.

Jasno je samo da ne govorimo o potpuno novom tehničkom sistemu, već o dodavanju električne komponente aktuelnom Porscheu 911 generacije 992. Potvrđeno je i da sportski automobil neće moći da se priključi na utičnicu, odnosno da će trakciona baterija biti kompaktna i relativno lagana.

Sami inženjeri nazivaju pogonski sistem terminom Performance Hybrid, odnosno dizajniran je ne samo za uštedu goriva, već i za izvanredne karakteristike snage.

I da bi to potvrdila, kompanija je objavila svoje vreme kruga na Nirburgringu: još u septembru prošle godine, hibridni prototip je prešao Nordšlajfe za 7 minuta i 16,934 sekunde. Kompanija nije precizirala dužinu kruga (postoje opcije za 20,6 ili 20,8 km), ali je navela da je to 8,7 sekundi brže od uporedive verzije odlazećeg modela.

Ovi rezultati su postignuti na standardnim serijskim gumama, ali sa opcionim aerodinamičnim kompletom karoserije, koji uključuje aktivne obloge prednjih blatobrana i veliko zadnje krilo. Aerodinamika je obezbedila povećanu potisnu silu, ali ipak, prema nemačkim inženjerima, glavnu ulogu je odigrala nova hibridna pogonska jedinica, koja je obezbedila primetno povećanu snagu i munjevitu reakciju agregata na pedalu gasa.

Svi tehnički detalji biće objavljeni za dve nedelje. Hybrid će postati deo ažurirane porodice pod šifrom 992.2; sportski automobil će takođe imati malo redizajniran eksterijer i unutrašnjost. Prema preliminarnim informacijama, početne verzije Carrera i Carrera S će ostati u asortimanu, ali će dobiti 48-voltni starter-generator od Valeoa.

AutoRepublika

(74)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ne sećam se da sam do sada kod brendova VW grupe uočio neki klasičan hibrid, već samo one „na utičnicu“.
Moguće da mi je promaklo.

MRN

Već duže ja razmišljam o tome, imaju li oni neki HEV, ma kog brenda. Mada, da to ima u jednom VW brendu, bilo bi već u svakom, jer su oni isto što i Stellantis. Imaju tu divnu osobinu „prepakivanja“.