1. Home
  2. Intervju
  3. Bosch očekuje da 70 odsto novih vozila bude električno u Evropi do kraja decenije
Bosch očekuje da 70 odsto novih vozila bude električno u Evropi do kraja decenije
1

Bosch očekuje da 70 odsto novih vozila bude električno u Evropi do kraja decenije

453
1
Podelite sa prijateljima:

Bosch predviđa da će električni automobili činiti 70 procenata novih automobila u Evropi do 2030. godine. Uprkos izazovnim ekonomskim uslovima, Bosch je ostvario svoje finansijske ciljeve u 2023. i napreduje u svojoj strategiji rasta. Stefan Hartung, izvršni direktor kompanije Robert Bosch GmbH, istakao je uspeh kompanije u različitim poslovnim oblastima, uključujući poluprovodnike i integrisane sisteme zgrada.

Sa fokusom na inovacije, partnerstva i akvizicije, Bosch ima za cilj da održi prosečan godišnji rast prodaje od šest do osam procenata uz prinos od najmanje sedam procenata. Kompanija takođe ima za cilj da bude među prva tri provajdera na ključnim tržištima širom sveta.

Bosch se širi na inovativne sektore sa potencijalom rasta, kao što je tehnologija BioMEMS za medicinsku dijagnostiku. Ova tehnologija omogućava ciljano testiranje više genetskih karakteristika na jednom čipu, olakšavajući brzu dijagnostiku na mestu nege.

Uprkos ekonomskim izazovima, Bosch je prijavio povećanje prodaje i zarade lani. Međutim, izgledi za 2024. ostaju oprezni, sa očekivanom stagnacijom u proizvodnji vozila i slabljenjem mašinske industrije. Ipak, Bosch planira da stabilizuje svoje poslovanje kroz inovacije i međunarodnu ekspanziju, uključujući izgradnju proizvodnih pogona u Egiptu i Meksiku.

Što se tiče mobilnosti, Bosch se sprema za porast električnih vozila (EV), sa brojnim projektima u toku. Hartung predviđa značajan pomak ka električnim vozilima na globalnom nivou, a Evropa predvodi tranziciju. Bosch takođe ulaže u tehnologiju dinamike vožnje i sisteme za pogon na vodonik za komercijalna vozila.

U sektoru vodonika, Bosch očekuje značajan rast, posebno u Kini, Evropi i Severnoj Americi. Kompanija pojačava proizvodnju sistema gorivnih ćelija i ima za cilj da igra značajnu ulogu u tehnologijama proizvodnje vodonika.

Štaviše, Bosch proširuje svoje poslovanje u oblasti tehnologije grejanja, posebno na toplotne pumpe i hibridne sisteme grejanja za zgrade. Uprkos izazovima kao što je nemački zakon o grejanju, Bosch ostaje posvećen održivim rešenjima.

Zaštita klime ostaje ključni fokus za Bosch, uz kontinuirano ulaganje u ugljenično neutralne tehnologije. Hartung naglašava važnost stalnih investicija iz javnog i privatnog sektora kako bi se podstakle inovacije pogodne za klimu.

Što se tiče finansijskog učinka, Bosch je 2023. zabeležio rast u svim svojim poslovnim sektorima. Sektor mobilnosti je doživeo značajan rast prodaje, dok je odeljenje za industrijsku tehnologiju imalo koristi od akvizicija. Uprkos izazovima u sektoru robe široke potrošnje, ukupni učinak je ostao stabilan. Odeljenje za energetiku i građevinsku tehnologiju je takođe prijavilo rast, što je doprinelo povećanju globalnog zapošljavanja za Bosch.

AutoRepublika

(453)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Slažemo se da se ne slažemo… U sledećih 6 god, tj do kraja decenije, daj bože da se procenat EVa u PRODAJI NOVIH automobila podigne do 30%. Jedno vreme su imali politički BOOM, države su davale povoljnosti, benificije za vlasnike EV. Ali, došla su ratna dešavanja u Evropu, države se bore da zadrže ekonomiju na nogama. Neke su povukle beneficije i stopirale povlastice pri kupovini EV, što je rezultiralo naglom usporavanju prodaje EVa. Naravno, na osnovu onog prvog talasa, kupci su stekli iskustvo, koje i nije baš sjajno, tj za preporuku. Cena brzog punjenja strujom na stanicama, je skuplje nego… Pročitaj više »