1. Home
  2. Zabava
  3. Od Alfe Romea do Fiata – „prokleta“ imena italijanskih automobila
Od Alfe Romea do Fiata – „prokleta“ imena italijanskih automobila
4

Od Alfe Romea do Fiata – „prokleta“ imena italijanskih automobila

4.20K
4
Podelite sa prijateljima:

Neočekivana promena imena Alfe Romea Milana u Junior nije bez presedana u istoriji italijanske marke. Doživeli su slične neuspehe 2009. sa Giuliettom koja je takođe trebalo da se zove Milano. Na isti način, Fiat Panda je „rođena“ pod drugim identitetom 2003. godine.

Grmljavina je odjeknula u ponedeljak, 15. aprila 2024. u Lombardiji, uz zvaničnu najavu promene imena novog SUV-a Alfe Romea. Prvobitno nazvan Milano, u odnosu na grad u kojem je brend rođen 1910. godine, ovaj model će na kraju uzeti kodno ime projekta: Junior.

Kriv je italijanski ministar privrede Adolfo Urso (Medved), koji smatra da je nošenje ovog imena kada se vozilo proizvodi van zemlje (u Poljskoj) protivzakonito. Kontroverza koja je sigurno vratila neke loše uspomene za firmu.

Alfa Romeo je 2009. godine pripremila naslednika 147. Ovaj interno nosi naziv projekta 149, ali će ga šira javnost otkriti pod imenom Milano kada bude lansiran 2010. godine. Barem je tako bilo planirano na papiru. Jer, u stvari, kompakt se prodavao deset godina pod imenom Giulietta.

Razlog za ovo jeste sukob sa milanskim radnicima proizvođača. Krajem dvehiljaditih, Alfa Romeo je želela da proslavi svoj prvi vek tako što je izabrala ime koje odaje počast svom gradu porekla, Milanu. Međutim, tu ideju jedva da su radnici cenili, uznemireni obustavom proizvodnje u milanskoj fabrici 2000. godine, zatim zatvaranjem ove lokacije, koja je postala istorijski muzej, od strane grupe FCA 2009. godine.

Oni stoga odlučuju da izraze svoje nezadovoljstvo i uspeli su da nateraju svog poslodavca da se povinuje. 27. novembra 2009. godine, tri dana pre zvaničnog predstavljanja kompakta, italijanski proizvođač odlučio je da odloži objavljivanje prvih fotografija. Šira javnost tako nikada neće upoznati Milano, koji je postao Giulietta, a da ne izazove ni najmanju sumnju.

Nekoliko godina ranije, događaji su u Fiatu krenuli drugačijim tokom. Na sajmu automobila u Ženevi 2003. godine, italijanski brend je posetiocima predstavio naslednika prve Pande. Zatim su otkrili gradski automobil pod nazivom „Gingo“ na štandu proizvođača. Stilske razlike između ovog modela i originalne verzije podstakle su brend da izabere drugo ime.

Ali nekoliko metara dalje, Renault to ne vidi na taj način i veruje da je ovo ime previše slično nazivu gradskog automobila Twingo. Francuski brend stoga odlučuje da izrazi svoje nezadovoljstvo Fiatu, koji ne uzima u obzir zahtev svog konkurenta.

Zatim su nastavili da sprovode kampanju predstavljanja Ginga sa evropskom turnejom. Nekoliko nedelja pre prodaje modela, zakazanog za septembar 2003, brend je zadao poslednji udarac mobilizacijom tridesetak primeraka na Tur de Fransu.

Osim što je ovoga puta to prelilo čašu za Renault koji kreće u ofanzivu i odlučuje da tuži torinsku firmu zbog „velike sličnosti sa imenom Twingo“. Suočen sa pritiskom i iz straha da ne izgubi skupu sudsku bitku, Fiat je prihvatio „krivicu“ i objavio, u saopštenju za javnost od 28. jula 2003, da razmatra promenu imena modela.

Nekoliko dana kasnije, a samo mesec dana pre isporuka Ginga, vraćanje imena Panda je ozvaničeno. Ovo ime je sada usidreno u okviru brenda, pošto će se nastaviti i na sledećoj generaciji Pande, planiranoj da bude potpuno električna, poput Twinga…

AutoRepublika

(4203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nisam znao ovo za Pandu i Giuliettu.

BB

A đogli si da fabriku izgrade u Milanovcu (Gornjem, recimo, među šerpama ) i da riješe problem 😜

s mile

Nisu mi jasni, kada su se već „opekli“ za nazive modela po gradovima, zašto i dalje pokušavaju to da urade.

p.s. ime Junior je tako pogrešno, ZAŠTOOOO Junior… klinački naziv

Milanče

Junior je legendarno ime modela GT 1300 Junior koji važi za jednog od naj lepših modela Alfe